Avion doborat in Ucraina Marturia unui separatist: In loc de parasutisti ucraineni am gasit trupul unei fetite

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 21:16
11058 citiri
Avion doborat in Ucraina Marturia unui separatist: In loc de parasutisti ucraineni am gasit trupul unei fetite

Un separatist pro-rus din Donetk a fost printre primii la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines, saptamana trecuta. Fusese trimis acolo de superiorii sai, care si-au informat oamenii ca au doborat un avion al Kievului plin cu parasutisti.

Un jurnalist italian de la Corriere Della Sera a reusit sa vorbeasca cu un membru al militiilor locale din Donetk, pe cand acesta pazea trenul cu cadavrele celor 298 de persoane aflate in avionul doborat joia trecuta.

"Am doborat un avion al Kievului, ne-au spus superiorii nostri. Credeam ca mergem sa cautam pilotii ucraineni care se ejectasera din avion insa in loc am gasit civili. Toti oamenii aceia, saracii, aveau bagaje, sigur nu erau militari", a povestit acesta.

Afirmatiile vin in contextul in care Moscova sustine ca in apropiere de avionul comercial se afla un avion de lupta ucrainean, cu toate ca autoritatile de la Kiev neaga acest lucru. Mai mult, capata astfel substanta ipoteza potrivit careia separatistii au doborat avionul din greseala, dupa ce l-au confundat cu un aparat de zbor al armatei ucrainene.

Luptatorul ce a dat aceste informatii apartine unitatii de lupta Oplot (fortareata -n.red.), insarcinat sa pazeasca trenurile refrigerate din gara Torez, unde au fost imbarcate in jur de 200 de cadavre.

"Joi dupa-amiaza, comandantii nostri ne-au spus sa ne urcam in camioane cu arme si munitie din belsug. Probabil cu zece minute inainte fusese o explozie uriasa in cer. 'Tocmai am doborat avionul fascistilor de la Kiev', ne-au spus, avertizandu-ne sa avem grija pentru ca cel putin o parte a echipajului s-a catapultat. Fusesera vazute obiecte albe zburand printre nori. Ar fi putut fi nevoie sa ne luptam ca sa-i strangem pe toti", a explicat separatistul.

"Oamenii mei si cu mine cautam parasutisti la sol si in copaci. Deodata, am vazut niste bucati de materiale intr-un luminis. Dedesubt, am gasit trupul unei fetite, probabil ca nu avea mai mult de cinci ani. Zacea cu fata in jos. A fost groaznic. Atunci mi-am dat seama ca era un avion civil. Nu unul militar. Si toti acesti oameni erau civili. O gramada de valize sparte o dovedeau", a continuat rebelul.

Unitatea Oplot se afla la locul prabusirii inca de atunci. Au fost primii insarcinati cu identificarea cadavrelor si au pazit ramasitele avionului, inainte de a fi trimisi sa pazeasca trenul cu cadavre.

Ce l-a surprins pe jurnalistul italian este ca separatistii nu se simt vinovati si il contrazic pe comandantul lor. "Evident, nu noi am dat jos avionul. Nu avem rachete care sa ajunga atat de sus. Crima a fost comisa de banditii care isi primesc ordinele de la Guvernul din Kiev. Unul din luptatorii lor a dat jos avionul Malaysia Airlines", spun luptatorii pro-rusi.

Obama despre tragedia din Ucraina: Separatistii inlatura dovezile

Luni, trenul in care au fost stranse cadavrele persoanelor din avion si-a inceput lunga calatorie catre Harkov, unde a ajuns abia marti. De acolo, doua avioane incarcate cu 40 de cadavre au plecat in Olanda, unde procurorii olandezi au deschis o ancheta cu privire la cauzele prabusirii avionului MH17, sub suspiciunea de crima, crime de razboi si doborarea intentionata a unui avion.

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit in estul Ucrainei, pe 17 iulie, in zona de conflict unde au loc lupte intre separatistii pro-rusi si armata ucraineana.

Initial, insurgentii, care controlau zona in care a cazut aparatul, nu au permis accesul echipelor internationale de salvare si cercetare.

Informatiile despre recuperarea cadavrelor si posibilitatea inceperii unei anchete au fost contradictorii, raportandu-se ca multe dintre trupuri au fost luate de insurgenti, care nu s-au dat inapoi de a fura bunurile victimelor.

Obama: Separatistii nu pot sa doboare un avion decat cu echipament sofisticat care vine din Rusia

Serviciile secrete americane au confirmat ca in avion au fost trase rachete de la sol, insa nu este clara natura acestora. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat un act de terorism, de care ar fi responsabili separatistii prorusi. La randul sau, liderul rus Vladimir Putin a sustinut ca responsabilitatea pentru tragedia aviatica este a autoritatilor de la Kiev.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ucraina avion doborat separatisti, #Ucraina avion doborat morti , #avion prabusit in Ucraina