Avion prabusit intentionat de copilot Lufthansa: E un caz izolat, pilotii nostri sunt cei mai buni

Joi, 26 Martie 2015, ora 23:01
44708 citiri
Avion prabusit intentionat de copilot Lufthansa: E un caz izolat, pilotii nostri sunt cei mai buni
Foto: Captura BBC

Procurorii francezi au facut joi dezvaluiri socante despre ce s-a intamplat in cazul tragediei aviatice din Alpii francezi. Se pare ca avionul Germanwings, cu 150 de oameni la bord, a fost prabusit deliberat de copilotul Andreas Lubitz, care l-a blocat pe pilot in afara cabinei si a indreptat aeronava catre stanci.

Copilotul era constient in cabina, au argumentat procurorii, intrucat pe inregistrarile extrase din cutia neagra se poate auzi cum respira normal si pentru ca a efectuat mai multe manevre ce au provocat prabusirea avionului.

Dupa concluziile anchetatorilor, in presa internationala au inceput sa apara detalii despre copilotul presupus sinucigas, dar si reactii atat la nivel oficial, cat si din partea rudelor indurerate.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai noi informatii:

22.43 - Potrivit unui pilot al unei companii de zbor din Europa, pilotii sunt obligati sa-si informeze angajatorul daca sunt deprimati si sa caute ajutor specializat, relateaza The Telegraph. Nu mai au dreptul sa zboare pana cand aceste simptome nu dispar. Nu putine sunt insa cazurile in care pilotii tin sub tacere astfel de simptome.

22.38 - Daca se va dovedi ca acest caz este unul de crima-sinucidere, ar fi al treilea astfel de caz din cele cunoscute. Cel mai recent a avut loc in 1999, cand un zbor EgyptAir a fost pilotat in Atlantic. Iata cum era relatata stirea atunci.

22.24 - FBI a anuntat ca se va implica in aceasta ancheta, informeaza The Telegraph.

22.12 - Germanwings si Lufthansa au transmis, joi, dupa ce a iesit la iveala ca prabusirea avionului in Alpi ar fi putut fi deliberata: "Chiar si dupa acest eveniment oribil, avem incredere totala in pilotii nostri. Raman cei mai buni din lume. Acest eveniment este un incident extrem de tragic, dar izolat".

21.59 - Cel mai mic pasager de la bord a fost un bebelus de numai sapte luni, Julian Pracz-Bandres. Acesta se afla in avion impreuna cu mama sa, intorcandu-se din Spania, unde asistasera la funeraliile unui membru din familie.

Marina Bandres Lopez-Belio, care locuia impreuna cu sotul in Manchester, cumparase biletele in ultimul moment.

21.43 - A fost dat publicitatii numele pilotului "cursei blestemate": Patrick Sonderheimer, conform Mirror.

21.20 - Iata una dintre ultimele fotografii - daca nu chiar ultima - facuta de unul dintre pasagerii avionului prabusit in Alpi. In imagine este unul dintre cei doi jurnalisti sportivi iranieni aflati la bord, una dintre cele 150 de victime.

Hussein Javadi era jurnalist al publicatiei Vatan Emrooz. Cat despre instantaneu, acesta a fost facut cu putin timp inainte de imbarcare.

21.03 - Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat joi ca SUA nu cred ca terorismul are vreo legatura cu tragedia de marti.

20.59 - Unul dintre cei sositi primii la locul prabusirii aeronavei este Jean Sebastien Beaud, din cadrul politiei montane. Acesta a declarat pentru BBC ca el si doi colegi au ajuns la locul prabusirii la 30 de minute de la impact.

Beaud, care a recuperat si una dintre cutiile negre ale avionului, a declarat: "Ca salvator, merg la locul multor accidente si vad multe lucruri urate, insa niciodata nu am vazut ceva la o asemenea scara, niciodata".

Foto: BBC

"Locul dezastrului era ireal... am stiut din primul moment ca nu aveau sa fie supravietuitori", a mai spus acesta.

20.53 - O parte dintre rudele victimelor accidentului aviatic vor sa se reintoarca in tarile de origine joi noapte, in Spania si Germania, autoritatile franceze fiind pregatite sa le ajute in acest sens, a anuntat ministrul francez de Interne, Pierre-Henry Brandet, conform Le Figaro.

20.48 - O singura lumanare a fost aprinsa in fata casei parintesti a copilotului, in Montabaur.

20.40 - Din zona in care s-a prabusit avionul, marti, incep sa fie ridicate trupurile victimelor.

20.36 - Operatorul britanic Easyjet a anuntat ca va cere ca doi membri ai echipajului sa se afle in orice moment in cabina, in zborurile sale. La fel au procedat si compania norvegiana Air Shuttle, dar si Air Canada.

20.33 - Aproape de locul prabusirii aeronavei, intr-un camp din Seyne-les-Alpes, au fost desfasurate steagurile tarilor de unde sunt victimele, in cadrul unei ceremonii in amintirea acestora. Circa 100 de rude ale victimelor au venit pentru a-si lua ramas bun.

In imagine poate fi vazut cancelarul german Angela Merkel, care a vizitat locul accidentului.

Foto: Twitter/Angela Merkel

20.31 - Parintii copilotului s-au aflat printre rudele victimelor care au calatorit in Franta, la locul tragediei. Dupa ce s-a anuntat ca prabusirea ar fi fost deliberata, acestia au fost separati de grup, informeaza BBC.

20.21 - Continua perchezitiile la locuinta copilotului. Procurorii germani au descins joi la locuinta din apropiere de Dusseldorf a copilotului avionului Germanwings, suspectat de prabusirea intentionata a aeronavei Airbus A320.

20.12 - Autopilotul fusese setat ca aparatul sa coboare la maximum posibil, arata informatiile venite din partea FlightRadar24, conform Mirror.

19.56 - Operatorilor britanici li s-a transmis sa-si revizuiasca procedurile de siguranta, dupa prabusirea in Alpi a avionului.

19.41 - Din pacate, cazurile in care piloti sau copiloti s-au sinucis, luand astfel si alte vieti, nu se rezuma la aceasta situatie. Pe langa atacul din 11 septembrie 2001, a mai existat unul in 1976, in Rusia, cand un pilot a intrat cu aparatul intr-un bloc de apartamente din Novosibirsk, unde locuia sotia sa divortata. Au murit el si inca 11 persoane, nu si fosta sotie, relateaza Mirror.

Avion prabusit deliberat in Franta Alte cazuri in care pilotii s-au sinucis, prabusind aeronave

Alte cazuri in care pilotii au prabusit intentionat aparatele au fost in Columbia, 1979, Rusia, 1994, Maroc, acelasi an, Indonezia, 1997, SUA, 1999, Botswana, acelasi an, si Namibia, in 2013.

19.30 - Directorul scolii din Haltern, Germania, care a pierdut 16 elevi, marti, a reactionat cu furie la vestea ca dezastrul a fost cauzat deliberat. "Ne face sa fim furiosi, ne infurie, ne lasa perplecsi", a declarat Ulrich Wessel, conform The Telegraph.

19.27 - Autoritatile locale din Dusseldorf afirma ca Lubitz avea 27 si nu 28 de ani, asa cum s-a stiut pana acum, arata publicatia germana Suddeutsche Zeitung.

19.23 - Inainte de a deveni copilot, Lubitz a fost o vreme insotitor de zbor, a declarat Carsten Spohr, director la Lufthansa, conform The Telegraph.

19.17 - Presa germana scrie ca pilotul "cursei blestemate" era Patrick S., tata a doi copii, acesta fiind unul dintre cei mai buni piloti ai companiei Germanwings.

19.14 - Fostii colegi ai lui Lubitz afirma ca acesta a lipsit sase luni de la cursuri, in 2009, din cauza depresiei, informeaza Russia Today.

19.09 - Reuters anunta ca politistii intra si ies din casa parinteasca a copilotului, in Montabaur, tinand in maini cutii cu hartii.

19.06 - Mama unei foste colege a copilotului a declarat ca acesta suferise de depresie cu ani in urma. Inainte de Craciun, insa, parea sa fie bine, a declarat ea pentru Mirror.

18.58 - Rudele echipajului aflat la bord, inclusiv ale pilotului, se afla in Seyne-les-Alpes, unde urmeaza sa fie interogate. Parintii copilotului sunt insa in Germania, interogatoriul urmand sa aiba loc acolo, informeaza The Telegraph.

18.52 - Un coleg de-ai copilotului, din clubul de planorism din care acesta facea parte, a declarat ca Lubitz era "fericit" de jobul pe care il avea la Germanwings si se descurca bine.

Potrivit acestuia, Lubitz avea si o iubita, informeaza Mirror.

Peter Ruecker a povestit ca Lubitz era "tacut, dar prietenos", un tip "calm si foarte precis", cand venea vorba despre zbor. In plus, a spus acesta, "zborul era visul sau".

18.43 - Numarul germanilor aflati la bord este de 75 si nu de 72, asa cum se anuntase initial, a declarat joi ministrul german de Externe, citat de The Telegraph.

18.35 - Autoritatile franceze si germane analizeaza asemanarile dintre prabusirea aparent intentionata a avionului Germanwings, cea a cursei Malaysia Airlines MH370 si a zborului Mozambique Airlines TM470, considerate acte sinucigase, informeaza Daily Telegraph.

Anchetatorii vor incerca sa stabileasca daca pilotul avionului Germanwings prabusit marti in Franta s-a inspirat cumva din dezastre aviatice recente.

18:26 - Potrivit cunostintelor sale, copilotul nu prezenta semne de depresie, relateaza Mirror. Pe pagina sa de Facebook, la aprecieri este trecuta trupa de muzica electronica Schiller, dar si DJ-ul David Guetta sau restaurantul local Burger King.

Copilotul era pasionat de bancurile despre aviatie, dar si de partea tehnica a aparatelor de tip A320, de genul celui pe care se pare ca l-ar fi dirijat inspre munti.

18.19 - Copilotul Andreas Lubitz locuia impreuna cu parintii in Montabaur, desi avea si o locuinta proprie in Dusseldorf.

18.15 - Intr-un mesaj postat pe Twitter de compania Germanwings se arata: "Suntem zguduiti de afirmatiile triste ale autoritatilor franceze".

18.02 - Premierul spaniol Mariano Rajoy a spus ca este "bulversat" de evolutiile investigatiei tragediei aviatice din Franta.

"Sunt bulversat de cele mai recente informatii furnizare de anchetatori. Inca o data, toata afectiunea pentru familiile victimelor", a scris pe Twitter Mariano Rajoy.

17.55 - Cancelarul german Angela Merkel a catalogat concluziile anchetei ca avand o "dimensiune absolut inimaginabila", joi, intr-o declaratie de presa.

"Este o crima comisa impotriva victimelor si familiilor victimelor (...). Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a clarifica circumstantele acestei tragedii. Promit familiilor victimelor dezastrului ca guvernul german va face tot posibilul pentru a contribui la aceasta investigatie", a asigurat Merkel, citata de Le Figaro.

17.46 - Compania aeriana low-cost Norwegian Air Shuttle a introdus noi reguli ca reactie la concluziile anchetei, potrivit carora copilotul ar fi prabusit intentionat avionul, blocandu-l pe pilot in afara cabinei.

Operatorul de zbor a introdus obligativitatea ca in carlinga sa se afle doua persoane in permanenta. Astfel de reglemenatari exista deja in Statele Unite, arata Le Figaro.

17.35 - Site-ul LSC Westerwald, grupul din care facea parte copilotul si care a postat un mesaj joi in amintirea sa, a picat la scurt timp dupa postarea anuntului, el nemaiputand fi accesat.

17.32 - Casa copilotului din orasul german Montabaur este supravegheata de politie, relateaza The Mirror.

17.29 - Pagina de Facebook despre care se crede ca i-ar apartine copilotului Andreas Lubitz a fost stearsa la scurt timp dupa anuntul procurorilor francezi ca el ar fi prabusit intentionat avionul, insa imediat profilul a fost reactivat. Acum, pagina are titlul "In amintirea lui Andreas Lubitz".

17.10 - Un oficial Germanwings a precizat ca Andreas Lubitz nu avea un "profil terorist". Intrebat de religia copilotului, acesta a raspuns: "Nu cred ca ar trebui sa ne concentram pe asta acum".

16.58 - Copilotul Andreas Lubitz, care ar fi prabusit deliberat avionul Germanwings cu 150 de oameni la bord in Alpii francezi, facea parte dintr-un club de piloti din Germania, iar colegii i-au adus joi un tribut, arata CNBC.

"A reusit sa isi indeplineasca visul de a zbura, un vis pentru care a platit cu viata. Membrii LSC Westerwald plang acum pentru Andreas si pentru celelate 149 de victime ale dezastrului din 24 martie 2015. Cele mai sincere condoleante merg catre familii. Nu il vom uita pe Andreas", se arata in mesajul colegilor de club ai copilotului.

Apropiati ai copilotul care a ucis 149 de oameni: A platit cu viata pentru visul de a zbura. Nu-l vom uita!

16.45 - Guvernul francez a cerut in mod oficial interventia FBI-ului. Francezii au solicitat Biroului sa ajute la investigatia asupra copilotului Andreas Lubitz, despre care se crede ca a prabusit deliberat aeronava, precum si asupra circumstantelor in care s-a prabusit avionul in Alpii francezi, a declarat un oficial de la Paris pentru CNN, citat de Click Houston.

16.20 - Referitor la usile cabinei pilotilor, directorul Lufthansa a explicat ca acestea sunt blindate si ca nu se pot deschide nici cu o arma de foc.

"Daca unul dintre piloti este ranit, poate declansa un sistem de alarma si accesul este autorizat doar de unul dintre piloti sau de membrii echipajului", a mentionat seful Lufthansa.

Lufthansa da explicatii despre copilot si cum a ramas pilotul izolat de cabina

16.15 - Directorul general al companiei germane Lufthansa, Carsten Spohr, a vorbit despre copilotul care a prabusit avionul filialei low-cost Germanwings.

"A trecut toate testele medicale si examenele si era apt 100 la suta sa piloteze. Suntem mandri de pilotii nostri", a precizat acesta. "Ce s-a intamplat este ceva ce nu ne-am fi imaginat", au transmis cele doua companii aeriene.

Nu in ultimul rand, nu exista niciun indiciu cu privire la motivul pentru care copilotul ar fi prabusit aeronava, precizandu-se doar ca acesta si-a intrerupt o perioada studiile, in urma cu sase ani, fara a se cunoste motivele.

15.45 - Nepoata unui barbat care se afla in aeronava blestemata si care a murit in urma impactului, la varsta de 59 de ani, a vorbit, la postul german de televiziune RTL, despre gestul de neinteles al copilotului, Andreas Lubitz, arata Le Figaro.

"Indiferent ca este terorist sau sinucigas, cred ca pilotii ar trebui monitorizati. Daca acesti oameni fac cel mai mic gest, totul se poate transforma intr-o catastrofa. Daca ar fi vrut sa se prabuseasca intr-un oras, va imaginati ca numarul mortilor ar fi fost mult mai mare", a declarat nepoata uneia dintre victime, Sandrine.

Ruda indurerata, despre copilotul care a ucis 149 de oameni: Va imaginati daca se prabusea intr-un oras...

15.09 - Andreas Lubitz avea 28 de ani, era de nationaliate germana si lucra din septembrie 2013 pentru Germanwings, operatorul de zbor low cost al companiei aeriene Lufthansa. Tanarul avea o experienta de 630 de ore de zbor acumulata la Germanwings.

Detalii despre copilotul care a ucis cu buna stiinta 149 de oameni

Avionul, prabusit deliberat de copilot

Procurorii francezi au explicat, joi, pe baza informatiilor obtinute de la cutia neagra recuperata de la locul accidentului avionului Germanwings, ca aeronava Airbus A320 cu 150 de persoane la bord a fost prabusita in mod deliberat de copilot.

Tragedia aviatica din Franta nu a fost un accident: Copilotul a prabusit intentionat avionul

Copilotul poate fi auzit cum blocheaza usa cabinei, dupa ce pilotul ia o pauza pentru a merge la baie. In timp ce copilotul ghida avionul in jos, inspre Alpii francezi, pilotul era de partea celalata a usii, batand disperat sa intre.

Nu este vorba despre un act terorist, a subliniat procurorul de caz, ci de o sinucidere, desi, "atunci cand esti responsabil de moartea a 150 de persoane, nu cred ca mai poti spune ca e sinucidere".

Avionul Airbus A320 al companiei germane low-cost Germanwings s-a prabusit marti in sudul Frantei, in Alpi, in regiunea Digne.

Avionul se deplasa pe ruta Barcelona-Dusseldorf. Oficialitatile franceze au anuntat la scurt timp dupa accident ca nu exista supravietuitori in urma accidentului care a avut loc intr-o zona cu acces dificil.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#avion prabusit Franta, #avion prabusit Franta copilot, #sunicidere copilor Germanwings , #avion prabusit Franta