Avion doborat in Ucraina: Noi dovezi ca lansatorul de rachete a fost adus din Rusia

Duminica, 20 Iulie 2014, ora 16:49
10156 citiri
Avion doborat in Ucraina: Noi dovezi ca lansatorul de rachete a fost adus din Rusia

Serviciul Secret al Ucrainei (SBU) a prezentat noi inregistrari telefonice care dovedesc implicarea Rusiei in doborararea avionului Malaysia Airlines joi, in estul Ucrainei.

Conversatiile prezentate de SBU ar avea loc intre ofiteri ai serviciilor secrete din Rusia si rebelii prorusi, iar subiectul acestora este lansatorul de rachete BUK din Rusia, folosit pentru distrugerea avionului cu 298 de civili la bord.

In aceste convorbiri, ofiterii rusi si militantii sprijiniti de Kremlin isi exprima usurarea datorita faptului ca au intrat in posesia sistemului de rachete sol-aer BUK, una dintre cele patru versiuni modificate ale rachetei rusesti SAM, anunta KyivPost.

Jurnalistii de la Kiev cred ca rusii au folosit la Donetk lansatorul BUK-M2 si sustin ca Ucraina nu detine asemenea arme in arsenalul sau.

In ceea ce priveste livrarea lansatorului BUK din Rusia, se pare ca aceasta a ajuns in Ucraina pe data de 17 iulie, in apropierea orasului Sukhodolsk.

Racheta ar fi ajuns la Donetk, iar apoi a fost mutata la Pervomaisk. Dupa prabusirea avionului Malaysia Airlines, trupe ale ministerului rus de Interne ar fi tractat lansatorul de rachete catre granita cu Rusia. In inregistrare se vad rachetele, iar cea din mijloc lipseste.

Primele inregistrari din care reise ca militantii rusi au deturnat avionul Malaysia Airlines

Initial, Serviciul Secret al Ucrainei (SBU) daduse publicitatii trei inregistrari telefonice ale unor discutii intre militantii prorusi si ofiteri ai serviciilor secrete din Rusia.

Potrivit SBU, una dintre inregistrari cuprinde o convorbire intre un lider separatist si Igor Bezler, despre care se pretinde ca ar fi un ofiter al serviciilor secrete din Rusia, anunta News Week.

Avion doborat in Ucraina: Iata lista completa a pasagerilor si a membrilor echipajului

Se pare ca aceasta convorbire ar fi avut loc la 20 de minute dupa prabusirea aeronavei MH17. In aceasta convornire, liderul separatist ii spune lui Bezler ca militantii au doborat un avion. In urmatoarea convorbire, purtata 40 de minute mai tarziu, intre doi militanti, numiti "Maiorul", care se pare ca era in zona caderii avionului, si "Grecul", se pare ca cei doi isi dau seama ca era vorba de o aeronava plina cu civili.

Avion doborat in Ucraina Gest revoltator al separatistilor: Au furat toate cadavrele recuperate

Potrivit unei traduceri facuta de Kyiv Post, "Maiorul" este auzit spunand: "Este 100% sigur ca este vorba de un avion cu pasageri" si recunoaste ca nu exista arme la fata locului. Cand este intrebat daca exista vreun document, "Maiorul" spune: "Da, unul al unui student indonezian".

SBU pretinde ca cea de-a treia inregistrare este o discutie intre comandantul Cossack, Nikolay Kozitsin, si un militant neidentificat.

Avion doborat in Ucraina Seful separatistilor socheaza: Multi pasageri erau morti de cateva zile

Militantul spune ca avionul avea sigla Malaysia Airlines si adauga: "Sunt o multime de cadavre de femei si copii".

Intr-o versiune extinsa a inregistrarii, postata de New York Times, comandantul Nikolay Kozitsin ii spune militantului ca avionul transforma spioni: "Da-i incolo, ai inteles?".

Puteti urmari mai jos inregistrarea postata de SBU pe YouTube cu traducere in engleza:

Kyiv Post a facut si traducerea conversatiilor:

Igor Bezler: Tocmai am doborat in avion. Grupul Minera. A cazut dincolo de Yenakievo (Donetk).

Vasili Geranin: Pilotii. Unde sunt pilotii?

Igor Bezler: Du-te sa ii cauti si fa fotografii avionului. Iese fum.

Vasili Geranin: In urma cu cate minute?

IB: In urma cu 30 de eminute.

SBU comenteaza: Dupa ce au facut examinari la fata locului, teroristii si-au dat seama ca au doborat un avion cu civili. Urmatoarea partea a conversatiei are loc la 40 de minute.

Grecul: Da, Maiorule.

Maiorul: Avionul s-a dezmembrat in aer. In zona minei Petropavlovskaya. I-am gasit pe primii 200. Un avion civil.

Grecul: Deci, ce ai acolo?

Maiorul: Pe scurt, e 100% un avion cu pasageri.

Grecul: Sunt multi oameni acolo?

Maiorul: La naiba! Bucati din ei au cazut in curtile oamenilor.

Grecul: Ce fel de avion?

Maiorul: Nu mi-am dat seama. Nu am ajuns la partea principala. Supraveghez numai locul unde au cazut primele cadavre.

Grecul: A mai ramas ceva din arma?

Maiorul: Absolut nimic. Obiecte ale civililor, medicamente, prosoape, hartie igienica.

Grecul: Sunt documente?

Maiorul: Da, ale unui student indonezian. De la o universitate din Thompson.

A treia convorbire:

Militantul: In ceea ce priveste avionul doborat in zona Snizhne-Torez, este unul civil. A cazut langa Grabove. Sunt foarte multe cadavre de femei si copii. Cei din gruparea Cossack sunt acolo si se uita la aceste lucruri. Spun ca este un avion de transport AN-26 pe care scrie Malaysia Airlines. Ce face pe teritoriu ucrainean?

Nikolay Kozitsin: Inseamna ca transporta spioni. Nu ar trebui sa zboare pe aici. E un razboi in desfasurare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#inregistrari avion doborat Ucraina, #avion doborat Ucraina, #inregistrari militanti prorusi avion , #avion prabusit in Ucraina