De la bikini la burkini: Ne arata istoria ce se va intampla?

Duminica, 28 August 2016, ora 12:41
21757 citiri
De la bikini la burkini: Ne arata istoria ce se va intampla?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

In anii '50, femeile care indrazneau sa poarte costum de baie din doua piese, pe plajele din Italia, erau amendate.

O astfel de costumatie era considerata ofensatoare, indecenta. 60 de ani mai tarziu, femeile care poarta burkini sunt amendate pe plajele din Franta. Intre timp, bikinii "indecenti" au implinit 70 de ani.

De ce vestimentatia femeilor, mai ales cea purtata la plaja, atrage atat de mult atentia, starnind controverse si facand sa fie date legi care sa reglementeze ce poate si ce nu sa poarte o femeie? Mai mult, barbatii sunt cei care in general decid ce poate purta si ce nu o femeie, atrage atentia New York Times.

Simplist spus, afirmatia "corpul femeii e un camp de batalie" pare sa aiba ceva adevar in ea, remarca publicatia. "Nu putem sa decidem ce vrem sa purtam in anul 2016?", comenteaza pe site-ul publicatiei un cititor, Sarah Fekih, in varsta de 23 de ani, din Lyon, Franta.

"Daca cineva vrea sa se imbrace sumar sau sa fie aproape goala la plaja ori acoperita din cap pana in picioare, nu e aceasta o alegere personala, care nu ar trebui sa fie dictata de lege?", continua cititoarea in Franta, tara unde burkini fusesera interzisi pe mai multe plaje si unde vineri Consiliul de Stat, instanta suprema administrativa, a decis anularea interzicerii burkini pe plajele orasului Villeneuve-Loubet. Chiar si asa, primarul de aici a anuntat ca nu va retrage hotararea antiburkini.

Controversa iscata de burkini nu e una care se reduce la feminism. Tine mai mult de vizibilitatea si prezenta islamului in Franta, in contextul recentelor atacuri teroriste ce au traumatizat tara, noteaza sursa. Atacuri cum a fost cel de la Nisa, cand un barbat a intrat cu un camion intr-o multime, omorand 86 de oameni si ranind 300. Autorul a fost numit de Statul Islamic "unul dintre soldatii sai".

La mai putin de o luna distanta, burkini a fost interzis pe mai multe plaje din Franta (cel putin 30), inclusiv la Cannes.

In ciuda deciziei de vineri a Consiliului de Stat, o parte dintre candidatii la alegerile prezidentiale din Franta au anuntat ca vor interzicerea valului musulman in universitati si mediul de afaceri si chiar interzicerea tuturor manifestarilor religioase prin haine in public.

Iata ce spune Nicolas Sarkozy despre burkini.

Discutiile infocate continua si probabil vor mai fi purtate o vreme, dar e important sa ne amintim ce e in centrul lor, la ce se refera ele: hainele femeii.

Pe parcursul istoriei, legile si presiunea sociala nu doar au influentat, ci chiar au dictat felul in care s-au imbracat femeile. E de ajuns sa ne amintim de corset, decolteu, fusta cu crinolina, pantalonii pentru femei.

Atat in cazul bikinilor, la inceputurile lor, cat si in cazul burkini, oamenii din pozitii importante spun "Fixam aceste reguli pentru binele femeilor". Implicatia e aceea ca femeile nu pot decide singure legat de aspectul lor.

Chiar si in anii '80, un numar mare de corporatii americane a emis un cod vestimentar pentru femei. Patru pagini in care se descria ce poate purta o femeie la munca. Referitor la vestimentatia barbatilor erau doar patru randuri.

Revenind la bikini, nu doar ca era interzis in unele tari, femeile fiind fortate sa plateasca amenzi si sa plece de pe plaja, dar un astfel de costum de baie din doua piese era vazut ca o manifestare a "slabiciunii morale".

In primii ani de la aparitia sa, era interzis pe plaje din Italia, Spania si pe coasta atlantica a Frantei. Situatie asemanatoare cu ce se intampla in prezent. Cand cel care a conceput bikini, Louis Reard, a facut cunoscuta piesa publicului, la Paris, in 1946, cu greu a gasit modele care sa-l imbrace. Singurele care au vrut au fost dansatoare exotice de la cazinou.

Desi bikini au devenit imediat populari in filme, a fost nevoie sa treaca 15 ani - chiar mai mult in anumite regiuni - ca sa ajunga in zona mainstream a modei. Franta a acceptat bikinii intr-un tarziu, permitand apoi femeilor sa faca plaja chiar topless.

Ramane de vazut care va fi viitorul burkini. Ce se intampla acum in Franta e incercarea de a pune egal intre barbat si femeie, desi francezii cred ca e necesar sa arate diferenta fizica dintre un barbat si o femeie.

Burkini, pe de alta parte, a fost creat tocmai pentru a da femeilor musulmane libertate, de a se putea implica in aceleasi activitati ca barbatii. Iar in toata acesta controversa, realitatea e ca vanzarile la burkini pur si simplu au explodat.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#burkini vs bikini, #istorie legi haine femei, #origini evolutie costum baie femeie, #origini evolutie bikini, #femei legi haine burkini , #burkini