Ce sanse avem sa mergem fara vize in Canada? Ce este CETA si de ce se opun europenii

Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 18:01
18717 citiri
Ce sanse avem sa mergem fara vize in Canada? Ce este CETA si de ce se opun europenii
Foto: Hepta.ro

Acordul de liber schimb CETA dintre Uniunea Europeana si Canada, pe care Romania a convenit sa-l semneze pentru ridicarea vizelor de catre Ottawa, era aproape de a fi semnat de toate tarile UE, insa a esuat din cauza opozitiei Valoniei. In plus, acordul este primit in general cu ostilitate in Europa.

Vineri, cele 28 de state UE nu au reusit sa ajunga la un consens pe marginea acordului comercial cu Canada, la reuniunea Consiliului European, din moment ce Belgia, mai precis regiunea Valonia, s-a opus acestei intelegeri, aminteste Global Research.

Astfel, Bruxellesul nu poate merge inainte cu acordul fara consimtamantul tuturor parlamentelor regionale. In plus, Romania, Bulgaria si Slovenia au facut din semnarea acestui acord moneda de schimb pentru ridicarea vizelor impuse cetatenilor lor de catre Canada - de fapt doar tratarea acestor tari asemenea celorlalte state membre UE.

Europarlamentarul Anne-Marie Mineur sustine pozitia Valoniei: "Sunt foarte multumita sa vad ca Guvernul valon se opune acestui acord. Ei sustin curajos ceea ce este bine pentru belgieni si pentru toti europenii".

"Li s-au dat inca trei zile sa gaseasca o cale pentru a fi de acord cu CETA. Milioane de oameni din toata Europa ii vor urmari cu anxietate si sper sincer ca Belgia va reusi sa ramana puternica si sa reziste presiunii de a ceda.

Noi negocieri pe tema CETA - presedintele PE incearca sa salveze acordul UE-Canada

Este uimitor ca atat de multa presiune este pusa pe Belgia, privind un acord care are atat de putin sprijin public. Aceasta subliniaza uriasa discrepanta intre cei cu orientari neoliberale, care sunt la putere la Comisia Europeana, si publicul european larg, care in mare parte se opune acordului", a mai spus Mineur.

Un alt eurodeputat, germanul Helmut Scholz, a cerut "anularea semnarii CETA, care era prevazuta pentru 27 octombrie".

"Insistenta Comisiei Europene si a majoritatii covarsitoare a guvernelor statelor membre de a semna CETA arata ca acestea nu tin absolut deloc seama de opiniile critice exprimate de mari parti ale societatii civile.

Nu doar ca Parlamentul valon s-a impotrivit acestui acord, dar zeci de mii de oameni din toata Europa au protestat fata de intelegere, pe 17 septembrie. Acum, Comisia si statele membre trebuie sa asculte", a mai spus Scholz.

Cine si de ce a protestat

De altfel, si sambata, sute de mii de oameni au protestat fata de CETA in Germania, Franta, Spania si Polonia, motivul fiind acela ca va reprezenta un precedent periculos, care va deschide calea pentru un pact similar, dar cu efecte mai ample, cu Washingtonul - Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), relateaza agentia AFP.

"Intai sufletele oamenilor, apoi profiturile", au scandat oamenii in Polonia, in timp ce in Madrid au strigat "Nu saraciei, inegalitatii si TTIP". Cu TTIP exista deja probleme in ce priveste acceptarea de catre UE, liderii europeni transmitand ca nu vor fi de acord cu acesta inainte ca presedintele Barack Obama sa-si incheie mandatul, in luna ianuarie.

Policy Network scrie ca Belgia, Germania si Austria sunt probabil tarile cele mai sceptice cand vine vorba despre CETA.

Premierul regiunii Valonia, Paul Magnette, a explicat opozitia fata de acordul UE-Canada: "Exista noi progrese semnificative care au fost facute, in special in dosarul agricol. In schimb, pentru noi raman dificultati, in special in dosarul arbitrajului".

Pentru a intra in vigoare, tratatul UE-Canada trebuie semnat de toate cele 28 de state membre UE, lucru pentru care mai lipseste doar acordul Valoniei, intrucat este nevoie si de acceptul parlamentelor regionale ale tarilor.

Pana atunci, insa, circa 3,5 milioane de europeni au semnat o petitie impotriva CETA si TTIP.

Ce este CETA

CETA (Acordul Economic si Comercial Cuprinzator) a fost incheiat oficial in anul 2014, dupa cinci ani de negocieri.

Cu exceptia catorva produse agricole, CETA desfiinteaza practic toate tarifele dintre Canada si UE - 98 la suta dintre ele. Astfel, vor fi reduse sau eliminate taxele vamale, iar sustinatorii sai spun ca intelegerea va impulsiona comertul bunurilor si serviciilor intre Europa si Canada, cu mai mult de 20 la suta, iar PIB-ul Uniunii Europene va creste cu circa 12 miliarde de euro pe an.

Comisia Europeana, in fisa sa informativa, noteaza ca, printre beneficiile aduse de acordul UE-Canada se numara incurajarea investitiilor si deschiderea serviciilor, recunoasterea reciproca a calificarilor profesionale, precum si protejarea drepturilor angajatilor la locul de munca si a mediului.

Opozantii sai reprezinta o gama larga de grupuri, care spun ca CETA este un model de test pentru a inainta un acord comercial considerat si mai controversat, cel dintre UE si SUA, care este in continuare in stadiul negocierilor. In primul rand, contestatarii sustin ca multinationalele vor beneficia de pe urma acestor acorduri.

In plus, se mai acuza faptul ca vor fi afectate drepturile consumatorului european, inclusiv cele legate de siguranta alimentelor. Printre riscuri se mai numara cresterea somajului si afectarea mediului inconjurator, potrivit protestatarilor, dar si slabirea standardelor si protectiei consumatorilor, noteaza EurActiv.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#acord CETA UE Canada, #proteste acord CETA, #ce este CETA, #CETA vize Romania Canada, #Belgia acord CETA Canada UE , #Canada