Violente la Bruxelles inaintea referendumului lui Erdogan: Mai multe persoane au fost ranite

Vineri, 31 Martie 2017, ora 17:11
2673 citiri
Violente la Bruxelles inaintea referendumului lui Erdogan: Mai multe persoane au fost ranite
Foto: Ziare.com

Sase persoane au fost ranite si cinci au fost arestate in urma ciocnirilor violente produse joi in fata consulatului Turciei la Bruxelles, intre sustinatori si oponenti ai presedintelui turc Recep Erdogan, a anuntat vineri Parchetul local.

Patru persoane "au fost private de libertate si puse la dispozitia Parchetului, urmand a fi interogate in cursul zilei de vineri", au indicat autoritatile.

"O a cincea persoana a fost privata de libertate, dar a trebuit sa ramana in spital din cauza ranilor suferite. Ea va fi audiata atunci cand starea de sanatate i-o va permite", adauga Parchetul din Bruxelles.

Incidentele au izbucnit joi, in jurul orei locale 16:00 (17:00, ora Romaniei - n.red.), cand in fata cladirii s-au adunat in jur de 150-200 de persoane.

"Au fost schimbate lovituri intre mai multe persoane, inclusiv cu ajutorul unui cutit si al unui drug de fier. Exista cinci raniti printre autorii presupusi ai loviturilor", a comunicat Parchetul.

Politia a reusit sa restabileasca ordinea dupa mai multe ore de tensiuni.

O sexagenara care a incercat sa se interpuna intre protagonisti a fost ranita si se afla in continuare in spital.

Incidentele au survenit in contextul inceperii procesului de votare pentru cetatenii turci rezidenti in Belgia, care isi pot exprima optiunile, intre 27 martie si 9 aprilie, la consulatele din Bruxelles si Anvers, in cadrul referendumului privind extinderea prerogativelor prezidentiale.

Intr-un mesaj pe Twitter, premierul belgian Charles Michel a condamnat "cu fermitate" violentele de joi, precizand ca guvernul sau va demonstra "toleranta zero fata de altercatiile avand legatura cu referendumul din Turcia" din 16 aprilie.

Potrivit NavBel, o organizatie ce reprezinta comunitatea kurda din Belgia, incidentele au fost provocate de "un grup de patru belgiano-turci care a atacat cu cutitul belgiano-kurzi care venisera sa voteze pentru referendumul din Turcia".

Campania pentru acest referendum a creat grave tensiuni intre Ankara si mai multe state europene, dupa ce acestea le-au interzis unor ministri turci sa participe la adunari pe teritoriile lor.

Aceasta nu a fost prima oara cand au izbucnit incidente intre turci si kurzi la Bruxelles, la 17 noiembrie o manifestatie prokurda la care participau mii de persoane degenerand in altercatii.

Turcia avertizeaza Europa sa nu se amestece in referendum: Vedeti-va de problemele voastre!

Conflict diplomatic major: Olanda a expulzat un ministru turc. Erdogan: Aceasta tara "va plati pretul"

Scandalul acuzatiilor naziste ale lui Erdogan: Danemarca reactioneaza, lui Merkel i se cere sa retraga trupele din Turcia

Erdogan numeste Olanda "republica bananiera" si cere sanctiuni internationale

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#ciocniri consulat turc Bruxelles, #raniti consulat turc Bruxelles, #referendum Turcia Erdogan , #Belgia