Cernobil: Azi se inaugureaza domul de otel pus peste reactorul care a produs dezastrul

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 09:02
6415 citiri
Cernobil: Azi se inaugureaza domul de otel pus peste reactorul care a produs dezastrul
Foto: Pixabay

Ucraina inaugureaza, marti, domul de protectie care va acoperi reactorul ce a produs dezastrul de la Cernobil.

Acest proiect iesit din comun a fost finantat cu doua miliarde de euro de comunitatea internationala si este menit pentru siguranta sitului in urmatorii o suta de ani, relateaza AFP.

In forma de arca, acest clopot de izolare este o osatura metalica de 36.000 de tone cu tot cu echipamente, 108 metri inaltime si 162 de metri lungime.

"Ar putea acoperi Stade de France sau Statuia Libertatii", a precizat intr-un comunicat Novarka, asociatie a grupurilor franceze Bouygues si Vinci, care a conceput si asamblat domul.

Cu o durata medie de viata de cel putin 100 de ani, acesta va permite izolarea materialelor radioactive, protejarea muncitorilor de pe acest sit si ranforsarea sarcofagului impotriva problemelor provocate de clima.

5 lucruri pe care cel mai probabil nu le stii despre Cernobil

In plus, domul este dotat cu echipamente care vor permite operatiuni viitoare de dezafectare a reactorului nr. 4.

La 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numarul 4 a explodat in timpul unui test de siguranta. Timp de zece zile, combustibilul nuclear a continuat sa arda, raspandind in atmosfera elementele radioactive si contaminand, dupa unele estimari, pana la trei sferturi din Europa, dar in special Rusia, Ucraina, Belarus si alte republici sovietice.

In 206 zile a fost construit un "sarcofag" - cu o osatura metalica de 7.300 de tone si compus din 400.000 de metri cub de beton - de catre circa 90.000 de persoane, in conditii foarte dificile, in scopul de a izola reactorul avariat, a relatat pentru AFP Anna Korolevska, director adjunct al muzeului Cernobilului de la Kiev.

"Acest lucru s-a facut datorita eforturilor supraomenesti a mii de oameni obisnuiti", a spus ea.

"Care erau mijloacele lor de protectie? Munceau in tinuta obisnuita de muncitori in constructii", a reamintit ea.

Timp de patru ani, circa 600.000 de sovietici, supranumiti "lichidatori", au fost trimisi la locul accidentului pentru a stinge incendiul, a realiza rapid o sapa din beton in vederea izolarii reactorului deteriorat si pentru curatarea teritoriilor din imprejurimi.

Lichidatorii: Oamenii de sacrificiu de la Cernobil - Documentar

In prezent, bilantul pierderilor de vieti omenesti al catastrofei este inca unul in dezbatere. Comitetul stiintific al ONU (UNSCEAR) nu recunoaste oficial decat circa 30 de morti in randul lucratorilor si pompierilor care s-au aflat in zona chiar dupa explozie, cand radiatiile erau foarte intense, dar potrivit anumitor estimari bilantul ar fi de mii de morti.

Daca durata de viata a sarcofagului de beton a fost initial evaluata la 20 pana la 30 de ani, ea s-a dovedit in cele din urma mai scurta. In anul 1999 au avut loc primele lucrari de consolidare a sarcofagului, urmate de altele in 2001, 2005 si 2006.

Incident la Cernobil: O parte a acoperisului unui reactor s-a prabusit

"Este o constructie potential periculoasa, care reprezinta o posibila amenintare pentru mediu si pentru populatie", a declarat pentru AFP Serghei Paskevici, din cadrul Institutului pentru probleme de securitate ale centralelor nucleare de la Academia de Stiinte a Ucrainei.

El a precizat ca, de exemplu, factori de mediu precum un cutremur de pamant ar putea accelera prabusirea structurii.

Noul dom ar trebui sa reziste la un seism de o intensitate maxima de 6 pe scara Mercalli (care are 12 in total).

In contextul riscului de prabusire a vechiului sarcofag, ceea ce ar putea duce la contactul cu aerul a tone de magma inalt radioactiva, comunitatea internationala s-a angajat sa finanteze constructia noului dispozitiv de protectie.

Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear

A fost creat un fond gestionat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si lucrarile de reconstructie au inceput in 2012. Potrivit BERD, constructia arcei a costat 1,5 miliarde de euro, dar intreaga incinta de izolare a ridicat suma la 2,1 miliarde de euro.

Odata instalata, arca nu va fi operationala decat la finalul lui 2017, timp in care ii vor fi montate toate echipamentele.

Apoi, vor incepe lucrarile pentru dezafectarea fostei constructii instabile, a spus Boiko Serghei Gheorghievici, sef al inspectiei de stat pentru reglementare nucleara, organismul care raspunde de securitatea nucleara in Ucraina. El a adaugat totusi ca nu a fost stabilit un calendar precis in acest sens.

"Sper ca tarile donatoare vor continua sa ne ajute, in special pentru a transforma vechiul sarcofag intr-un sistem ecologic sigur", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cernobil sarcofag nou , #Cernobil
Comentarii