Noi dezvaluiri despre avionul doborat in Ucraina: Investigatia care scoate la iveala implicarea Rusiei la cel mai inalt nivel

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Februarie 2016, ora 09:13
12774 citiri
Noi dezvaluiri despre avionul doborat in Ucraina: Investigatia care scoate la iveala implicarea Rusiei la cel mai inalt nivel
Foto: Hepta.ro

Sistemul de rachete utilizat pentru doborarea avionului de pasageri Malaysia Airlines, in Ucraina, in iulie 2014, a fost transportat de soldati rusi, cu "autorizatie de inalt nivel", releva un nou raport.

O investigatie a unui organism olandez de ancheta a concluzionat anul trecut ca avionul a fost doborat de o racheta trasa de un sistem Buk ce a explodat la un metru de cabina avionului si a provocat ruperea si prabusirea aparatului de zbor, ceea ce a dus la moartea celor 298 de persoane aflate in avion, scrie The Independent. A fost identificata si o suprafata de 320 de kilometri patrati din estul Ucrainei de unde ar fi putut fi lansata racheta.

Raportul olandezilor nu precizeaza cine e insa de vina pentru doborarea avionului. Stabilirea responsabilitatii face parte dintr-o ancheta separata.

Avion doborat in Ucraina: Cum si de ce s-a prabusit aeronava - raportul final

Un raport facut public saptamana aceasta, intocmit de Bellingcat, un grup de investigatori compus din cetateni-jurnalisti, se foloseste de postarile de pe retelele de socializare, imaginile din satelit si inregistrarile video pentru a depista sistemul Buk ce a doborat zborul MH17. Raportul sustine ca sistemul de rachete a venit dinspre Rusia in Ucraina.

Lansatorul Buk 3x2 ar fi fost depistat intr-un convoi al Brigazii 53 de Rachete Anti-Aeriene a Rusiei, care a ajuns dintr-o baza din Kursk la granita ucraineana, in apropiere de Millerovo.

Intregul raport poate fi consultat aici.

Inregistrarile si imaginile din 23 si 24 iunie 2014, cu mai putin de o luna inainte de tragedie, arata ca lansatorul de rachete este transportat impreuna cu altele, un post de comanda si echipament radar.

"Nu exista dovezi directe care sa indice daca soldatii rusi sau separatisti au manuit sistemul Buk 3x2 atunci cand se afla in Ucraina. Cu toate acestea, luand in considerare complexitatea sistemului Buk-M1, este cel mai probabil ca armata rusa nu a transferat un lansator de rachete Buk comandantilor separatisti fara indrumare sau un echipament rusesc", se arata in raport.

Avion prabusit in Ucraina: Clipul animat care arata cum a fost doborat cu racheta (Video)

Buk 3x2 a fost identificat in teritoriul ucrainean ocupat de rebeli in jurul Donetkului, in Torez si Snijne, in ziua in care avionul s-a prabusit in apropiere, la Hrabove.

Jurnalistii Associated Press au vazut sistemul Buk transportat prin Snijne la 17 iulie 2014 si au observat ca uniformele unora dintre membrii echipajului sau difereau de cele ale separatistilor si oamenii acestia vorbeau "cu un pronuntat accent rusesc".

Raportul este sprijinit de trei martori care au vazut un lansator Buk fiind descarcat de soldati rusi la Snejnoie, la 16 kilometri departare de locul prabusirii avionului, cu cateva ore inainte ca MH17 sa fie lovit.

In imaginile preluate a doua zi dupa tragedie, lansatorului pare sa-i lipseasca o racheta. Mai mult, la scurt timp dupa prabusirea avionului, pe o retea de socializare ruseasca a aparut o postare a liderului separatist Igor Girkin, veteran al armatei ruse, care se lauda ca a doborat un avion militar ucrainean de transport, insotita de o filmare cu ramasite fumegande: "I-am avertizat - sa nu zburati pe cerul nostru". Postarea a fost stearsa la scurt timp.

Convorbirile telefonice intre rebeli releva implicarea acestora - la 18 iulie 2014, un barbat sune ca lansatorul a fost adus din Rusia de un individ cu nume de cod "Bibliotecarul".

Conversatiile, interceptate si dezvaluite de Serviciul de Securitate al Ucrainei, par a apartine unui rebel panicat care ii comunica unui superior: "A fost 100% un avion de pasageri... sunt lucruri civile, medicamente, prosoape, hartie igienica".

Avion doborat in Ucraina - Reactia Rusiei la raportul final al olandezilor: E tendentios

Separatistii au negat orice implicare in dezastru. Rusii au dezmintit in repetate randuri ca soldatii sau echipamentele rusesti ar fi fost trimise in Ucraina. Producatorul rus al sistemului Buk a conchis, intr-o ancheta proprie, ca racheta a fost trasa din Zaroscenskoie, unde se aflau stationate trupe ale armatei ucrainene.

Raportul Bellingcat extins si necenzurat a fost trimis investigatorilor in decembrie. Acesta contine numele intregi si fotografiile soldatilor asociati cu Batalionul 2 al Brigazii 53.

"Cu toate ca este posibil ca sefii din Ministerul rus al Apararii sa nu fi decis explicit sa trimita un lansator de rachete Buk in Ucraina, decizia de a trimite echipament militar (cu sau fara personal) al Fortelor Aeriene in Ucraina a fost facuta la nivel foarte inalt si, prin urmare, Ministerul rus al Apararii poarta responsabilitatea doborarii zborului MH17", se mai arata in raport.

Mai mult, raportul arata ca presedintele rus Vladimir Putin "este in cele din urma responsabil", intrucat este comandantul fortelor armate ruse.

Conflictul din estul Ucrainei continua, la peste doi ani dupa ce o insurgenta separatista alimentata de Rusia cu arme, echipamente si bani a inceput in estul tarii, dupa rasturnarea presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Peste 9.000 de oameni au pierit in acest conflict.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#avion doborat Ucraina raport vinovati, #avion doborat Ucraina rusi , #avion prabusit in Ucraina