Surprinzatoarea origine a burkini: Cine a inventat controversatul costum de baie?

Sambata, 20 August 2016, ora 09:48
20438 citiri
Surprinzatoarea origine a burkini: Cine a inventat controversatul costum de baie?
Foto: Youtube/The Young Turks

Plajele franceze au devenit un camp de lupta, miza disputata fiind costumul de baie pentru femei. Tot mai multi primari din localitatile de coasta ale Frantei au luat decizia de a interzice burkini - costumul de baie purtat de musulmane.

Hotararea lor a venit in urma unor proteste ce au degenerat in violente in Corsica legate de piesa vestimentara.

Si decizia are sustinere de la cel mai inalt nivel. Prim-ministrul francez Manuel Valls a spus ca motivul care sta in spatele portului acestui articol vestimentar este unul gresit: "Exista ideea ca, de la natura, femeile ar fi impudice, impure, ca ele ar trebui deci sa fie acoperite integral. Nu este un lucru compatibil cu valorile Frantei".

Pana in prezent, controversatul costum de baie a fost interzis in Cannes si Villeneuve-Loubet (Coasta de Azur), in satul Sisco, in Corsica si in Torquet.

Dar cum a aparut acest articol vestimentar? In mod surprinzator, burkini nu isi are originea in Europa si nici in Orientului Mijlociu, ci in Australia.

Acest costum de baie a fost creat de catre Aheda Zanetti pentru competitii sportive pe plajele cu nisip alb si fin din Sydney.

"Am vrut sa schimb simbolul islamic al valului. Am vrut sa ma asigur ca femeile musulmane se integreaza in stilul de viata al australienilor", spune Zanetti, citata de The Washington Post.

Asadar, burkini isi are originea in Bankstownul anilor 2000, o suburbie a Sydneyului ce reuneste numeroase etnii in care traia Zanetti. Ea s-a nascut in Tripoli, Liban, si s-a mutat cu familia in Australia cand avea doi ani.

Prima samanta a incoltit in timpul unui meci de netball, una dintre jucatoare fiind nepoata sa. Tanara era la primul ei meci, iar ce a socat-o pe Zanetti a fost ca fata purta echipamentul peste portul traditional islamic. "Arata ca o rosie", isi aminteste Zanetti.

Asadar, ca sa impace si religia si sa se asigure ca nepoata sa se poate integra si participa la orice activitate sportiva, a inceput sa caute o costumatie adecvata. Cum nu a gasit-o, a inventat una - hijood, un hijab cu gluga.

Dupa ce a primit aprecieri pozitive la un festival islamic local, Zanetti a decis sa puna bazele unei afaceri. Asa s-a nascut in 2004 firma Ahiida.

Intr-o zi, Zanetti a gasit un articol care descria cum musulmanele intra in apa in burqa, asa ca a cautat in dictionar cuvantul burqa si a vazut ca descrie un articol vestimentar care acopera atat corpul, cat si capul. Apoi a cautat cuvantul bikini. Definitia era costum de baie in doua piese. Zanetti s-a gandit ca nu exista niciun motiv pentru care cele doua nu pot fi combinate pentru a crea un nou articol vestimentar - burkini.

"Este doar un nume pe care l-am inventat. Nu inseamna nimic. E un costum de baie islamic din doua piese, insa suna aiurea sa-i spui asa".

Creatoarea costumului estimeaza ca a vandut mai mult de 700.000 de articole de imbracaminte din 2008. Ea spune ca vinde burkini peste tot in lume.

"Burkini este un produs fantastic pentru orice musulman. Dar si pentru cei care nu sunt de origine musulmana. Am vandut constume si evreilor, hinusilor, mormonilor, crestinilor sau femeilor cu diverse probleme ale corpului. Si barbatii ne-au intrebat de ele", a spus Zanetti.

Situatia din Franta o nemultumeste pe Zanetti. "Acum, toata lumea crede ca ascundem bombe in burkini", a declarat aceasta.

Chiar si asa, ea se bucura de produsul sau: "Am dat multa incredere femeilor din comunitatile noastre. Femeile musulmane sunt mult mai active in aceste zile ea. Nu am nici un regret".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Surprinzatoarea origine a costumului burkini , #burkini