Avion doborat in Ucraina: Cum si de ce s-a prabusit aeronava - raportul final

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 15:34
4561 citiri
Avion doborat in Ucraina: Cum si de ce s-a prabusit aeronava - raportul final
Foto: Hepta.ro

Avionul Malaysia Airlines s-a prabusit anul trecut in Ucraina dupa ce a fost lovit de o racheta Buk 9M38, au declarat anchetatorii olandezi, care au prezentat marti rezultatele finale ale anchetei.

Racheta sol-aer a lovit aeronava in partea din stanga-fata, iar in urma impactului o parte a avionului s-a rupt, se arata in raportul oficial al dezastrului aerian, relateaza BBC.

Liderii din Ucraina si din Occident au acuzat ca rebelii sustinuti de Moscova au doborat avionul Boeing 777 cu proiectilul adus din Rusia, insa Moscova sustine ca racheta a fost lansata de pe un teritoriu controlat de catre fortele guvernamentale de la Kiev. Expertii sustin ca atat armata rusa, cat si cea ucraineana detin rachete de tip Buk 9M38.

Avion doborat in Ucraina: O racheta sol-aer Buk de fabricatie ruseasca a lovit zborul MH17

Totusi, anchetatorii din Comisia Olandeza pentru Securitate nu au atribuit nimanui vina pentru prabusirea avionului, insa au punctat ca spatiul aerian din zona ar fi trebuit inchis pentru evitarea tragediei.

Comisia nu are autoritatea de a atribui cuiva vina pentru dezastrul aviatic, potrivit normelor internationale privind investigatiile care vizeaza prabusirea avioanelor.

Familiilor celor 298 de oameni aflati la bord care au murit li s-a spus ca victimele au decedat aproape imediat si nu au fost constienti de ce se intampla.

Cu toate acestea, in raportul Comisiei Olandeze pentru Securitate se precizeaza ca "nu poate fi exclusa posibilitatea ca unii dintre ocupanti sa fi fost constienti o perioda in timpul prabusirii care a durat un minut si jumatate".

Totusi, anchetatorii spun ca este foarte putin probabil ca oamenii sa fi stiut ce se intampla. De asemenea, impactul cu racheta a fost resimtit in mod diferit de catre victime, in functie de zona avionului in care se aflau. Impactul a fost fatal pe loc doar pentru persoanele aflate in cabina de comanda.

Avion doborat in Ucraina: Ce au gasit anchetatorii in cadavrele victimelor

Comisia Olandeza pentru Securitate a prezentat concluziile anchetei mai intai in fata rudelor victimelor, inainte de a sustine o conferinta de presa la baza militara Gilze-Rijen din Olanda.

Anchetatorii au prezentat inclusiv niste fragmente din avion care au fost recuperate din regiunea Donetsk stapanita de rebeli si reconstruite.

Raportul a urmarit patru elemente-cheie: ce a cauzat dezintegrarea avionului in aer, de ce zbura deasupra zonei de conflict, de ce unele familii au fost nevoite sa astepte patru zile pana au primit confirmarea oficiala ca rudele lor se aflau la bord si cat de constienti au fost pasagerii si membrii echipajului in momentele finale de ce se intampla.

Inainte ca anchetatorii sa faca publice rezultatele investigatiei, oficialii rusi de la Almaz-Antey - compania de stat care fabrica rachetele Buk - a respins inca o data aceste acuzatii, adaugand ca, din probele pe care le detin, avionul a fost doborat cu un proiectil lansat de fortele ucrainene.

Avion doborat in Ucraina: Investigatorii au gasit fragmente de racheta

Mai mult, Moscova a acuzat Comisia Olandeza pentru securitate ca nu a luat in calcul descoperirile sale in legatura cu prabusirea aeronavei.

Avionul Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur - s-a prabusit in estul separatist al Ucrainei, pe 17 iulie 2014. Printre victime se aflau 196 de cetateni olandezi, de aceea ancheta a fost condusa de catre autoritatile de la Amsterdam.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#raport final avion Ucraina, #concluzii prabusire avion Ucraina , #avion prabusit in Ucraina