Cele mai ucigatoare evenimente din istoria lumii

Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 16:54
18565 citiri
Cele mai ucigatoare evenimente din istoria lumii
Foto: Factroom

Istoria omenirii este plina de evenimente sangeroase, dar au existat momente cand faptele de acest fel depaseau orice imaginatie, incadrandu-se in domeniul catastrofelor. Catastrofe pe care adesea oamenii si le-au facut cu mana lor.

Chiar daca unele sunt cunoscute, portalul Factroom a considerat util sa le rememoreze, in ordinea nimicitoarelor lor consecinte.

Comertul cu sclavi peste Atlantic - 15 milioane morti

Comertul cu sclavi adusi indeosebi din Africa in America a inceput la scurt timp dupa epocala descoperire a lui Cristofor Columb, a atins apogeul in secolul al XVII-lea si a mai durat inca doua secole.

Principalul promotor al acestui comert a fost nevoia de forta de munca din America pustiita de conchistadori, iar calea gasita pentru rezolvarea cerintei a fost capturarea si transportarea sclavilor din Africa de vest.

Studii recente au aratat ca, din zece sclavi inbarcati pentru a fi transportati, cel putin patru au murit in timpul calatoriei transatlantice, iar numerosi altii n-au rezistat conditiilor de trai de pe noul continent.

Rebeliunea lui Lushan - 36 milioane victime

Pe la mijocul primului mileniu al erei noastre, spatiul chinez era controlat in liniste de dinastia Tang, pana cand generalul Lushan din nordul Chinei a hotarat sa preia puterea si sa se proclame imparat.

Luptele si instabilitatea au durat sapte secole si jumatate, pana cand fortele loiale dinastiei au reusit sa-i invinga pe urmasii insurgentilor. Cu timpul, urmasii dinastiei Tang au disparut si s-a instaurat pacea, dupa cel mai lung razboi din istorie.

Rebeliunea Taipingilor - 40 milioane morti

De data aceasta, evenimentele sunt mai recente. In anul 1850, China era sub controlul dinastiei Qing, dar aparusera deja efectele pretentiilor coloniale fanceze si engleze. Totul s-a suprapus pe dezastre naturale care au determinat epidemii, foamete si haos social.

Pe acest fond, gruparea Taipingilor a incercat sa preia puterea, formata in jurul misticului Hong Xiuquan, care pretindea ca este fratele mai mic al lui Iisus Hristos. A urmat o lunga confruntare sangeroasa, soldata cu anihilarea rebelilor.

Revolutia bolsevica - 49 milioane de victime

Ceea ce comunistii numesc revolutie a fost de fapt o rebeliune de proportii, care putem considera ca a durat din 1917 pana in 1953, perioada caracterizata prin executii arbitrare, exiluri fortate in nesfarsita Siberie si uriase santiere cu munca fortata, impusa indeosebi indezirabililor politici. Principala personalitate asupra careia planeaza raspunderea pentru acest dezastru este I.V. Stalin.

Marea foamete din China - 43 milioane victime

Intre 1958 si 1961, concomitent cu o actiune a statului pe care guvernul o numea "un mare salt inainte", intamplarea a facut sa se suprapuna o seceta de nedescris si alte conditii meteorologice nefavorabile care au determinat lipsa aproape totala a productiei agricole in acei ani.

Si totusi, guvernul a continuat cu masurile care secatuiau si mai mult economia, refuzand totodata orice ajutor din exterior. Cei slabi n-au rezistat. Supravietuitorii au reusit insa sa sustina in cele din urma eforturile guvernului, iar astazi China pare sa fie cea mai puternica economie a lumii.

Cucerirea mongola - 60 milioane morti

Fara sa tina seama de sacrificiile celor intalniti in cale, Genghis Khan si in continuare urmasii sai, au ocupat 16% din suprafata planetei in mai putin de doua secole. A fost cel mai mare imperiu pe care omenirea l-a cunoscut vreodata.

Cruzimea manifestata de acesti cuceritori, desfasurati din estul Asiei, pana in centrul Europei a ramas de-a lungul secolelor model de barbarie si ferocitate, care mai impresioneaza inca si astazi.

Primul Razboi Mondial - 65 milioane victime

Razboiul a fost provocat de setea de dominatie europeana a unui grup restrans de state si s-a extins rapid pe tot globul. Cand, in 1918, Europa a fost reimpartita, iar imperiile s-au prabusit, nimeni nu credea ca cineva va mai avea curajul sa repete o asemenea nebunie.

Al Doilea Razboi Mondial - 72 milioane victime

Dar nebunia s-a repetat. Experienta n-a fost de ajuns, omenirea nu s-a invatat minte si, in scurt timp, a reinceput sa-si fabrice arme. Bineinteles, pentru razboi. Un razboi de care se parea ca, in sfarsit, omenirea s-a invatat minte si ca nebunia nu se va repeta.

Cu toate acestea, toti fabrica arme. Fiecare cauta sa fie mai sofisticat, mai dotat, mai complex si mai distrugator decat altul. Se pare ca avem arme suficiente ca sa distrugem complet cateva planete ca a noastra. Nu ne ajunge: producem, ca sa distrugem si mai multe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Genghis Khan cuceritor, #arme distrugere, #milioane victime, #milioane morti, #China miracol , #China