Atac armat in Parlamentul Canadei: Premierul a stat ascuns intr-o debara, parlamentarii si-au facut sulite

Autor: Ana Ilie
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 19:56
4937 citiri
Atac armat in Parlamentul Canadei: Premierul a stat ascuns intr-o debara, parlamentarii si-au facut sulite

Premierul canadian Stephen Harper a stat ascuns 15 minute intr-o debara in Parlament, in vreme ce parlamentarii si-au confectionat sulite din steagurile aflate in sala de sedinta, in timpul atacului armat de miercuri din legislativul din Ottawa.

Dupa ce au auzit schimbul de focuri din fata incaperii unde se aflau, membrii parlamentului si-au confectionat sulite din steaguri si s-au pregatit sa impunga cu ele pe oricine ar fi intrat pe usa, scrie The Globe and Mail.

"Erau 15 steaguri in sala de sedinte si toate in afara de doua au fost date jos. Tipii astia le tineau in sus ca niste sulite, gata sa impunga cu ele pe oricine ar fi intrat", a povestit un parlamentar. "Ori faceau asta ori erau secerati", a explicat acesta.

Unii parlamentari si-au pastrat sulitele improvizate drept amintire a momentelor dramatice traite. Unul a povestit chiar ca o va inrama pe a sa.

In tot acest timp, fara stiinta parlamentarilor, Harper a fost scos din sala si adapostit intr-o debara, timp de aproximativ un sfert de ora. In cele din urma, dispozitivul sau de securitate l-a scos din debara si din cladire. Dupa un schimb intens de focuri, atacatorul a fost impuscat mortal de garzile din Parlament.

Parlamentarii canadieni s-au intors la munca joi si au aplaudat indelung, in picioare, soldatul care a impuscat atacatorul.

Atac armat in Parlamentul Canadei: Noi detalii despre criminalul jihadist

Miercuri dimineata, Michael Zehaf-Bibeau, un canadian cu posibila cetatenie libiana, a omorat un soldat neinarmat care pazea un monument dedicat eroilor si apoi s-a refugiat in Parlamentul canadian, unde a fost ucis in urma unui schimb de focuri cu fortele de ordine.

Zehaf-Bibeau ar fi avut legaturi, prin retelele de socializare, cu Hasibullah Yusufzai, cautat de autoritatile canadiene pentru ca a calatorit in strainatate pentru a se alatura luptei extremistilor islamisti din Siria.

FBI: Grupul terorist Statul Islamic are planuri privind atacuri in Statele Unite si Canada

Oficialii fac verificari pe retelele de socializare, intrucat sunt convinsi ca alte persoane radicalizate care au legaturi cu Zehaf-Bibeau se afla in Canada.

Un musulman canadian a accidentat doi soldati si a atacat politistii la Montreal

Atac armat in Parlamentul din Ottawa: Toata Canada, in soc

Atacul de miercuri din capitala Canadei a zguduit societatea canadiana si a provocat intarirea securitatii in bazele militare, institutii si alte obiective strategice.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#atac armat Canada premier ascuns, #atac armat Parlament Canada , #Canada