Avion cu 150 de oameni la bord prabusit in Franta. Bebelusi si liceeni printre victime, un roman a fentat moartea

Marti, 24 Martie 2015, ora 23:53
109395 citiri
Avion cu 150 de oameni la bord prabusit in Franta. Bebelusi si liceeni printre victime, un roman a fentat moartea
Foto: Captura BBC

Un avion Airbus A320, cu 150 de persoane la bord, s-a prabusit marti in sudul Frantei, in Alpi, in regiunea Digne.

Primele imagini din elicopter arata ca avionul ar fi fost complet pulverizat, iar sansele ca vreuna dintre cele 150 de persoane aflate la bord sa fi supravietuit sunt minime.

Avion prabusit in Franta: Imaginile disperarii - fotografii dramatice cu familiile victimelor (Galerie foto)

Avionul, care se deplasa pe ruta Barcelona-Dusseldorf, avea la bord 144 de pasageri, intre care doi bebelusi si 16 elevi de liceu, plus 6 membri ai echipajului.

Germania este tara care a pierdut cei mai multi cetateni in accidentul din Alpii francezi. 67 de nemti erau la bord. Printre victime mai sunt 47 de spanioli, doi argentinieni, un american, un columbian, un mexican, un belgian, un cetatean marocan si doi australieni. Nationalitatea a 27 de persoane nu se cunoaste deocamdata.

Cautarile in zona cu acces dificil au fost suspendate pe timpul noptii, urmand a fi reluate miercuri in zori. Presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul spaniol, Mariano Rajoy, se vor deplasa miercuri in zona cumplitului accident.

Avion prabusit in Franta: Prima reactie a Germanwings - detalii despre pilot, pasageri si starea aeronavei

Avionul apartinea companiei low-cost Germanwings, afiliata companiei germane Lufthansa, si avea o vechime de 24 de ani. Website-ul specializat Flightradar24 a pierdut urma zborului Germanwings la ora locala 10.39 (11.39, ora Romaniei - n.red.), la altitudinea de peste 2.000 de metri.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre tragedia aviatica:

23.52 - Directorul executiv al Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat ca informatiile despre cauza accidentului aviatic ar trebui sa fie disponibile "relativ repede", dupa ce vor fi analizate datele de pe cutia neagra.

23.45 - In tragedia din Alpi au murit 47 de spanioli si 67 de germani, potrivit oficialilor de la aeroportul din Barcelona. La bord se mai aflau, de asemenea, doi argentinieni, un american, un columbian, un mexican, un belgian si un cetatean marocan.

De asemenea, in aeronava Airbus A320 se aflau si doi australieni. Nationalitatea a 27 de persoane nu se cunoaste deocamdata.

23.18 - Doi australieni se aflau la bordul avionului Germanwings, a confirmat ministrul australian de Externe.

23.14 - O carte de condoleante a fost deschisa in satul Seyne-les-Alpes, in apropiere de locul tragediei. De altfel, acolo vor innopta si echipele de cautare.

23.12 - Un oficial din politia franceza a declarat ca se asteapta ca operatiunea de recuperare la locul accidentului sa dureze o saptamana.

23.06 - Un roman a trecut, marti, pe langa moarte. Jucatorii unei echipe de fotbal, din care face parte si Alin Vigariu, fost jucator al Craiovei si al Gloriei Buzau, ar fi trebuit sa se urce in avionul Airbus A320, care s-a prabusit in Alpii francezi.

Sportivii si-au schimbat, insa, in ultimul moment avionul, pentru ca nu au vrut sa astepte ore in sir pentru o conexiune.

Avion prabusit in Franta: Un fotbalist roman a trecut pe langa moarte - a ratat tragedia in ultima clipa

22.30 - Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy si presedintele Cataloniei, Artur Mas, calatoresc impreuna miercuri la locul tragediei. "Doi oponenti politici, atat de diferiti in idei, sunt uniti acum pentru un tel comun - solidaritate", remarca presa spaniola.

22.32 - O femeie, insarcinata cu al patrulea copil, a renuntat in ultima clipa sa se urce in avionul mortii, pentru ca era "prea gravida sa zboare". Sotul sau, insa, a murit in tragedia aviatica.

Avion prabusit in Franta: Povestea miraculoasa a unei surpravietuitoare "prea gravida" sa zboare

21.52 - Ies la iveala si alte povesti dramatice ale victimelor. Una dintre femeile care si-a pierdut viata era din orasul Jaca, din provincia spaniola Huesca. In accident a murit si bebelusul ei de sapte luni.

21.40 - Echipele de salvatori campeaza la locul accidentului. Cautarile vor fi reluate in zorii zilei.

21.28 Elicopterele nu mai survoleaza zona. S-a lasat intunericul si vremea se inrautateste, insa cautarile la sol continua, anunta presa franceza.

21.24 - Elevii germani de gimnaziu care se aflau in avion studiau la scoala Joseph-Koenig si tocmai se intorceau dintr-un schimb de experienta in Spania, unde statusera o saptamana.

21.15 - La bord s-ar mai fi aflat inca un reprezentant al operei, cantareata Maria Radner, potrivit Mirror.

21.10 - Zeci de lumanari si candele au fost aprinse intr-un loc special amenajat, langa liceul Joseph Koenig, de unde provin cei 16 elevi si doi profesori.

Foto: Twitter/ @inglesi

21.05 - Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a spus ca prabusirea avionului Germanwings reprezinta o "imagine a ororii", dupa ce a zburat pe deasupra locului unde s-a produs catastrofa aviatica.

20.40 - Presedintele american Barack Obama sustine ca accidentul de avion este unul "zguduitor" din cauza rapoartelor privind prezenta la bord a numerosi copii.

20.27 - Steagurile de la Comisia Europeana vor fi coborate in berna, potrivit purtatorului de cuvant Margaritis Schinas.

20.25 - Site-ul deVolkskrant noteaza ca printre cei morti se numara si un cetatean olandez.

20.20 - Compania Lufthansa a transmis ca lucreaza la ancheta pornind de la presupunerea ca tragedia aviatica a fost un accident si ca orice alta terorie ar reprezenta doar o speculatie.

20.12 - Ministerul francez de Externe a publicat o scurta inregistrare video realizata din elicopter, deasupra unuia dintre locurile unde sunt imprastiate ramasitele avionului, preluata de televiziunile de stiri, printre care si BBC.

20.10 - Printre teoriile luate in calcul in legatura cu prabusirea avionului se numara decompresia rapida, o eroare tehnica si o eroare umana.

Avion prabusit in Franta: Tot ce stim pana acum despre tragicul accident

20.07 - Printre echipajele de interventie trimise la fata locului se numara si 210 politisti, iar alti 350 sunt pe drum.

20.05 - O tanara in varsta de 18 ani, care se afla in zona in momentul producerii accidentului, a spus ca a crezut ca este vorba despre un cutremur sau o avalansa, relateaza Mirror.

"Zgomotul a durat probabil 7 sau 8 secunde. Apoi s-a oprit. Nu a mai fost nimic timp de 15-30 de secunde. Apoi un al doilea zgomot. Acelasi ca primul si a durat tot atat. M-am intrebat daca a fost vorba despre o avalansa", a povestit tanara.

Avion prabusit in Franta: Cine sunt victimele cumplitei tragedii - doi bebelusi, 16 elevi, un cantaret celebru, un viitor tata

19.55 - Printre cei morti in catastrofa aviatica s-ar numara si un cunoscut cantaret de opera german, Oleg Bryjak, in varsta de 54 de ani, de la opera din Dusseldorf, relateaza The Telegraph.

19.52 - Un purtator de cuvant al Lufthansa a spus ca nu poate deocamdata sa confirme nationalitatile tuturor celor aflati la bordul avionului Germanwings.

19.49 - Liberation anunta ca in zona producerii accidentului a sosit si Segolene Royal, in timp ce premierul Manuel Valls a postat pe contul sau de Twitter mesaje de condoleante atat in germana, cat si in spaniola.

19.40 - Autoritatile din Spania au anuntat decretarea a trei zile de doliu national, arata le Parisien.

19.33 - Agentia chineza de presa Xinhua transmite ca echipele de cautare ar fi vazut un corp miscandu-se, la locul accidentului.

Avion prabusit in Franta: S-a gasit un supravietuitor? "Am vazut un trup care se misca"

19.25 - Directorul liceului german de unde ar proveni cei 16 elevi, din orasul Haltern, din apropiere de Dusseldorf, a spus, citat de El Pais, ca vestea prabusirii avionului "este teribila".

19.15 - La operatiunile de salvare participa circa 370 de jandarmi si 380 de pompieri, 5 elicoptere ale Jandarmeriei si 4 ale armatei, noteaza si Liberation.

Principalele catastrofe aeriene de pe teritoriul Frantei in ultimii 40 de ani

19.10 - Premierul spaniol Mariano Rajoy va ajunge, miercuri, la locul producerii catastrofei aviatice, relateaza Le Parisien, dupa ce anterior s-a anuntat ca si cancelarul german Angela Merkel va face acelasi lucru.

19.00 - Rude ale pasagerilor continua sa soseasca la aeroportul din Barcelona pentru a afla informatii despre soarta celor dragi. Exista mai multi psihologi care ofera consiliere familiilor victimelor.

18.52 - Autoritatile franceze transmit ca sansele de a fi gasiti supravietuitori ai tragediei sunt zero, relateaza Deutsche Welle

18.45 - Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a confirmat ca a fost gasita una dintre cutiile negre, relateaza The Telegraph.

18.40 - Steagurile companiei germane de la sediul din orasul Koln au fost coborate in berna. De asemenea, la putin timp dupa tragedie, sigla Germanwings de pe retelele sociale, care are culorile galben si rosu, a fost redesenata in gri si negru, in semn de omagiu pentru victimele accidentului.

Foto: Facebook/ Germanwings

18.30 - Un oficial francez a spus ca in urma prabusirii avionului Airbus A320 nu ramane nimic cu exceptia "resturilor si cadavrelor".

18.25 - Agentia de presa Dogan a transmis ca in avion s-ar fi aflat 39 de persoane care au nume de origine turca, insa informatia nu a fost confirmata oficial.

18.13 - Intr-o declaratie de la locul producerii accidentului, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a subliniat ca "exista mici sperante ca au existat supravietuitori".

18.06 - Jurnalistii ajung la fata locului, continua sa apara imagini cutremuratoare cu avionul spulberat.

Foto: AirLive.net

18.05 - Casa Alba a anuntat ca nu exista niciun indiciu cu privire la un posibil caz de terorism.

Avion prabusit in Franta: Ce spune Casa Alba despre un posibil atac terorist

18:00 - Un localnic a declarat pentru publicatia franceza Les Echos ca avionul s-a "dezintegrat" si ca resturile sunt chiar si de marimea unei masini.

Avion prabusit in Franta: Liderii europeni, in stare de soc - Merkel se duce la locul tragediei

17:50 - Compania germana Allianz a transmis ca este principalul asigurator al avionului prabusit in Alpi, relateaza agentia Reuters.

17.42 - Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a ajuns cu elicopterul la locul tragediei. El a spus ca "violenta accidentului lasa putine sperante pentru gasirea supravietuitorilor", insa se fac eforturi deosebite din partea autoritatilor. Au fost mobilizati 300 de pompieri si 300 de membri ai jandarmeriei nationale. Primii la fata locului au fost jandarmii montani, care stiu sa opereze in acest mediu. La operatiune participa zece avioane si mai multe elicoptere.

17.36 - Premierul belgian Didier Reynders a anuntat ca printre victimele accidentului se afla si un cetatean belgian.

17.27 - Un jurnalist al publicatiei franceze Le Figaro a postat pe contul sau de Twitter prima imagine de la locul prabusirii avionului Airbus A320 apartinand companiei Germanwings, accident care s-a petrecut in Alpii francezi.

Avion prabusit in Franta: Prima imagine de la locul catastrofei (Foto)

"Prima imagine de la locul prabusirii A320. Avionul este pulverizat", scrie pe Twitter Bertrand Riotord.

17.16 - Presedintele american Barack Obama a fost informat cu privire la accidentul aviatic si acesta a oferit ajutorul SUA.

17.05 - Meteorologii francezi avertizeaza ca vremea se va inrautati spre seara in zona unde s-a prabusit avionul. La ora la care a avut loc tragedia in zona nu se semnalau fenomene meteorologice deosebite, care ar fi putut influenta zborul aparatului.

16.51 - Presedintele Klaus Iohannis a reactionat pe Facebook: "Am aflat cu profunda tristete de accidentul aviatic care a avut loc astazi in sudul Frantei. Imi exprim solidaritatea fata de familiile victimelor accidentului".

16.45 - Un elicopter a reusit sa aterizeze langa ramasitele avionului, a anuntat premierul Valls, citat de AP. Nu au fost gasiti supravietuitori si ramasitele sunt imprastiate pe o zona destul de mare. In zona s-a stricat vremea si acum cade o ploaie inghetata, ceea ce va ingreuna operatiunile.

16.40 - In ultimele luni, pilotii Lufthansa si Germanwings au organizat mai multe greve, care au afectat orarul zborurilor. Angajatii companiilor sunt nemultumiti de noile reguli de pensionare pentru piloti si de cuantumul pensiilor.

16.27 - O echipa de experti Lufthansa, Germanwings si Airbus se va deplasa la locul tragediei pentru a investiga cauzele prabusirii.

16.16 - Alte informatii de la Germanwings: Potrivit datelor preliminare, la bord s-ar fi aflat 67 de germani; la bord se aflau si doi bebelusi. Avionul avea o varsta de 24 de ani, dar acest fapt n-ar trebui sa fie un factor in accident, au mai spus reprezentantii companiei.

16.10 - Directorul Germanwings sustine o conferinta de presa. Iata cele mai importante informatii: Avionul a parasit altitudinea normala de zbor la 45 de minute dupa decolarea din Barcelona; pierderea de altitudine a durat opt minute; ultima verificare de rutina a aparatului de zbor a fost efectuata luni, 23 martie; capitanul avionului avea o experienta de peste zece ani la Lufthansa si Germanwings, si peste 6.000 de ore de zbor cu acest model de avion.

16.07 - La Marsilia a fost deschisa ancheta cu privire la cauzele accidentului.

16.05 - Printre victimele accidentului de marti s-ar numara 16 elevi germani si 2 sau 4 profesori de aceeasi nationalitate, scrie presa spaniola.

16.00 - Rusia se ofera sa ajute autoritatile franceze in operatiunea de cautare a supravietuitorilor. Zeci de salvatori rusi sunt pregatiti sa acorde asistenta Frantei, a anuntat Ministerul rus al Situatiilor de Urgenta. Echipa Lider are experienta vasta in acest gen de situatii, a explicat un oficial de la Moscova.

15.55 - Autoritatile franceze infirma rapoartele anterioare potrivit carora pilotii avionului au transmis un mesaj SOS inainte de prabusire. Se pare ca mesajul a fost transmis automat de avion, care se afla intr-o coborare rapida - aproximativ 1.000 de metri pe minut.

15.45 - Premierul Victor Ponta a reactionat pe Twitter: "Am primit cu mare tristete stirea groaznica privind accidentul aviatic din Franta. Gandurile mele se indreapta catre familiile victimelor".

15.42 - Cancelarul german Angela Merkel a sustinut o conferinta de presa in care a anuntat ca se deplaseaza, miercuri, la locul accidentului. Merkel a subliniat ca cele trei guverne, german, spaniol si francez, vor colabora pentru investigarea cauzelor accidentului.

15.34 - Eforturile autoritatilor franceze sunt considerabile. Colonelul Jean-Pascal Breton, seful serviciului de informatii al fortei aeriene franceze SIRPA Air, a explicat ca zona este survolata de avioane militare Mirage, care fac legatura radio intre diversele servicii de salvare implicate. "La 1.700 de metri radioul nu functioneaza pentru ca muntele blocheaza semnalul. Asta face avionul de lupta - asa ca elicopterele comunica intre ele prin intermediul avionului aflat in aer", a spus Breton.

Oficialul francez a precizat ca si alte echipamente vor fi implicate in cursul dupa-amiezei, inclusiv avioane de supraveghere AWACS.

15.20 - Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis condoleante cancelarului german Angela Merkel.

15.10 - Pe retelele de socializare au inceput sa circule imagini cu echipele de interventie din Franta:

Foto: Twitter/John Walton

15.05 - Incep sa apara marturii ale localnicilor. Unii povestesc ca au auzit un zgomot teribil cand s-a prabusit avionul. Altii remarca faptul ca avionul nu s-a prabusit in vale, unde locuiesc oameni, ci pe un munte greu accesibil iarna, ceea ce ar indica, in opinia unora, ca pilotii au vrut sa evite sa faca victime la sol.

15.00 - Discrepanta de numar aparuta initial in legatura cu pasagerii si echipajul aflat la bordul avionului - 148 in loc de 150 - ar fi cauzata de faptul ca in avion se aflau si doi copii foarte mici, tinuti in brate, nu pe loc separat.

14.55 - Guvernul german a anuntat ca trimite la locul accidentului experti in siguranta aeriana si pe ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt. La MAE german a fost infiintata o celula de criza si ministrul Frank-Walter Steinmeier a transmis condoleante familiilor victimelor.

Foto: Twitter/ActuSecours

14.52 - Primii membri ai echipelor de interventie ar fi ajuns la locul accidentului.

14.45 - In aceeasi conferinta de presa, Hollande a aratat ca printre victime sunt cetateni germani, spanioli si, probabil, turci. Deocamdata nu se cunoaste daca sunt victime de origine franceza, dar verificarile continua, a aratat seful statului francez.

Foto: Twitter/Casa Regala a Spaniei

14.43 - Regele Felipe al Spaniei a vorbit de la Elysee, alaturi de Hollande. Regele si-a anulat vizita oficiala in Franta, care a inceput marti.

14.38 - Desi initial s-a vorbit despre 148 de persoane aflate la bordul avionului, compania Germanwings a precizat ca este vorba despre 144 de pasageri si 6 membri ai echipajului, deci 150 de victime.

14.35 - Ultimul mesaj al pilotilor avionului prabusit a fost "urgenta, urgenta", dezvaluie autoritatile franceze, in legatura cu SOS-ul primit cu putin timp inainte de prabusire.

14.30 - Premierul spaniol, Mariano Rajoy, se declara "socat" de tragedie. Amintim ca la bordul avionului s-ar fi aflat 45 de cetateni spanioli. Rajoy a anuntat infiintarea unei celule de criza.

14.25 - Angela Merkel s-a declarat "socata" de accident si si-a eliberat agenda pentru perioada urmatoare, a aratat purtatorul sau de cuvant.

14.22 - Compania Germanwings si-a colorat in negru logo-ul si va tine in scurt timp o conferinta de presa la aeroportul Bonn-Koln.

Avion prabusit in Franta: Actiunile Airbus si Lufthansa, scadere abrupta pe bursa

14:15 - Din elicopterele care survoleaza zona tragediei se pot vedea cateva cadavre in afara epavei, a anuntat un reprezentant al ministerului Transporturilor. Echipele de interventie vor ajunge la locul prabusirii pe jos intrucat nu exista cale de acces pentru vehicule.

14.11 - Ministerul roman al Afacerilor Externe a activat o celula de criza si a solicitat autoritatilor germane, franceze si spaniole sa ii transmita daca printre persoanele din avion se afla cetateni romani. Ministrul Bogdan Aurescu a scris pe Twitter: "Condoleante sincere familiilor pasagerilor aflati la bordul avionului Germanwings. Este o pierdere uriasa si o tragedie".

Romani la bordul avionului prabusit in Franta? MAE a activat celula de criza

14.07 - Vicepremierul spaniol a anuntat ca printre victime s-ar afla 45 de cetateni spanioli.

14.03 - Aviatia Civila germana afirma ca la bordul avionului s-ar fi aflat 154 de persoane, mai multe decat au comunicat pana acum autoritatile franceze.

14.00 - Hollande a sunat-o pe Merkel pentru a o asigura de tot sprijinul sau, dupa accidentul avionului companiei germane. Probabil ca regelui spaniol Felipe i s-a adresat direct, intrucat acesta incepe astazi, marti, o vizita oficiala de doua zile in Franta.

13.55 - Ramasitele epavei au fost detectate de elicoptere in masivul Trois Eveches si peste o suta de jandarmi asteapta ordinul sa plece pe jos spre locul accidentului, pentru a acorda primul ajutor eventualilor supravietuitori, spune primarul localitatii Vernet. Primaria localitatii a fost rechizitionata de pompieri, deocamdata din motive necunoscute, a mai spus Jean-Marie Michel.

13.45 - Ministrul francez al Transporturilor, Alain Vidalies, a confirmat ca nu exista supravietuitori ai accidentului aviatic.

13.43 - Jurnalista FRANCE 24 Virginie Herz relateaza ca "posibilitatea unui atac nu a fost exclusa, chiar daca nu e prioritara".

13.40 - Germanwings si compania-mama Lufthansa au scris, pe Twitter, ca fac verificari cu privire la ce s-a intamplat cu zborul 4U 9525. "Daca temerile noastre se confirma, aceasta este o zi neagra pentru Lufthansa. Speram sa gasim supravietuitori", scrie Lufthansa pe Twitter.

13.37 - Europe1 transmite ca are informatii ca epava avionului ar fi aproape intacta la locul prabusirii.

13.35 - Directoratul pentru Aviatie Civila a anuntat ca avionul a trimis un mesaj SOS la ora locala 10.47.

13.30 - Ramasitele Airbusului A320 au fost gasite in regiunea Barcelonnette (Alpes-de-Haute-Provence), la altitudinea de 2000 de metri, a aratat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

13.25 - Ultima tragedie cu un Airbus A320 pe teritoriul Frantei s-a petrecut pe 20 ianuarie 1992, atunci pierzandu-si viata 87 de oameni, potrivit La Provence.

13.22 - Este prima prabusire de avion de linie in Franta, in ultimii 15 ani, de la prabusirea aparatului Concorde la Gonesse, la 25 iulie 2000.

13.14 - Hollande a scris pe site-ul presedintiei franceze ca nu exista "niciun supravietuitor" si probabil sunt "multe victime de origine germana". "E un doliu pe care trebuie sa-l purtam noi deoarece etse o tragedie care s-a produs pe solul nostru", a aratat seful statului francez, care a anuntat ca se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel si regele Spaniei, Felipe VI.

13.00 - Presedintele Francois Hollande a precizat ca nu se asteapta ca in urma accidentului sa existe supravietuitori, informeaza AFP. Opinia lui Hollande este impartasita si de premierul Manuel Valls, care a aratat ca se teme ca toti cei 148 aflati la bord sunt morti.

12.45 - O coloana de echipaje de interventie se indreapta spre locul accidentului. Si ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a anuntat ca se indreapta de urgenta spre locul tragediei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#avion prabusit Franta, #airbus prabusit Franta, #avion Germanwings prabusit Franta , #avion prabusit Franta