Interzicerea burkini, suspendata intr-un oras din Franta: Primarul nici nu vrea sa auda

Vineri, 26 August 2016, ora 22:20
7154 citiri
Interzicerea burkini, suspendata intr-un oras din Franta: Primarul nici nu vrea sa auda
Foto: Captura Youtube/Euronews

Primarul din Villeneuve-Loubet (Alpes-Maritimes), Lionnel Luca, totodata deputat din cadrul Partidului Les Republicaines (LR, dreapta), a anuntat vineri ca nu va retrage hotararea antiburkini, la doar cateva ore dupa ce Consiliul de Stat a suspendat-o.

El a anuntat, in fata presei, ca grupul parlamentar LR va depune, dupa deschiderea sesiunii, o propunere de lege impotriva burkini.

"Departe de a calma, aceasta decizie a Consiliului de Stat nu poate decat sa intensifice pasiunile si tensiunile", a apreciat Lionnel Luca.

"Doar o lege le poate preveni (...). Ma voi ocupa de asta imediat dupa vacanta parlamentara", a adaugat el.

"Islamizarea avanseaza in tara noastra", a apreciat primarul-deputat. "Sunt unii care se pot bucura. Au mai facut un mic pas", a adaugat el.

In opinia acestui ales, Consiliul de Stat "considera, astfel, ca un primar nu poate sa impiedice tulburari ale ordinii publice si ca ar trebui sa treaca prin ele pentru a reactiona, la fel ca in Corsica".

Primarul din Villeneuve-Loubet s-a declarat uimit de faptul ca cea mai inalta instanta administrativa franceza "considera ca teribilul atentat de la 14 iulie nu este o trauma suficient de mare ca primarii sa aiba dreptul sa intervina, asa cum precizeaza tribunalul administrativ de la Nisa".

Lionnel Luca apreciaza ca acest Consiliu dezaproba astfel doua hotarari ale tribunalului administrativ de la Nisa si aminteste ca o hotarare similara, in vigoare la Mandelieu-la-Napoule (Alpes-Maritimes) din 2013 nu a fost niciodata dezaprobata pana in prezent.

Judecatorii Consiliul de Stat considera ca autoritatile din Villeneuve-Loubet au incalcat "grav si fara indoiala drepturile si libertatile fundamentale". Decizia Consiliului, care nu este insa finala, ar putea stabili un precedent pentru cele aproape 30 de orase de pe Riviera Franceza care au interzis costumul de baie purtat de femeile musulmane.

Autoritatile locale din mai multe orase franceze, printre care se numara Nisa si Cannes, au adoptat recent interdictii privind purtarea costumului de baie burkini, atragand atentia asupra imbracamintei religioase in contextul celor mai recente atacuri teroriste care au zguduit Franta. De asemenea, autoritatile locale au sustinut ca purtarea burkini contravine principiilor seculare ale statului francez.

Decizia a avut sustinere de la cel mai inalt nivel. Prim-ministrul francez Manuel Valls a spus ca motivul care sta in spatele portului acestui articol vestimentar este unul gresit: "Exista ideea ca, de la natura, femeile ar fi impudice, impure, ca ele ar trebui deci sa fie acoperite integral. Nu este un lucru compatibil cu valorile Frantei".

"Prefer sa traiesc in pericol decat in teroare". Daca nu e un razboi religios, atunci ce e? - Interviu

Cine e omul de afaceri care plateste toate amenzile femeilor ce poarta ilegal burkini si niqab in Franta

Nisa: Femei fortate sa se dezbrace de burkini de catre politisti inarmati

Surprinzatoarea origine a burkini: Cine a inventat controversatul costum de baie?

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#burkini interzicere anulata Franta reactie, #primar franta interzicere burkini , #burkini