Avion doborat in Ucraina: Trenul mortii a plecat din Donetk. Haosul domneste in continuare

Luni, 21 Iulie 2014, ora 22:58
37292 citiri
Avion doborat in Ucraina: Trenul mortii a plecat din Donetk. Haosul domneste in continuare
Foto: csmonitor.com

Armata ucraineana a declansat, luni, o ofensiva puternica asupra rebelilor care ocupa orasul Donetk. Exploziile au zguduit orasul toata ziua si mai multe persoane au murit. La Luhansk, rebelii s-au laudat ca au doborat un avion al armatei ucrainene.

Asaltul asupra celor doua regiuni separatiste vine dupa prabusirea unui avion de pasageri al Malaysia Airlines joi, cel mai probabil doborat de o racheta sol-aer trasa de pe un dispozitiv din zona Donetk. Accidentul s-a soldat cu 298 de victime.

Luni, trenul in care au fost stranse cadavrele prsoanelor din avion si-a inceput lunga calatorie catre Harkov. Aici, ramasitele vor fi predate autoritatilor olandeze, care au deschis o ancheta cu privire la ceea ce considera a fi o crima de razboi.

Consiliul de Securitate ONU a votat o rezolutie privind inceperea unei anchete internationale cu privire la doborarea avionului, in vreme ce o delegatie malaeziana venita la Donetk urma sa primeasca cutiile negre ale aparatului de zbor de la separatisti.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT desfasurea evenimentelor din Ucraina:

22:33 - La hotelul unde ar trebui sa fie predate cutiile negre ale avionului domneste haosul: separatistii discuta de ceva timp cu delegatia malaeziana, iar jurnalistii nu stiu daca se mai efectueaza predarea sau nu.

22:22 - Julie Bishop, trimisul Australiei la ONU si initiatoare a rezolutiei, arata ca textul sau prevede ca "gruparile armate care controleaza locul prabusirii sa oefere acces in siguranta pentru recuperarea trupurilor. Aceste grupari pun capat oricaror actiuni ce compromit integritatea locului. Trebuie sa aiba loc un armistitiu in zona. Rusia trebuie sa isi foloseasca influenta printre separatisti pentru a garanta asta".

22:12 - Consiliul de Securitate ONU a aprobat rezolutia prin care se cere o ancheta internationala cu privire la doborarea avionului Malaysia Airlines in regiunea ucraineana Donetk, anunta AP.

22:11 - Trimisul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a anuntat ca Rusia va sustine rezolutia privind anchetarea incidentului din estul Ucrainei.

21:48 - Procesul de predare a cutiilor negre ale avionului pare a fi periculos si complicat. La receptia hotelului unde ar fi trebuit sa se desfasoare predarea cutiilor a aparut o delegatie a separatistilor, compusa din luptatori inarmati, care ii vor prelua pe reprezentantii Malaeziei si ii vor conduce in locul unde va avea loc, in cele din urma, predarea, scriu jurnalistii straini prezenti la fata locului.

21:35 - Premierul olandez, Mark Rutte, a detaliat ca trenul ce transporta mortii catre Harkov ar putea face si 12 ore pe drum.

21:20 - Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acordat un interviu postului CNN, in cursul caruia a subliniat ca sugestia rusilor, potrivit careia un avion militar ucrainean ce a zburat aproape de avionul de pasageri malaezian ar fi vinovat de tragedie este "o declaratie iresponsabila si falsa" din partea Moscovei.

20:46 - Bilantul mortilor creste in Donetk. In urma luptelor intense de luni au murit cel putin cinci persoane.

20:40 - Consiliul de Securitate ONU va vota in aceasta seara o rezolutie prin care cere acces deplin la locul prabusirii avionului. Este de asteptat ca Rusia sa sustina textul care cere separatistilor sa acorde sprijin deplin anchetei.

20:12 - Canada impune noi sanctiuni Rusiei, a anuntat premierul Stephen Harper. Intreaga lista cu persoane si entitati sanctionate va fi dezvaluita ulterior.

19:40 - Regele Olandei, Willem-Alexander, s-a adresat natiunii olandeze in aceasta dupa-amiaza. Dupa ce s-a intalnit cu familiile victimelor, regele a declarat ca "acest dezastru teribil a lasat o rana teribila in societatea noastra. Cicatricea sa va ramane vizibila si tangibila multi ani de-acum incolo".

19:31 - Premierul Malaeziei, Najib Razak, a facut o declaratie in cursul careia a anuntat natiunea ca rebelii ucraineni au fost de acord sa inmaneze tarii sale cutiile negre ale avionului MH17.

19:20 - Trenul cu instalatie frigorifica in care au fost incarcate cadavrele si ramasitele pasagerilor din zborul Malaysia Airlines s-a pus in miscare. Destinatia sa se banuieste a fi localitatea Harkov.

19:17 - Basescu arata ca in estul Ucrainei are loc "un razboi de gherila urbana. Exista si un razboi de insurgenta chiar al cetatenilor ucraineni de etnie rusa. Exista si actiuni teroriste frecvente - luarile de ostatici, reprezentantii OSCE care au fost luati ostatici, utilizarea scuturilor umane".

Basescu, declaratie despre Ucraina

"Primii responsabili sunt teroristii care si acum ocupa Donetk-ul si Luhansk-ul. Responsabilitatea apartine Federatiei Ruse, pentru ca a devenit un partener al acestor teroristi, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu (...) In opinia noastra, Federatia Rusa este partenerul acestor teroristi in actiunile pe care le intreprind".

19:00 - Presedintele roman, Traian Basescu, vorbeste despre largirea spectrului de sanctiuni impotriva celor care agraveaza situatia din Ucraina. "Maine se va desfasura Consiliul Afaceri Externe, sa gaseasca forma juridica de a se trece la aplicarea de sanctiuni impotriva unor entitati" din Rusia care sprijina actiunile de sustinere pentru teroristii din Ucraina de Est.

Obama despre tragedia din Ucraina: Separatistii inlatura dovezile

18:25 - Presedintele Barack Obama a declarat ca separatistii ucraineni incearca sa impiedice accesul investigatorilor la locul tragediei. "Ce incearca sa ascunda?" a intrebat acesta retoric. "Avand in vedere ca are influenta directa asupra separatistilor... Putin are responsabilitatea de a-i convinge sa coopereze cu ancheta. Daca Rusia continua sa sprijine separatistii, se va izola si mai mult de comunitatea internationala", a spus liderul de la Casa Alba.

17:59 - Livrarile de apa au fost sistate total la Donetk. Localitatea are rezerve pentru doar cinci zile, scrie Interfax.

17:46 - Regele Olandei, Willem-Alexander, se va adresa in scurt timp natiunii olandeze, indoliata dupa tragedia din Ucraina.

17:28 - Presedintele american, Barack Obama, va tine o noua declaratie de presa in aproximativ jumatate de ora, pe tema incidentului din Ucraina.

17:26 - Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a anuntat ca 272 de trupuri au fost recuperate de la locul incidentului si 251 dintre acestea au fost incarcate in doua trenuri frigorifice. Iateniuk a acuzat gherilele separatiste ca nu permit trenurilor sa plece.

17:05 - Procurorii olandezi au deschis o ancheta cu privire la cauzele prabusirii avionului MH17, sub suspiciunea de crima, crime de razboi si doborarea intentionata a unui avion. Un procuror olandez se afla in Ucraina pentru a participa la ancheta, arata Reuters.

Potrivit dreptului penal international, Olanda poate pune sub acuzare orice cetatean ce a comis o crima de razboi impotriva unui cetatean olandez. Printre cele 298 de victime ale tragediei de joi se numara si 193 de olandezi.

16:49 - Un cetatean suedez a fost rapit de separatisti in regiunea Luhansk, anunta gruparea EuroMaidan pe Twitter.

16:40 - Mai multe declaratii de la conferinta de presa a ministerului rus al Apararii: Rusia nu a livrat niciun sistem de rachete Buk SA-11 "suporterilor independentei" din Ucraina si nici altfel de arme. O sursa din securitatea ucraineana a ripostat la scurt timp ca Ucraina isi sustine afirmatia ca Rusia a livrat separatistilor sistemul Buk, "cel mai probabil impreuna cu echipa de manevrare".

16:27 - In acelasi timp, OSCE a evaluat situatia evacuarii cadavrelor din avionul prabusit si crede ca faptul ca rebelii au distrus o parte din infrastructura feroviara din Donetk va pune probleme operatiunii.

16:24 - Oficiali din sanatate au anuntat ca bilantul mortilor a crescut la patru in urma confruntarilor de luni de la Donetk.

16:12 - Ministerul rus al Apararii acuza Ucraina ca a doborat avionul Malaysia Airlines. Armata rusa ar fi detectat un avion de lupta ucrainean SU-25 in apropiere de aparatul MH17 Boeing, iar Moscova cere Kievului sa explice de ce avionul militar urmarea avionul comercial. Intr-o conferinta de presa, oficialii din ministerul rus al Apararii au aratat ci sa un satelit american survola Ucraina la momentul prabusirii avionului.

15:57 - Toate discutiile privind sanctionarea dura a Rusiei cresc nervozitatea oligarhilor rusi. Bloomberg scrie ca presedintele rus, Vladimir Putin, isca izolarea internationala, la fel ca liderul belarus, Aleksandr Lukasenko, daca nu pune capat razboiului din Ucraina.

Un miliardar rus spune ca ceea ce se intampla in prezent este "rau pentru afaceri si rau pentru Rusia" si bogatii din jurul lui Putin au deja pierderi consistente in urma celor cateva luni de lupte din est, soldate cu sanctiuni occidentale.

15:40 - Publicatia ucraineana Pravda anunta ca la locul prabusirii avionului a izbucnit un incendiu.

15:36 - Pe retelele de socializare circula tot mai multe imagini ce ar infatisa bucati din fuzelajul avionului doborat joi, ce poarta urme de srapnel provenind de la sistemul Buk, despre care se crede ca a fost folosit de separatisti impotriva aparatului de zbor apartinand companiei Malaysia Airlines.

15:24 - Rebelii din Luhansk au anuntat ca au doborat un avion de atac ucrainean si au scos din lupta trei tancuri ale armatei Kievului. Informatiile nu au fost confirmate de Kiev.

15:10 - Premierul britanic, David Cameron, cere Rusiei sa inceteze sa mai sustina rebelii din estul Ucrainei, prin trimiterea de oameni si echipamente de lupta colo. Cameron ameninta cu sanctiuni dure la adresa economiei ruse.

14:31 - Armata guvernamentala a preluat controlul asupra soselei principale dintre orasul Donetk si aeroport, a declarat un purtator de cuvant al Consiliului National pentru Securitate si Aparare al Ucrainei, Andrei Lisenko, potrivit Itar Tass. Luptele continua in dupa amiaza de luni langa cartierele Marinovka, Krasnaia Zoria si Tarani.

13:49 - Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a decretat incetarea unilaterala a ostilitatilor in zona in care s-a prabusit avionul Malaysia Airlines, pe o raza de 40 de kilometri, arata Interfax.

13:30 - Ministrul Apararii din cadrul asa numitei Republici Populare a Donetkului, Igor Strelkov, a confirmat atacul generalizat al armatei ucrainene asupra orasului Donetk."Unitatile armatei ucrainene au intrat in satul Avdiivka si incearca sa patrunda spre gara din Donetk de acolo. In acelasi timp, pozitiile noastre sunt atacate langa Peski, Karlivka si Netailove. Tancurile si soldatii din vehicule de asalt blindate sunt folosite avand sprijinul masiv al artileriei", a declarat Strelkov pentru Itar-Tass.

13:21 - Avioane de lupta ale Ucrainei au atacat gara din Donetk, aproximativ 6 rachete trase de acestea atingand trenuri, locomotive si instalatii feroviare, care au fost avariate, a declarat, pentru Itar-Tass, Andrei Purgin, vice prim-ministrul asa numitei Republici Populare a Donetk-ului.

12:55 - Luptele de luni dimineata din Donetk au dus la decesul a trei persoane si ranirea alteia, potrivit unui comunicat al administratiei regionale de stat din regiunea Donetk, arata Kiev Post.

12:40 - Coloane de fum se ridica deasupra garii centrale din Donetk. Mai multe relatari de pe retelele de socializare vorbesc de o cladire de noua etaje incendiata, de schimburi de focuri si tiruri de artilerie la marginea orasului.

12:30 - Multe autobuze se indreptau spre gara centrala din Donetk pentru a evacua locuitorii din zona, potrivit informatiilor postate pe Twitter de un reporter BBC din zona.

12:21 - Ministrul de Interne al Ucrainei, Valeri Heletei, a declarat ca armata ucraineana a capturat duminica 35 de insurgenti care ar fi fost mercenari ceceni trimisi in estul tarii de catre liderul cecen Ramzan Kadarov, potrivit Kiev Post.

12:08 - Circulatia pe strazile din cartier a fost blocata de catre combatanti separatisti, scrie The Guardian.

12:06 - Mai multe cadavre ale unor civili zac pe strazile din jurul garii din Donetk, potrivit relatarilor mai multor martori din zona, care posteaza pe Twitter.

11:58 - Un lider al separatistilor a declarat ca fortele ucrainene inceraca sa intre in Donetk, iar luptele se poarta langa gara centrala. Mai multe tancuri ale armatei ucrainene au lansat un atac asupra pozitiilor rebele, in prima izbucnire majora a ostilitatilor dupa prabusireaa avionului Malaysia Airlines de saptamana trecuta.

11:56 - Serghei Kavtaradze, lider din conducerea asa numitei Republici Populare a Donetkului, a declarat ca cel putin 4 tancuri si vehicule blindate ucrainene au initiat un atac, incercand sa patrunda in oras. Jurnalistii Reuters au vazut si doua tancuri detinute de rebeli, care se indreptau catre gara din Donetk.

11:50 - De partea ucrainenana, un purtator de cuvant al armatei a declarat ca o operatiune este in progres, dar nu a dorit sa comenteze asupra unei posibile incercari de patrundere a armatei in oras. "Faza activa a operatiunii antiteroriste continua. Nu anuntam insa miscari de trupe", a declarat Vladislav Selezniov.

Zona in care se desfasoara luptele este aceeasi in care s-a prabusit joi un avion al Malaysia Airlines, incident in care si-au pierdut viata 298 de persoane. Initial, insurgentii, care controlau zona in care a cazut aparatul, nu au permis accesul echipelor internationale de salvare si cercetare.

Pana luni, informatiile despre recuperarea cadavrelor si posibilitatea inceperii unei anchete au fost contradictorii, raportandu-se ca multe dintre trupuri au fost luate de insurgenti, iar cele doua cutii negre ale avionului ar fi fost luate de rebeli.

Mai multe inregistrari puse la dispozitie de autoritatile ucrainene sugereaza ca doborarea avionului ar fi opera separatistitlor, care ar fi tras in acesta cu o racheta aflata pe un lansator Buk, de provenienta ruseasca.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Donetk lupte grele centru, #Donetk armata ucraineni rebeli, #lupte armata rebeli Donetk , #avion prabusit in Ucraina