Belgia, o tinta prea usoara pentru teroristi?

Vineri, 27 Mai 2016, ora 18:17
7819 citiri
Belgia, o tinta prea usoara pentru teroristi?
Foto: Ziare.com

La iesirea din Gare du Nord, Bruxelles, explozii puternice si masini de politie. "Atentat terorist?", ne-a trecut prin minte o fractiune de secunda. Insa raspunsul a venit imediat de la calmul celor din jur: nu, doar un protest foarte zgomotos.

Se intampla marti dimineata, cand, la acea ora, in capitala belgiana avea loc o uriasa greva a sindicatelor din reteaua de transport in comun. Pe langa faptul ca circulatia a fost in mare parte paralizata, iar bulevardele principale blocate, manifestantii belgieni au creat o atmosfera care a trezit amintiri dureroase in inima Europei, pentru ca aruncau pocnitori, iar exploziile rasunau in tot orasul.

Afla mai multe despre greva care a paralizat Bruxelles-ul

Noi, un grup de jurnalisti veniti intr-o vizita de lucru la Bruxelles, am avut senzatia ca am aterizat intr-un oras sub asediu. Trecatorii, care nu luau parte la protest, nu pareau ca s-ar simti deloc confortabil, din cauza zgomotelor ce semanau terifiant de mult cu exploziile unor bombe. Si nu pareau ca se simt nici prea in siguranta, in mijlocul unei multimi uriase de oameni iesiti in strada sa-si strige nemultumirile. In jur de 60.000 de manifestanti au marsaluit pe bulevardele Bruxelles-ului, toti imbracati in jachete rosii, verzi sau albastre.

60.000 de oameni in strada, insa fortele de ordine nu prea erau vizibile. N-ar fi prea greu sa ne imaginam cel mai rau scenariu. Cat de usor ar fi fost pentru un presupus atentator sa se arunce in aer in mijlocul multimii? Dar mai multi? Iar victimele n-ar fi fost putine, pentru ca protestatarii mergeau organizat, comprimat. Era greu sa ajungi de pe o parte pe cealalta a bulevardului incercand sa te strecori printre ei.

O tinta usoara

Si europarlamentarii romani, cu care ne-am intalnit la Parlament, cred ca autoritatile belgiene sunt cumva cu un pas in urma. Nu spune nimeni ca la Bruxelles nu se iau masuri de securitate, insa asemenea mase de oameni nu pot fi decat atragatoare pentru posibili teroristi, iar autoritatile nu par doar depasite de situatie, ci, aparent, chiar ele creeaza ceea ce un jihadist ar numi o tinta usoara.

Eurodeputatul roman Ioan Mircea Pascu a aratat ca aglomeratia este o vulnerabilitate in plus si a dat ca exemplu si ce se intampla acum pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, unde au avut loc sangeroasele atentate din dimineata zilei de 22 martie, cand doi extremisti s-au aruncat in aer in numele Statului Islamic.

Citeste aici ce reguli noi au fost implementate pe aeroportul din Bruxelles dupa atentate

Se referea la faptul ca, la doua luni de la atacurile teroriste, inca sunt controale suplimentare, iar verificarile de acte de identitate si bilete de avion se realizeaza in niste corturi amplasate in afara aeroportului. Tot in acea zona se face check-in-ul si se preda bagajul de cala. Nu exista, insa, scanare sau vreun fel de perchezitie corporala.

"Nu stiu daca dupa atentate ati plecat din Bruxelles. De venit la Bruxelles e ok, dar de plecat...o sa vedeti la intoarcere. Acum e mai bine, dar au fost niste perioade...De altfel, maine plec prin Amsterdam, nu mai am incredere in belgienii astia. Si te simti ca in filmele acelea in care vedeai oameni dati jos din vagoanele de marfa, cu copil, cu catel, cu purcel, cu geamantane, si, pe margine, soldati inarmati. Asta e sentimentul pe care il ai. Sapte-opt insi care avanseaza doi metri greu de tot, mai stau inca un sfert de ora, mai fac cativa pasi, mai stau zece minute. Si asa, in trei ore reusesti sa ajungi la poarta de imbarcare. Iar toata aglomeratia asta a devenit o vulnerabilitate, poate veni unul, ca nimeni nu stie cu ce este imbracat, si se explodeaza acolo intre oamenii aia.

Deci problema este ca noi intotdeauna reactionam in termenii atacului care a fost si luam masuri pentru atacul care a fost si pentru care nu am luat masuri inainte. Cu alte cuvinte, suntem tot timpul cu un pas in urma oamenilor astora (teroristi - n.red.). Cand am intrebat de ce reactionam in termenii astia si facem viata a milioane de oameni mizerabila, mi s-a raspuns 'nu stiti dvs. cate (atentate - n.red.) am reusit sa rezolvam inainte, noi gandim, anticipam'. Adevarul e ca nu prea anticipeaza", ne-a declarat Pascu.

UE n-a fost luata chiar pe nepregatite

Eurodeputatul socialist a aratat ca, asa cum NATO se ocupa de securitatea externa a tarilor membre, Europa are, pe plan intern, "o retea bogata de agentii, dar si strategii de securitate interna".

"Deci, intr-un fel sau altul, Uniunea Europeana n-a fost prinsa nepregatita, numai ca teroristii functionau si cu Frontex, de pilda. Aveam Frontex, dar s-a dovedit prea putin fata de amploarea situatiei. Si atunci incepem sa lucram in momentul de fata la ceva ce avem, nu incepem sa construim de la zero.

Am spus la un moment dat, intr-o plenara, ca pe strada avem asa: politisti, forte speciale si armata. Toti sunt pe strada si se ciocnesc unii de altii, insa fiecare are centrul lui de comanda, nu exista inca un loc comun in care se aduna toata informatia si de acolo sa ii directionezi in functie de nevoie - daca e grav, trimiti armata, dincolo trimiti Politia. Deci se lucreaza intens la treburile astea", a explicat Ioan Mircea Pascu.

Europarlamentarul a sugerat, mai in gluma, mai in serios, ca, daca unul dintre jihadistii care au comis atentate in Bruxelles ar fi luat amenda pentru viteza, atunci autoritatile ar fi fost pe urmele lui.

"Daca un roman vine aici, in Belgia, si depaseste viteaza (...), fotografia lui, pentru amenda, ajunge imediat, automat, in Romania, dar, daca esti terorist, esti scuzat. Aduceti-va aminte ce a spus Erdogan (presedintele turc - n.red.): 'pai vi l-am predat, mai, fratilor'. Ala (Ibrahim El Bakraoui, unul dintre atacatorii din aeroport - n.red.) s-a dus la Amsterdam, a trecut ca prin branza, n-a facut nimic si a ajuns in Belgia si nici in Belgia n-a facut nimic. Dar ala, daca cumva, lua o amenda de viteza, trebuia sa plateasca amenda. La colectat de bani nu iertam nimic. Nimeni nu ia masuri decat prin prisma acelei chestiuni (atentatelor teroriste - n.red.) care sta ca o sabie deasupra capului nostru", a avertizat Pascu.

Citeste mai pe larg ce a declarat Recep Erdogan

Un singur terorist e prea mult

In contextul estimarilor legate de numarul jihadistilor care ar fi venit pe continentul european odata cu valul de imigranti, eurodeputatul a subliniat ca nici macar unul singur nu este acceptabil.

"Am avut o discutie cu seful Europol si a spus ca 'sunt exagerate cifrele astea ca au venit atatia teroristii odata cu refugiatii, nu, sunt mai putini'. I-am spus 'domnule, imi pare rau, dar unul singur e prea mult'. Si a trebuit sa recunoasca ca asa e, deci nu poti sa spui ca 100 sunt acceptabili si 200 nu sunt. Nici unul nu e acceptabil. Si iata ca unul singur, ala, a facut ce a facut la Paris (Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul masacrului - n.red.) ", a spus Pascu.

Ce facem cu jihadistii nascuti in UE

La randul sau, europarlamentarul Victor Bostinaru a completat ca Europa trebuie sa isi rezolve si componenta interna a fenomenului terorismului, adica tinerii radicalizati nascuti si crescuti in statele membre.

"Statistic, numarul persoanelor asociate actelor de terorism in totalul numarului de refugiati care vin in Europa este sub 1%. Seful agentiei contraterorism vorbea de un numar de circa 200 de persoane asociate terorismului si doar 1-2 cazuri explicite de teroristi, inclusiv cazul de la Paris.

In schimb, Europa este confruntata cu o componenta interna terorista mult mai mare, respectiv a doua, a treia generatie de cetateni europeni, care au fost radicalizati, au fost recrutati, s-au dus la antrenamente in Siria si Irak, au venit in Europa si au comis atentatele.

Europa n-a avut capacitatile tipice unei federatii pentru a gestiona problema terorismului. Disponibilitatea statelor membre de a-si pune in comun informatiile pe cotraterorism ramane in continuare extrem, extrem de precara. Chiar daca e un progres in materia asta, nu e suficient", a punctat acesta.

Cursa pana la moarte: Totul despre reteaua sofisticata a Statului Islamic in Europa

Asadar, chiar daca autoritatile europene fac eforturi pentru a se asigura ca cetatenii sunt in siguranta, impresia este ca sunt usor depasite de situatie si, mai important, nu exista garantia ca un nou atentat nu va lovi iarasi o capitala europeana, mai ales intr-o zona aglomerata, unde teroristii spera sa aiba cat mai multe victime.

Daca la Bruxelles nu s-a intamplat nimic la uriasa greva a transportatorilor, ramane de vazut cat de bune vor fi masurile de securitate la Campionatul European de la Paris, unde este asteptat un numar foarte mare de turisti sau la alte evenimente care vor aduna multimi impresionante.

*Foto: Ziare.com

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#teroristi Belgia, #greva Bruxelles, #teroristi Europa, #teroristi refugiati , #Belgia