Ce aduce Noul Drum al Matasii pentru Europa: Intre marile sperante si frica de China

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 23:10
10128 citiri
Ce aduce Noul Drum al Matasii pentru Europa: Intre marile sperante si frica de China
Foto: Arhiva Pixabay

China vrea sa se apropie de Europa. Proiectul mamut Noul Drum al Matasii reflecta ambitiile economice si geopolitice ale Beijingului: Un pericol sau o sansa pentru economia germana?

Sosele si sine de mii de kilometri intre Asia si Europa, porturi si aeroporturi, uzine electrice, gazoducte si centre de logistica in Pakistan si Polonia: China vrea sa investeasca 900 de miliarde de dolari in "Noul Drum al Matasii".

O noua infrastructura urmeaza sa conecteze tarile asiatice, africane si europene care se afla intre China si "lumea veche".

Proiectul mamut, care poarta si numele "One Belt, One Road", promovat de liderul chinez Xi Jinping inca din 2013, s-a concretizat intre timp. E cel mai mare program de dezvoltare la nivel mondial dupa planul Marshall, prin care Statele Unite au sprijinit reconstructia Europei de Vest dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Proiectul nu e o reinviere romantica a uneia dintre cele mai vechi rute comerciale din lume, Drumul Matasii, ci o expresie a ambitiilor geopolitice si economice ale Chinei, care ar putea depasi SUA in topul celor mai mari puteri economice.

Fostul ambasador al Tunisiei in China, Mohamed Sahbi Basly, care reprezinta in prezent tarile mediteranene in cadrul World Peace and Diplomacy Organization (WPDO), vede in acest proiect "un mesaj incurajator al Chinei in directia Europei de a colabora pe viitor mai strans si mai bine".

Pentru economia batranului continent, proiectul chinez prezinta deopotriva riscuri si noi sanse. Optimistii spera ca Noul Drum al Matasii sa-i determine pe chinezi sa se adapteze, pas cu pas, la regulile si legile occidentale.

Frica de China

Scepticii cred, dimpotriva, ca proiectul va duce la o globalizare de tip chinez: fara un cadru concret, fara respect pentru standardele ecologice si sociale, fara licitatii publice. Ei considera ca declaratiile chineze despre angajamentul pentru comertul liber si impotriva protectionismului nu sunt decat vorbe goale.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, face parte din tabara optimistilor, considerand ca Beijingul ar putea sa umple golul care s-ar deschide in cazul unei retrageri americane din comertul liber.

"Noul Drum al Matasii arata ca acolo (in China) se gandeste si se actioneaza pe termen lung", a spus Gabriel.

Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a subliniat ca acest proiect epocal trebuie sa se dezvolte "pe baza unui parteneriat real, a folosului reciproc si a conditiilor de competitie similare". In plus, trebuie sa fie incluse cat mai multe tari: "E nevoie de un demers multilateral, nu de proiecte izolate."

Dar cat de realiste sunt aceste asteptari? Jorg Wuttke, reprezentantul-sef al concernului german BASF in China, e sceptic si aminteste de sistemele politice problematice ale mai multor state de-a lungul Noului Drum al Matasii.

In plus, exista diferente foarte mari, de la infrastructurile acestor tari pana la latimea sinelor si la tensiunea electrica.

Citeste si analiza Drumul matasii, ignorat sau supra-apreciat?

Marile sperante

Printre sustinatorii proiectului chinez se numara, in schimb, Garth Ritchie, membru al conducerii Deutsche Bank. In opinia sa, dezvoltarea infrastructurii dintre Asia si Europa reprezinta "o mare sansa pentru cetatenii si pentru economiile nationale din China si Europa".

In China, proiectul ajuta la reducerea capacitatilor excedentare din domeniile de constructie, otel si transporturi.

In plus, cele trei miliarde acordate ca credite avantajoase prin intermediul unor fonduri, sunt binevenite pentru a reduce uriasul excedent valutar al Chinei.

Pentru economia europeana, constructia Noului Drum al Matasii s-ar putea dovedi a fi benefica cel tarziu in urmatoarea perioada in care conjunctura economica e slaba. Cele mai bune sanse le vor avea furnizorii de echipament special si cei care ofera servicii in domeniul planificarii de proiecte, considera Thomas Eder de la Mercator Institute for China Studies din Berlin: in special in energie, logistica, tehnologie feroviara si dezvoltare de porturi. Multe companii care se potrivesc cu acest profil sunt in Germania.

Diferente culturale

Cand vor fi finalizate coridoarele comerciale intre China si Occident, firmele germane si intreprinderile mijlocii vor profita, probabil, cel mai mult.

"Multi directori de companii trebuie sa treaca peste frica lor de China", a subliniat Helmut Naujoks, presedintele sectiei germane a World Peace and Diplomacy Organization (WPDO).

"Sigur ca in China avem de a face cu o alta cultura, dar eu o vad ca pe o cultura deschisa si plina de incredere", spune Naujoks.

El se intalneste pana la 20 de ori pe an in China cu investitori care vor sa coopereze cu firme germane. Acestora din urma le recomanda sa creeze contacte cat mai bune - si sa dea dovada de rabdare: "Intai vine prietenia, apoi afacerea. Sau in termeni economici: sustenabilitatea creeaza prosperitate."

Reprezentantii Chinei isi prezinta ideile si in alte tari europene. Naujoks da exemplul portului din orasul spaniol Valencia, care atrage multe firme chineze. Beijingul isi doreste sa-l extinda si sa creeze acolo o zona de comert liber. "Noul Drum al Matasii poate avea beneficii pentru toate partile implicate", crede avocatul Naujoks. "Daca firmele germane dau dovada de curaj, productia si comertul vor creste in ambele parti. Vor fi create mii de locuri de munca noi."

Anja Steinbuch & Jurgen Hoffmann

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Drumul Matasii avantaje Europa, #Drumul Matasii pericole China , #China