Un an de la tragedia MH17 - 298 de morti in avionul doborat cu racheta, niciun vinovat

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 07:14
3638 citiri
Un an de la tragedia MH17 - 298 de morti in avionul doborat cu racheta, niciun vinovat
Foto: Hepta.ro

Se implineste vineri un an de cand un avion de pasageri a fost doborat deasupra regiunii framantate de lupte din estul Ucrainei.

Comemorarea aminteste lumii intregi ca la bordul avionului MH17 prabusit in Ucraina se aflau 298 de persoane care se deplasau din orasul olandez Amsterdam in capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, la bordul unui aparat tip Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines.

Avionul se afla deasupra regiunii separatiste ucrainene Donetk cand a fost doborat. Toti cei aflati in avion atunci, majoritatea olandezi, au murit.

Avion doborat in Ucraina: Rusia paseaza vina la americani. Expertii OSCE nu pot ajunge la locul tragediei

Au urmat zile si saptamani in care lumea a privit cu soc si oroare ce se intampla in teritoriul controlat de separatisti. Mai intai separatistii au restrictionat, apoi interzis accesul in zona accidentului, unde cadavrele au stat zile in sir, intr-un lan de floarea soarelui.

Rand pe rand, separatistii au profanat cadavrele, le-au furat bunurile victimelor si au fost acuzati ca au incercat sa indeparteze dovezile ce ar fi dus la gasirea vinovatilor.

Avion doborat in Ucraina: Serviciile occidentale stiu cine si de ce a tras - general rus

Cand, in cele din urma, echipe internationale au reusit sa ajunga la locul prabusirii, imaginile erau greu de suportat. Sute de cadavre imprastiate pe o mare suprafata, dovezi viciate si separatisti nervosi.

Operatiunea de recuperare a ramasitelor omenesti a durat cateva saptamani, dupa care legistii olandezi au inceput greaua sarcina de a identifica victimele.

De ce s-a prabusit aeronava Malaysia Airlines - explicatia tehnica

Acuzatii de ambele parti

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat imediat un act de terorism, de care s-ar fi facut responsabili separatistii pro-rusi, inarmati de Rusia cu sistemul de aparare aeriana Buk.

Serviciile secrete americane au sustinut, la randul lor, ca in avion au fost trase rachete de la sol, ipoteza confirmata ulterior si de un raport preliminar al expertilor olandezi, cei care efectueaza ancheta oficiala in cazul tragediei.

Avion doborat in Ucraina: Putin arunca iar vina in carca Ucrainei

Presedintele rus Vladimir Putin a sustinut insa ca Rusia nu are nimic de-a face cu catastrofa. Putin a negat in repetate randuri ca ar fi furnizat sistemul de rachete separatistilor si chiar a acuzat Kievul ca are in dotarea armatei, din timpuri sovietice, acest sistem.

Avion prabusit in Ucraina: Rusia prezinta fotografii in care un avion militar deschide focul

De altfel, presa rusa a lansat o varietate de teorii cu privire la tragedie.

Prabusirea Boieng-ului 777 ar fi fost parte dintr-o conspiratie americana care sa provoace un mare razboi cu Rusia sau chiar rezultatul confundarii cu avionul prezidential al lui Vladimir Putin, de catre armata ucraineana.

Presa rusa mai scria ca avionul era plin de cadavre cand a decolat de la Amsterdam, iar dintr-un motiv inexplicabil a deviat de la cursul obisnuit pe ruta catre Kuala Lumpur, inspre nord, catre zona controlata de rebelii de langa orasul Donetk.

Niciun vinovat

La un an de la tragedie, tot nu se stie ce s-a intamplat exact si nu exista niciun vinovat. Asta desi inca din vara trecuta Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezolutia 2166, care cerea ca vinovatii pentru aceasta catastrofa "sa dea socoteala, iar toate statele sa coopereze din plin".

Malaezia, Olanda si alte tari au lansat deja ideea unui tribunal sub egida ONU, dar aceasta optiune a fost respinsa ca fiind "contraproductiva" de catre Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, cu drept de veto.

Guvernul britanic a pledat chiar vineri pentru infiintarea acestui tribunal international care sa ii aduca in fata justitiei pe cei vinovati de prabusirea zborului MH17.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#avion doborat Ucraina, #un an avion doborat Ucraina , #avion prabusit in Ucraina