Cei sapte magnifici care vor conduce China (Video)

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 09:43
4097 citiri
Cei sapte magnifici care vor conduce China (Video)
Foto: CNN

Xi Jinping i-a succedat, joi, lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), urmand ca anul viitor, in martie, sa preia functia suprema in stat.

Jinping a sustinut si prima sa conferinta de presa, in calitate de nou lider al Chinei, in care le-a multumit jurnalistilor pentru profesionalismul cu care au relatat despre lucrarile celui de-al XVIIl-lea congres PCC, incheiat miercuri.

"In ultimele zile ati relatat pe larg despre lucrarile congresului nostru si ati ajutat ca vocea Chinei sa fie auzita peste tot, in lume", a spus Jinping, la prima sa intalnire cu jurnalistii, potrivit Xinhua.

Xi Jinping, o enigma

Personalitatea lui Xi Jinping ramane o enigma, subliniaza Associated Press, atat de mult se confunda cu cariera unui membru al aparatului care a asteptat, in umbra predecesorului sau Hu Jintao, ca functia sa se elibereze.

Fiul unui "erou al revolutiei", el este in acest sens unul dintre "printii rosii", al unei veritabile "aristrocratii" care guverneaza o China devenita a doua putere mondiala sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), partidul unic care s-a reunit in cadrul unui Congres la 8 noiembrie.

Mai degraba masiv, cu o fata ca de papusa si parul negru cu o carare impecabila, Xi Jinping a fost consacrat in functie joi, la o zi dupa incheierea Congresului, un eveniment difuzat in direct de televiziune pentru 1,3 miliarde de chinezi.

Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, ar urma sa detina timp de zece ani postul de secretar general al PCC pe care il va mosteni, la fel ca Hu Jintao, caruia ii va urma in functia de presedinte al Republicii Populare in martie 2013.

Cei sapte membri ai Biroului Politic

Biroul politic al Partidului Comunist Chinez, centrul decizional al puterii din China, va fi format din sapte membri, fata de noua anterior, iar componenta acestuia, anuntata joi, respecta previziunile majoritatii expertilor, relateaza CNN.

Xi Jinping - 59 de ani - Vicepresedintele a fost consacrat secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), functia numarul unu a regimului care i-a fost promisa dupa ce a intrat, in 2007, in "nucleul puterii".

Li Keqiang - 57 de ani - Bun cunoscator al resorturilor economiei, a fost promovat, fara surpriza, in cercul liderilor de cel mai inalt grad. Si el este, de multa vreme, inscris in cursa pentru acest post. El il va inlocui in martie pe Wen Jiabao in functia de premier. In prezent vicepremier, el devine numarul doi in ierarhia PCC.

Omul care trebuie sa schimbe China din radacini

Zhang Dejiang - 66 de ani - Cunoscut ca un protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin, el este de acum numarul trei in ierarhia regimului. Absolvent de studii economice la Universitatea Kim Il-sung din Phenian (Coreea de Nord), el este cunoscut pentru stilul sau conservator.

Yu Zhengsheng - 67 de ani - Din 2007 secretar al PCC din Shanghai, el este oficialul politic cu cel mai inalt grad din capitala economica a tarii. Absolvent al Institutului Inginerie Militara din Harbin (nord-est), Departamentul "rachete", el este fiul unui veteran al regimului si este considerat un apropiat al fostului presedinte Jiang Zemin.

Liu Yunshab - 65 de ani - Este ministru al Propagandei, aflandu-se in subordinea directa a Partidului Comunist, nu a Guvernului, incepand din 2002. Acest conservator si-a inceput cariera ca reporter in cadrul agentiei China Noua, in Mongolia interioara, la sfarsitul epocii maoiste. Este un apropiat al presedintelui Hu Jintao.

Wang Qishan - 64 de ani - Este vicepremier responsabil de Finante si reprezinta China la negocieri economice strategice cu Statele Unite si Europa. Fost primar al Beijingului si fost conducator al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeste engleza fluent. Casatorit cu fiica unui oficial de rang inalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat "factiunii printilor", din care face parte si Xi Jinping.

Zhang Gaoli - 66 de ani - Este liderul importantului oras portuar Tianjin. Un economist, el a petrecut o parte importanta a carierei in provincia meridionala Guangdong, care a fost multa vreme o pioniera in domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului sef de stat Jiang Zemin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#China conducere, #China membri Birou Politic, #China presedinte nou , #China