Avion prabusit intentionat in Franta: Un pilot olandez a prezis catastrofa - ce a scris acum doua luni

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 16:19
9710 citiri
Avion prabusit intentionat in Franta: Un pilot olandez a prezis catastrofa - ce a scris acum doua luni
Foto: Facebook/Jan Cocheret

Un pilot olandez a prezis tragedia din Alpii francezi, unde copilotul Andreas Lubitz a prabusit intentionat avionul Germanwings cu 150 de oameni la bord.

Aviatorul olandez a vorbit, intr-un articol publicat cu cateva saptamani inainte de catastrofa din Franta, despre riscul ca un pilot sa ramana blocat in afara cabinei, scrie The Telegraph.

"Ma gandesc foarte serios la cine sta cu adevarat langa mine. (...) Sper sa nu fiu niciodata in situatia in care ma duc pana la toaleta, iar cand ma intorc gasesc o usa care nu se deschide", marturisea Jan Cocheret, pilot pe aeronave Boeing 777.

Avion prabusit intentionat: Un supravietuitor al unui accident celebru, despre ce simti inainte de impact

El a scris aceste randuri intr-o revista specializata pe aviatie, cu mai putin de doua luni inainte ca aviatorul Andreas Lubitz sa il blocheze pe pilot in afara cabinei si sa izbeasca aeronava de stancile Alpilor francezi.

Intr-un editorial publicat in revista "Pilot si avion", olandezul a avertizat ca masurile de securitate pentru a preveni ca teroristii sa preia controlul asupra unui avion, implementate dupa atentatele din SUA din septembrie 2001, ar putea fi folosite si impotriva capitanului aeronavei.

Temerile s-au adeverit

Temerile sale ca un copilot ar putea prelua controlul asupra unei aeronave comerciale s-au dovedit a fi adevarate in urma cu o saptamana.

Procurorii sustin ca Andrea Lubitz a profitat de faptul ca pilotul s-a dus pana la toaleta si l-a blocat pe acesta in afara cabinei. Capitanul a incercat sa sparga usa, dar in zadar. Aceasta este fabricata din materiale indestructibile.

"Deschide naibii usa!", au fost ultimele cuvinte ale capitanului, dupa care aeronava s-a lovit de munti si s-a facut bucatele. Pilotul ar fi putut avea acces in cabina prin introducerea unui cod secret, insa copilotul a blocat usa pe interior cu un obiect.

Avion prabusit intentionat in Franta: "Deschide naibii usa!", a strigat comandantul la copilot

Olandezul Jan Cocheret a marturisit ca actualul sistem de securitate l-a facut sa devina paranoic.

"Ma gandesc foarte serios la cine sta cu adevarat langa mine in cabina. Cum pot fi sigur ca pot avea incredere in el? Poate ca in viata lui tocmai s-a intamplat ceva oribil si nu poate trece peste.

Intr-adevar, exista o modalitate de a intra inapoi in cabina, dar, daca persoana din interior dezactiveaza aceasta optiune (codul de securitate), nu poti face nimic decat sa stai alaturi de pasageri si sa astepti sa vezi ce se intampla", a scris pilotul in articolul respectiv.

Avion prabusit in Franta: Copilotul fusese tratat pentru tendinte sinucigase

Dupa ce avionul Germanwings a fost prabusit deliberat in Alpii francezi, pilotul olandez a scris pe pagina sa de Facebook: "Din pacate, acest teribil scenariu a devenit realitate".

Cocheret a vorbit in articolul sau despre mai multe cazuri din istorie in care aviatorii au prabusit intentionat aeronavele cu pasageri pe care le pilotau, sugerand chiar ca acelasi lucru s-a intamplat si cu avionul Malaysia Airlines care a disparut in timp ce zbura deasupra Oceanului Indian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pilot olandez prezis tragedie, #avion prabusit Franta prezis , #avion prabusit Franta