Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Americanii au infuriat China cu un distrugator: Intoarceti-va, sunteti in apele noastre!

Vineri, 11 August 2017, ora 08:57
7076 citiri
Americanii au infuriat China cu un distrugator: Intoarceti-va, sunteti in apele noastre!
Foto: Facebook/USS John S. McCain (DDG 56)

O nava de razboi americana s-a apropiat, joi, de o insula artificiala construita de Beijing in Marea Chinei de Sud, actiunea avand loc in cadrul unei misiuni de patrulare menite sa afirme "libertatea de navigatie", a indicat un oficial american sub acoperirea anonimatului.

Distrugatorul USS John S. McCain s-a apropiat la sase mile marine de reciful Mischief - reciful Meiji in chineza - care face parte din arhipelagul Spratley.

Responsabilul american a precizat, pentru AFP, ca o fregata chineza a transmis de cel putin zece ori navei SUA, prin radiocomunicatii, avertizari.

"Ei ne-au contactat pentru a ne spune: va rugam, intoarceti-va, sunteti in apele noastre", a relatat acesta. "Le-am raspuns ca suntem o nava a Statelor Unite si ca efectuam operatiuni de rutina in apele internationale", a continuat oficialul american.

Potrivit acestuia, interactiunile au fost in totalitate "sigure si profesioniste", in cursul celor sase ore cat a durat respectiva misiune.

China revendica aproape in intregime Marea Chinei de Sud, teritoriu ravnit de asemenea de mai multe tari asiatice, precum Taiwan, Filipine, Brunei, Malaezia si Vietnam.

Aceasta operatiune de libertate a navigatiei - FONOP in termeni militari - este cea de-a treia efectuata de Statele Unite de la preluarea mandatului de catre presedintele Donald Trump, pe 20 ianuarie.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Chris Logan, a refuzat joi orice comentariu privind actiunea USS John S. McCain.

Dar "noi continuam sa efectuam regulat FONOP, asa cum am facut-o intr-o maniera obisnuita in trecut si asa cum vom continua sa o facem si pe viitor", a indicat el.

"Toate operatiunile sunt realizate in respectul dreptului international si demonstreaza ca Statele Unite vor zbura, vor naviga si vor opera pretutindeni acolo unde dreptul international permite", a afirmat acesta.

In replica, Ministerul chinez de Externe, citat de Reuters, considera ca distrugatorul american a incalcat legislatia chineza si internationala si a afectat grav suveranitatea si securitatea Beijingului.

"Actiunile distrugatorului SUA au incalcat legile Chinei si cele internationale si totodata au afectat grav suveranitatea si securitatea Chinei", a precizat ministerul, joi seara, intr-o declaratie pe site-ul sau.

"China este foarte nemultumita de acest lucru si va ridica problema in discutiile cu partea americana", adauga comunicatul Beijingului.

Citeste si:

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#distrugator SUA Marea Chinei, #China reactie distrugator SUA , #China