De ce nu ne convinge Vladimir Putin

Marti, 22 Iulie 2014, ora 13:55
9402 citiri
De ce nu ne convinge Vladimir Putin
Foto: The Telegraph

Inca exista nenumarate intrebari despre cum avionul Malaysia Airlines a fost doborat deasupra teritoriilor detinute de rebelii din estul Ucrainei. Dar nimeni nu contesta ca 298 de oameni ucisi cu sange rece merita mai mult respect decat li s-a aratat de catre insurgentii rusi care detin controlul asupra modului cum e efectuata ancheta.

Nesimtirea rebelilor si, prin extensie, cea a sprijinitorilor lor rusi este revoltatoare. Luni, expertii criminalisti olandezi si reprezentantii OSCE au reusit in cele din urma sa examineze cele 4 vagoane ale trenului frigorific in care au fost depozitate ramasitele victimelor accidentului, care au fost duse la Harkov, pentru identificare, scrie New York Times.

Vladimir Putin risca izolarea internationala dupa catastrofa aviatica din Ucraina

Asa cum a aratat presedintele american Barack Obama intr-o declaratie scurta, luni, returnarea catre familii a ramasitelor rudelor lor cat de repede posibil este "o conditie minimala care trebuie indeplinita".

Nu este insa tot ceea ce ar putea fi facut. Conditiile in care a fost doborat avionul trebuie stabilite de catre experti internationali recunoscuti. Cea mai probabila descoperire, pentru care oficialii americani si europeni spun ca exista dovezi puternice, e ca avionul a fost doborat de rachete trase de pe teritoriul detinut de rebeli.

Pentru acest lucru nu ar fi nevoie doar de rachete sol-aer, ci si de expertiza si echipament de ghidaj, ceea ce indica posibilitatea unui ajutor venit chiar din partea Rusiei.

Rusia a negat ca ar fi facut acest lucru, iar oficialii sai militari au avansat un alt scenariu, in care vinovata este Ucraina.

Avion doborat in Ucraina: Putin arunca iar vina in carca Ucrainei

Acestea sunt acuzatii extrem de serioase. Victimele inocente sunt destul de comune in toate conflictele armate, dar oricine a folosit o racheta fara sa stie sa distinga intre un avion militar si unul civil nu este doar iresponsabil si prost, dar e un criminal de razboi, mai arata NYT.

Dovezile se gasesc in acele campuri pe care separatistii efectiv le-au izolat si inchis accesului. Desi ei au predat in cele din urma cutiile negre catre oficialii malaezieni, intarziarea cu care au facut-o le-a dat suficient timp pentru a ascunde sau a distruge dovezile incriminatoare.

Presedintele Vladimir Putin a dat o declaratie luni spunand ca "trebuie facut orice e posibil pentru a ne asigura ca expertii internationali pot lucra in siguranta la locul accidentului", iar Rusia s-a alaturat unei rezolutii a Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite care cere acces liber la locul prabusirii si condamna doborarea aparatului.

Cu toate acestea, presedintele Putin a spus multe lucruri rezonabile si conciliatoare de cand a inceput criza ucraineana, dar nu a facut nimic pentru a-i controla pe banditii care au preluat controlul in estul Ucrainei sau pentru a bloca afluxul de luptatori si armament sofisticat cu care sunt aprovizionati acestia din Rusia.

In aceeasi declaratie, Putin a incercat sa arunce vina asupra Ucrainei, spunand ca tragedia nu ar fi avut loc daca Kievul ar fi mentinut o incetare a focului, si a declarat cu emfaza ca "nimeni nu are dreptul sa se foloseasca de aceasta tragedie pentru a-si implini propriile scopuri politice".

Aceste vorbe nu prea sunt convingatoare cand vin din partea lui Putin, care in mod cinic a incurajat periculosul conflict secesionist sa creasca pana cand a ajuns sa devina o amenintare pentru intreaga lume.

Comentariile venite din partea liderilor europeni au fost clare si dure, dar cuvintele nu vor insemna prea mult daca ministrii de Externe ai Uniunii Europene nu vor impune sanctiuni mai puternice impotriva Rusiei, daca aceasta nu reuseste sa coopereze pentru o ancheta imediata si independenta privind prabusirea avionului, si nu va lua masuri palpabile pentru eliminarea rebelilor.

Dupa doborarea zborului 17 si brutala soarta a trupurilor victimelor, e timpul ca Europa sa il faca pe Vladimir Putin sa-si respecte cuvantul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vladimir Putin explicatii prabusire, #Putin explicatiine convingatoare prabusire avion, #Putin dovezi dovezi avion , #avion prabusit in Ucraina
Comentarii
Poza Ioan cel adevarat 2
Ioan cel adevarat 2
rank 5
Fiindca e promotorul terorismului,un agresor convins si constanr !