Avion disparut de pe radar: Un atac terorist cu bomba, cea mai vehiculata ipoteza

Joi, 19 Mai 2016, ora 12:59
9486 citiri
Avion disparut de pe radar: Un atac terorist cu bomba, cea mai vehiculata ipoteza
Foto: Facebook/EgyptAir

Presa franceza a intrebat mai multi experti ce cred despre disparitia de pe radar a avionului EgyptAir, joi dimineata, iar acestia au spus la unison ca nu exclud ipoteza unui atac terorist.

Asta in conditiile in care avionul de tip Airbus A320 era relativ nou, pilotul avea la activ peste 6.000 de ore de zbor, iar vremea era buna in momentul disparitiei aeronavei de pe radare.

Avion cu 66 de oameni la bord, cautat in apele Mediteranei - LIVE

Avionul companiei EgyptAir, care avea 66 de persoane la bord si efectua o cursa intre Paris si Cairo, a disparut de pe radar la ora Romaniei 3:30, iar surse din aviatia civila egipteana au declarat ca acesta s-a prabusit in Marea Mediterana. Informatia nu a fost insa confirmata la nivel oficial.

O eroare umana, putin probabila

Gerard Feldzer, consultant in domeniul transporturilor, a explicat pentru Le Parisien ca exista mai multe elemente care permit excluderea ipotezei unei erori umane.

"Pornind de la informatiile de care dispunem, ipoteza unui atentat este mai probabila. Un avion care dispare brusc de pe radare, la mare altitudine, probabil deasupra marii... Ne putem gandi ca a fost vorba despre o bomba la bord, desi deocamdata nu putem fi siguri 100%. Ceea ce este sigur este ca echipajul nu a putut transmite un mesaj SOS (...). De exemplu, in cazul exploziei unui motor, echipajul are timp sa transmita un mesaj SOS", a explicat acesta.

Intrebat daca nu cumva conditiile meteo au avut vreun rol in disparitia avionului cu 66 de pasageri la bord, Feldzer a spus ca, din informatiile cunoscute, conditiile meteo erau bune. De altfel, potrivit Reuters, Organizatia europeana pentru siguranta navigatiei aeriene (Eurocontrol) a anuntat ca joi dimineata nu au existat conditii meteo nefavorabile in vecinatatea zonei in care a disparut avionul.

"Din ceea ce stim de la sistemele informatice, credem ca Airbus-ul se afla la altitudinea de croaziera si incepuse sa coboare usor sub aceasta altitudine. Nu putea fi lovit cu arme clasice. Ar trebui sa aflam acum daca este vorba despre o persoana aflata la bord si care sa fie responsabila de (producerea unei - n.red.) explozii sau daca o bomba a fost ascunsa (in cabina - n.red.) la o escala precedenta sau (pe aeroportul parizian - n.red.) Roissy. Evident, este inca prea devreme ca sa avem raspunsuri", a declarat Feldzer.

La randul sau, Jean-Paul Troadec, fostul presedinte al Biroului de Anchete si Analize pentru securitatea aviatiei civile (BEA), a declarat pentru Europe1 ca "ar putea fi vorba despre un atentat".

"Lucram cu cateva ipoteze. Ne gandim obligatoriu la posibilitatea unui atentat la bord, cu o bomba sau cu un atentator kamikaze. Ipoteza unei defectiuni tehnice, in conditiile in care vremea era buna, pare si ea posibila, dar nu este prioritara. Ne-am putea gandi la o racheta, ca in cazul avionului Malaysia Airlines, in iulie 2014", a aratat acesta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#avion disparut radar, #avion disparut atac terorist, #avion EgyptAir bomba , #avion prabusit Mediterana