Acordul CETA, in pericol: Belgia respinge ultimatumul UE. Premierul canadian nu se lasa si merge la Bruxelles UPDATE

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 22:28
14000 citiri
Acordul CETA, in pericol: Belgia respinge ultimatumul UE. Premierul canadian nu se lasa si merge la Bruxelles UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Belgia respinge ultimatumul dat de UE si spune ca nu poate semna Acordul Economic si Comercial dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA), din cauza ca una dintre regiunile tarii, Valonia, se opune, a anuntat luni premierul de la Bruxelles, Charles Michel.

Prim-ministrul belgian a dezvaluit ca l-a sunat pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si l-a informat ca tara sa nu va semna parteneriatul de liber schimb, in contextul in care UE a dat termen Belgiei pana luni seara sa dea un raspuns, arata BBC.

"Nu suntem in pozitia de a semna CETA", a declarat Michel, dupa ce luni a purtat negocieri intense cu liderii regionali din tara sa, insa acestea au esuat din cauza Valoniei.

UPDATE: Donald Tusk, presedintele Consiliului European, nu renunta insa la acord.

"Credem, impreuna cu Justin Trudeau (premierul canadian), ca summit-ul de joi inca e posibil. Noi incurajam toate partile sa gaseasca o solutie. Inca mai e timp", a scris pe Twitter Tusk.

UPDATE 2 Premierul canadian Justin Trudeau se va deplasa la Bruxelles pentru Summitul UE-Canada, care este de asteptat sa se desfasoare joi, a anuntat luni seara ministrul canadian al comertului, Chrystia Freeland

Subliniem ca Belgia are nevoie de aproparile tuturor parlamentelor sale regionale pentru a lua astfel de decizii.

Liderii europeni au spus ca vor anula summit-ul UE-Canada de joi, cand ar fi trebuit semnat acordul CETA, daca Belgia respinge ultimatumul. Tusk a insistat in mod special, argumentand ca trebuie sa-i spuna premierului canadian Justin Trudeau daca sa isi cumpere sau nu bilete de avion pentru reuniunea din 27 octombrie.

S-ar putea ca prim-ministrul canadian sa fie scutit de lunga calatorie, pentru ca Valonia refuza incheierea acordului, dupa cinci ani de negocieri dure pentru un acord care ar fi adus celor doua parti castiguri de 19 miliarde de euro anual, dupa cum au estimat sustinatorii tratatului.

Si Romania s-a opus initial, pentru a obtine la schimb o intelegere cu Canada in privinta termenului de ridicare a vizelor pentru romani.

Pana la urma, cele doua parti s-au inteles pentru termenul de 1 decembrie 2017, insa situatia vizelor pentru romani este acum incerta.

Totusi, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Bucurestiul va continua oricum discutiile cu autoritatile canadiene, indiferent care va fi soarta acordului UE-Canada.

Negocieri esuate

Amintim ca eforturile pentru a salva acordul de liber schimb dintre UE si Canada au esuat aparent vineri, dupa ce Executivul valon s-a declarat nemultumit de rezultatele pe care le-a obtinut la negocieri.

Au urmat noi discutii sambata, insa nu s-a ajuns la niciun consens. Duminica, UE a dat termen pana luni seara Valoniei sa spuna ce decizie a luat, iar in aceeasi zi regiunea belgiana a anuntat ca respinge ultimatumul dat de UE. Seful Guvernului valon, Paul Magnette, a spus ca un astfel de ultimatum "nu este compatibil cu procesul democratic".

Totusi, Bruxelles-ul si Ottawa au asigurat ca sustin in continuare acordul de liber schimb si nu au de gand sa renunte pur si simplu la negocieri, in ciuda opozitiei clare a Valoniei.

Ramane de vazut daca summit-ul de joi va fi sau nu anulat. Subliniem ca semnarea acordului se bucura de sprijinul tuturor celor 28 de state membre UE, inclusiv al Guvernului federal belgian, cu execptia regiunii Valonia.

Iata si ce a spus premierul Dacian Ciolos despre acordul UE-Canada si ridicarea vizelor

Chiar daca Belgia va fi de acord pana la urma cu CETA, acordul tot nu intra in vigoare. Dupa ce va fi semnat de cele 28 de state, Parlamentul European va trebui in continuare sa-l aprobe. Membrii comisiei pentru comert international vor vota acest acord in decembrie, urmand ca mai apoi toti eurodeputatii sa voteze acordul in timpul sesiunii plenare. Daca va fi aprobat si de Parlamentul European, abia atunci CETA ar putea intra in vigoare anul viitor.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Belgia respinge ultimatul UE, #ultimatum UE Belgia Canada, #negocieri esuate Belgia Canada , #Belgia