Romania e ferma la Bruxelles: Scoateti vizele si semnam super-acordul cu Canada. De ce am putea mai mult sa stricam, decat sa ajutam

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 07:20
31323 citiri
Romania e ferma la Bruxelles: Scoateti vizele si semnam super-acordul cu Canada. De ce am putea mai mult sa stricam, decat sa ajutam
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana este pe punctul de a semna un acord comercial foarte important cu Canada, care ar aduce beneficii uriase ambelor parti, insa Romania ar putea pune piedici acestui parteneriat, dupa cum au reiterat miercuri Guvernul si presedintele Klaus Iohannis.

Nu pentru ca tara noastra ar fi impotriva acordului in sine, ci pentru ca vrea sa obtina si altceva de la canadieni, mai exact eliminarea vizelor de calatorie pentru romani.

"Sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea liberalizarii vizelor pentru romani si, daca se va ajunge la o intelegere rezonabila, noi vom putea sa ne retragem rezervele legate de acest acord", a spus miercuri seara seful statului. Presedintele va aborda acest subiect la Consiliul European, care incepe azi la Bruxelles.

Iohannis, despre situatia din Siria, ridicarea vizelor pentru Canada si casatoriile intre persoane de acelasi sex

"O solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada este la indemana in acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere si (...) in acest moment un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decat de o decizie politica. La nivel tehnic sunt facuti toti pasii necesari si, pana cand nu va fi gasit acest acord, Romania nu isi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA intre Comisia Europeana si Canada", declarase, tot miercuri, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Dintre toti europenii, doar romanii si bulgarii mai au nevoie de vize pentru a calatori in Canada.

Negocierile in acest sens sunt conduse de premierul Dacian Ciolos si dureaza de luni bune. Recent, insa, Canada a facut o oferta atat Guvernului de la Bucuresti, cat si celui de la Sofia. S-a angajat sa elimite vizele, treptat, pana in luna mai a anului 2018.

Ciolos incearca sa-i convinga pe canadieni sa ne ridice vizele (Galerie video)

Bulgarii au acceptat oferta, noi nu

Bulgarii au acceptat oferta, avand totusi unele rezerve, insa nu si Guvernul nostru, pentru ca Romania nu a fost de acord cu termenul si a spus ca vrea ca vizele sa fie eliminate cu un an mai devreme, in 2017.

"Nici Bulgaria nu a validat si nu a anuntat ca va aproba CETA in acest moment, deci au si ei rezerve cu privire la CETA", a precizat Iolu, dupa ce Romania, Bulgaria si Belgia au refuzat, marti, la reuniunea ministrilor Comertului din UE, sa isi dea acordul pentru semnarea tratatului dintre UE si Canada.

Ideea este ca UE vrea sa semneze acordul de liber schimb CETA saptamana viitoare, la Summit-ul UE-Canada din 27 octombrie, asa ca statele europene sunt constranse sa se hotarasca pana atunci daca sustin sau nu parteneriatul, despre care se estimeaza ca va creste economia UE cu 12 miliarde de euro anual.

Germania avertizeaza: Romania poate pune piedici acordului de liber-schimb UE - Canada

Asadar, in aceste ultime zile, se poata negocieri intense intre Romania si Canada si inca se mai pot schimba lucrurile, dupa cum sustine europarlamentarul Iuliu Winkler, vicepresedinte al Comisiei de Comert International din Parlamentul European (PE).

Contactat de Ziare.com, Iuliu Winkler, care sustine ca situatia este actualmente "foarte tensionata", a marturisit ca se teme ca Romania ar putea mai mult sa strice, decat sa ajute, prin faptul ca a refuzat oferta Canadei, insa a subliniat ca are totusi incredere ca Dacian Ciolos va ajunge pana la urma la un consens cu partea canadiana.

"Romania bineinteles ca spune 'scuze, avem un acord de comert intre UE si Canada, Romania si Bulgaria sunt parti ale Uniunii Europene, insa noi nu beneficiem de libertatea vizelor'. Daca nu avem libertatea vizelor, bineinteles ca doar partial vom putea sa ne bucuram de efectele acordului UE-Canada. Inseamna ca noi suntem discriminati. Fiind discriminati, dorim solutionarea acestei probleme.

Acum, fiind o situatie atat de stransa, in cateva zile, lucrurile se vor inclina intr-o parte sau alta a balantei. Eu nu stiu ce negociaza in clipa aceasta Ministerul de Externe sau premierul Dacian Ciolos, dar eu consider ca acum putem mai mult sa stricam, decat sa ajutam cu comentariile noastre", a declarat europarlamentarul.

Winkler nu poate vorbi despre motivele pentru care Guvernul a respins oferta, insa a punctat ca pentru bulgari aceasta a fost "acceptabila".

"Eu in acest moment sprijin pozitia Guvernului Romaniei, dar fara sa cunosc in amanunt oferta tehnica, pentru ca este vorba de niste etape. Prima data primesc unii (vize - n.red.), iar apoi se extinde la general", a aratat Iuliu Winkler.

Totusi, eurodeputatul sustine ca Romania se afla acum intr-o situatie mai buna decat in urma cu cativa ani si "este indreptatita la cele mai bune conditii de acordare a vizelor".

"Eu am incredere totala in actiunle premierului si sunt convins ca sunt pentru cel mai bun interes posibil si cel mai bun rezultat posibil al Romaniei", a spus acesta.

Intrebat daca crede ca Romania se va declara impotriva semnarii tratatului la summit-ul din 27 octombrie, Winkler a spus doar ca "sunt foarte multe posibilitati de actiune".

Situatie neasteptata in Belgia

Nu numai Romania ar putea pune bete in roate acordului de liber schimb UE-Canada. Desi Bulgaria a acceptat oferta, oficialii de la Sofia au spus ca inca au unele rezerve, iar in Belgia exista o situatie de-a dreptul neasteptata.

In aceasta tara exista trei parlamente regionale si unul federal, iar acesta din urma nu poate lua decizii fara acodul celorlalte. Vinerea trecuta, Parlamentul regional din Valonia a votat sa nu ii dea acordul Guvernului federal sa semneze la summit acordul CETA.

"Acest element neasteptat a dat peste cap niste calcule si niste pregatiri. A fost o surpriza si pentru Parlamentul European, si pentru partea canadiana, pentru ca acordul CETA, dupa parerea foarte multora si a mea, personal, este un acord bun. Dar daca Parlamentul valon a votat in sensul de a nu imputernici Guvernul federal si pe prim-ministrul Belgiei sa semneze pe 27 (octombrie - n.red.), iata ca acordul CETA se afla intr-o situatie delicata", a aratat Winkler.

La randul sau, europarlamentarul Renate Weber a spus ca cei care blocheaza de fapt tratatul UE-Canada sunt valonii din Belgia, adaugand ca intelegerea dintre Romania si Canada exista deja.

"Intelegerea intre noi si canadieni este deja facuta. Problema este ca premierul (Canadei Justin - n.red.) Trudeau a decis sa o conditioneze de data aceasta de semnarea intregului acord CETA. Deci in acest moment este asteptata decizia valonilor, pentru ca ei sunt cei care blocheaza de fapt in acest moment. Din momentul in care s-ar debloca, atunci cred ca si intelegerea pe care o avem noi cu partea canadiana va deveni publica si Romania cu siguranta va sprijini acest acord", a aratat Weber.

Vicepresedintele Comisiei de Comert International din PE ne-a explicat si ce are fiecare stat european in parte de facut in privinta acordului cu Canada.

Parteneriatul UE-Canada trebuie semnat la summit-ul din 27 octombrie, insa este necesar ca toate statele membre sa fie de acord, pentru ca altfel se pot folosi de dreptul de veto. Iar Romania a amenintat ca va bloca semnarea acordului daca vizele nu sunt ridicate intr-un termen mai scurt.

"Comisia Europeana a luat decizia ca acest acord UE-Canada sa fie supus ratificarii parlamentelor nationale. Aceasta este o chestie de viitor. Insa, inainte de ratificarea parlamentelor, trebuie semnaturile Guvernelor pe textul acordului, care inseamna, de fapt, initierea acordului, care s-ar putea sau nu sa se aplice provizoriu incepand de la o data foarte apropiata pe durata procesului de ratificare, care poate sa dureze chiar si cativa ani.

S-ar putea sa dureze doi sau trei ani ca toate parlamentele celor 28 de state membre, incluzand parlamentele regionale, acolo unde ele exista", a explicat Iuliu Winkler.

Vize pentru americani si canadieni?

Europarlamentarul ne-a vorbit si despre propunerea ca, din solidaritate cu romanii si bulgarii, UE sa impuna vize pentru cetatenii americani si canadieni.

Cand vom putea calatori fara vize - Uniunea Europeana da un ultimatum Statelor Unite si Canadei

"Chiar saptamana trecuta a fost o dezbatere in Comisia de Libertati Civile a Parlamentului European, in care mai multi deputati au spus 'e momentul acum ca Uniunea Europeana sa actioneze, pentru ca are acest drept legal si poate sa treaca la introducerea de vize pentru cetatenii SUA si Canada'", a precizat Winkler, mentionand ca in acest moment Comisia Europeana asteapta un raport din partea Parlamentului European.

"Insa o asemenea decizie este foarte greu de luat, pentru ca are foarte multe implicatii", a punctat Winkler.

Pe linia bilaterala UE-Canada, avem doua tari implicate - Romania si Bulgaria, iar pe bilaterala UE-SUA, avem mai multe tari, printre care si Polonia, a spus europarlamentarul, care este de parere ca fiecare stat trebuie sa gaseasca solutii diplomatice la aceste probleme, "pentru ca altminteri in PE va fi o dezbatere foarte tensionata".

"In momentul in care tu, UE, iti anunti intentia de introducere a vizelor pentru SUA, acesta ar fi un demers diplomatic care ar avea implicatii grozave. Va incepe o avalansa a retalierilor reciproce, ceea ce este ultimul lucru de care avem nevoie acum", a conchis Iuliu Winkler.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania vize Canada, #acord UE Canada Romania, #Romania refuza oferta Canada , #Canada