Caz extrem de rar: Doi detinuti periculosi au evadat, iar presa din China face apel la cetateni pentru a-i prinde

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 13:19
5127 citiri
Caz extrem de rar: Doi detinuti periculosi au evadat, iar presa din China face apel la cetateni pentru a-i prinde
Foto: Arhiva Ziare.com

Evadarea a doi detinuti dintr-o inchisoare din provincia chineza Liaoning s-a transformat in urmarire nationala, in contextul in care cazurile de evadare in China sunt extrem de rare.

Intr-o miscare fara precedent, mass-media chineze fac apel la cetateni sa se implice si ofera o recompensa generoasa pentru orice informatie care duce la capturarea evadatilor: 100.000 de yuani chinezesti, adica putin peste 14.500 de dolari, transmite BBC.

Cei doi, despre care se crede ca inca se afla in provincia Liaoning, erau inchisi pe viata.

Este neobisnuit pentru un detinut sa evadeze din inchisorile din China, iar mai neobisnuit este ca mass-media chineze sa faca public acest lucru. De obicei, presa din China se abtine de la publicarea unor astfel de incidente, intrucat pot cauza panica printre cetateni. De obicei, presa face publice astfel de evenimente abia dupa ce sunt rezolvate, iar cetatenii nu mai sunt in pericol.

Cine sunt evadatii

Cei doi care au scapat din inchisoare sunt Wang Lei in varsta de 33 de ani si Zhang Guilin, de 39 de ani. Ei erau incarcerati la Lingyuan Third Prison.

Lei a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, in 2017, pentru rapire. Putine publicatii au scris despre el la acea vreme, insa sentinta a fost amanata cu doi ani la sfarsitul anului trecut, iar Lei a fost condamnat, in schimb, la inchisoare pe viata.

Zhang Guilin a fost, de asemenea, condamnat la inchisoare pe viata pentru furt. Initial, el a fost condamnat la 7 ani de inchisoare in 2001. Insa, dupa ce si-a ispasit pedeapsa si a fost eliberat in 2008, acesta a recidivat un an mai tarziu, asa ca a ajuns din nou in spatele gratiilor.

In 2009 este condamnat pe viata, insa o publicatie chineza scrie ca individul a mai incercat sa evadeze de doua ori. El este violent si chiar a batut un alt detinut in 2014.

Evadarea

Nu se stie exact cum au reusit cei doi sa evadeze. Site-ul Beijing Youth Daily scrie ca detinutii au imbracat uniforme pe care le-au furat de la gardieni si le-au folosit cardurile de acces pentru a iesi din inchisoare.

Insa China National Radio a infirmat aceasta ipoteza, informatiile nefiind confirmate oficial. Cei doi ar fi putut iesi pe un geam, argumenteaza postul de radio.

Incidentul a atras critici vehemente asupra autoritatilor din penitenciare din partea presei chineze. Multe voci condamna faptul ca cei doi nu au fost gasiti pana acum.

Si in mediul online e revolta, mii de internauti spun ca personalul inchisorii este "incompetent" si ii acuza de "abatere de la datorie". Unii utilizatori exprima temeri legate de siguranta lor personala, avand in vedere severitatea condamnarilor celor doi barbati.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#evadare inchisoare China , #China
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Dei doi erau pe lista de donatori de organe.