Balcani fara frontiere: Cum intra chinezii in Europa pe usa din dos

Joi, 30 Martie 2017, ora 21:50
9946 citiri
Balcani fara frontiere: Cum intra chinezii in Europa pe usa din dos
Foto: Arhiva Pixabay

In portofoliul incapator al statelor cu care China intretine bune relatii, Serbia nu se inscrie in randul tarilor care bat la ochi. Cu toate acestea, relatiile dintre cele doua tari trebuie mai atent analizate de cei care vor sa inteleaga cum patrunde China pe piata europeana.

Caci, spre deosebire de vecinii sai Ungaria, Romania sau Bulgaria, Serbia nu este membra a UE si nu este vizata de toate reglementarile si barierele valabile in spatiul comunitar.

Astfel, Serbia a putut in ultimii ani sa se apropie mult mai mult de China decat vecinii sai membri ai UE. Iar politicienii UE nu au prea avut ce sa ofere pentru a contrabalansa initiativele Beijingului.

Tot onorul pentru presedintele Nikolici

Saptamana aceasta, presedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, va efectua o vizita de doua zile la Beijing.

Vizita este considerata de liderii chinezi de mare importanta, fiindca oaspetele de la Belgrad va fi intampinat pe covorul rosu atat de presedintele Xi Jinping, cat si de premierul Li Keqiang si de presedintele Congresului Popular, Zhang Dejiang.

Triumviratul puterii politice din China isi face deci timp pentru Nikolici, care va fi cu aceasta ocazie declarat cetatean de onoare al Beijingului. Acest titlu poate parea unora o simpla formalitate, dar el demonstreaza cat de importante sunt din perspectiva Chinei relatiile cu Serbia.

In plus, Nikolici nu se intalneste doar cu liderii politici ai Chinei, pe agenda vizitei aflandu-se si intrevederi cu manageri de varf din economie. De exemplu, cu conducerea concernului IT Huawei, care au pus ochii pe piata sarbeasca.

Luna trecuta, o firma chineza a inceput deja lucrarile la autostrada E-763 intre Surcin si Obrenovac. Vara trecuta, presedintele Xi a fost personal in Serbia pentru a semna acest contract. In plus, la inceputul acestei luni, a devenit cunoscut ca vanzarea minei de cupru RTB Bor, cu tot cu topitorie, catre o firma din China, este aproape perfectata. Constructia unui parc industrial sub conducerea firmei China Road and Bridge Corporation (CRBC) a inceput deja.

Interesul Chinei pentru dezvoltarea infrastructurii din Serbia este urias. Pentru autostrada de centura a Belgradului, investitori chinezi au aprobat zilele trecute mai bine de 200 de milioane de euro.

Citeste si China pregateste investitii masive in Europa Centrala si de Est - trei domenii sunt vizate

Nu este clar daca planificatul tronson feroviar intre Belgrad si Budapesta va fi construit in cele din urma de chinezi, dar sanse exista. Initial, comanda pentru tronsonul cu o lungime de 350 de kilometri si o valoare de 2,6 miliarde de euro a fost incredintata firmei China Railway International Corporation, dar UE a anuntat ca va verifica acest proiect in partea care priveste Ungaria, nemultumita fiind ca nu a existat o licitatie publica, asa cum prevad normele europene in domeniu.

Aceasta este de altfel singura posibilitate a Bruxelles-ului de a interveni in proiectul transeuropean mentionat. Serbia, nefiind membra a UE, nu este vizata de normele europene.

Vizele turistice au fost deja eliminate

Bruxelles-ul nu a putut face nimic pentru a impiedica intelegerea sino-sarba de eliminare a vizelor pentru sejururi de maximum 30 de zile in cele doua tari. La o asemenea inlesnire, germanii nu pot decat sa viseze!

De pe urma acestei intelegeri, care dateaza de anul trecut, mai ales sarbii asteapta un avant al bransei turistice. La targul anual de turism din Serbia, care a avut loc in februarie, China a participat pentru prima data in calitate oficiala.

Serbia nu este inca o destinatie de vacanta predilecta pentru chinezi, dar statisticile indica o crestere considerabila. In 2016, numarul turistilor care au vizitat statul balcanic a crescut cu 29 la suta, comparativ cu anul precedent. O legatura aeriana directa Belgrad-Beijing ar stimula suplimentar aceasta evolutie.

La targul de turism din acest an a fost publicata in premiera o brosura cu oferte pentru chinezi. Una din ele se intituleaza "Balcani fara frontiere". Ceea ce suna in urechile unora a concediu pasnic ii face sa paleasca, probabil, pe strategii din Bruxelles. Prea suna a patrundere in Europa pe usa din dos.

Frank Sieren, corespondent DW la Beijing

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#China Serbia relatii UE , #China