Cum se face de fapt evaluarea starii psihice a pilotilor de avion: Rar si fugitiv

Vineri, 27 Martie 2015, ora 12:32
6267 citiri
Cum se face de fapt evaluarea starii psihice a pilotilor de avion: Rar si fugitiv
Foto: Fly Fly Travel

Pilotii de avioane sunt rareori verificati temeinic si eficient in privinta problemelor mentale, in pofida normelor americane si internationale care solicita acest lucru, afirma piloti si experti in siguranta aeriana.

Prabusirea zborului 9525 al Germanwings in Alpii francezi, care a provocat moartea tuturor celor 150 de persoane aflate la bord, a ridicat semne de intrebare asupra starii mentale a copilotului.

Autoritatile cred ca germanul in varsta de 27 de ani a actionat in mod deliberat pentru a distruge aeronava Airbus A320, in timp ce se deplasa intre Barcelona si Dusseldorf.

Avion prabusit deliberat in Franta: Pilotul a fortat intrarea in cabina cu un topor

In Statele Unite, Administratia federala pentru aviatie (FAA) cere ca pilotii sa fie supusi unor examinari medicale din partea unui medic militar anual sau la fiecare sase luni, in functie de varsta pilotului.

Organizatia internationala pentru aviatie civila, o agentie a ONU care stabileste standardele globale in aviatie, cere ca pilotii sa fie examinati medical periodic, ceea ce inculde o evaluare mentala.

Din punct de vedere tehnic, medicii ar trebui sa verifice daca acestia au probleme mentale, dar pilotii au declarat ca de obicei nu se intampla acest lucru.

"Nu exista o evaluare reala a sanatatii mintale", a declarat John Gadzinski, capitan la o companie americana mare si fost pilot in marina. In 29 de ani de examinari medicale, el nu a fost intrebat niciodata despre starea sa psihica, sustine el, citat de AP in pagina electronica.

Avion prabusit deliberat in Franta: Ce-au gasit si ce au confiscat politistii din casele copilotului

Bob Kudwa, fost pilot al American Airlines, a declarat: "Iti verifica ochii, urechile, inima - toate organele care incep sa mearga prost atunci cand imbatranesti. Dar nu fac nimic pentru cap, nu".

De asemenea, nu exista confidentialitate. "Daca ai o problema mentala, cu siguranta nu ii spui medicului care se ocupa de tine pentru ca ajunge direct la FAA", a declarat Gadzinski.

Pilotii trebuie, de asemenea, sa dezvaluie starea psihologica si tratamentele pe care le urmeaza in fisele pe care le completeaza pentru FAA. Daca nu fac acest lucru, pot fi amendati cu pana la 250.000 de dolari. Fisele includ intrebari care le cer pilotilor sa spuna daca sunt deprimati sau au incercat sa se sinucida, a declarat Gadzinski.

"Este aceasta cea mai buna metoda? Intrebi un individ bolnav mintal daca este bolnav mintal si daca spune nu, atunci ce faci?", a declarat el.

Europa are standarde comune in ceea ce priveste examinarea medicala a pilotilor. "Aceste evaluari medicale sunt facute de medici specializati in medicina aviatiei... Ei stiu la ce sa se uite, fizic si mental", a declarat Richard Taylor, un purtator de cuvant al Autoritatii pentru aviatie civila din Marea Britanie.

Lufthansa, care detine compania regionala Germanwings, nu stie ce l-ar fi putut determina pe copilotul Andreas Lubitz "sa adopte aceasta actiune teribila", a declarat directorul executiv al companiei, Carsten Spohr.

Avion prabusit deliberat in Franta: Cine este pilotul care a incercat sa opreasca tragedia

Companiile aeriene le cer de obicei pilotilor sa isi examineze sanatatea mentala atunci cand isi depun candidaturile pentru un loc de munca, dar dupa ce sunt angajati, acestia sunt urmariti cel mult fugitiv.

"Daca ai 12.000 sau 15.000 de piloti, cum are American Airlines... periodic ai cate un nebun, indiferent cat de tare te straduiesti", a declarat Kudwa. Cand se intampla acest lucru, alti piloti care zboara cu pilotul instabil, "mai devreme sau mai tarziu, ii vor spune sefului si un evaluator va zbura cu el" pentru a vedea daca este o problema, a declarat el.

Evaluatorul este un pilot de avion care monitorizeaza abilitatile altor piloti zburand cu el si urmarindu-l cum actioneaza. Cu toate acestea, verificarile generate de ingrijorarile referitoare la problemele mentale sunt rare, a declarat Kudwa.

Procurorii francezi au anuntat joi, ca avionul Airbus A320 cu 150 de persoane la bord a fost prabusit in mod deliberat de copilot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#piloti sanatate mentala, #piloti este sanatate mentala, #avion prabusit Franta, #copilot avion prabusit Franta , #avion prabusit Franta