China cotcodaceste Al Treilea Razboi Mondial. De ce? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 22:41
12357 citiri
China cotcodaceste Al Treilea Razboi Mondial. De ce? (Opinii)

In timp ce pe plaiurile mioritice invatamantul devine pagini de Playboy si agramatii reformeaza Constitutia, tranzactioneaza democratia pe bursa valorilor si schimba alegerile dupa cum ii taie capul, iar Europa isi plange deja viitorul si respira tot mai greu sub euro, din China se aude tot mai clar zumzetul unui nou razboi mondial.

Cu mintile luate de avantul economic pe care l-a inregistrat in ultimele decade, dar si cu teama unei criza care a inceput si la ei deja sa subrezeasca planificarea comunista, China invoca tot mai apasat o noua conflagratie mondiala.

Primul semn fara urma de echivoc a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute, cand un general al armatei a declarat ca nu vor ezita sa apere Iranul, chiar daca acest lucru ar inseamna declansarea celui de-Al Treilea Razboi Mondial. Din start, afirmatia seamana mai degraba cu gestul unui cocos care vrea sa se impuna in ograda, sa fie luat si el in serios si sa conteze in randul mai marilor lumii. Din moment ce economic deja au demonstrat-o, nu le mai ramane decat sa impresioneze si pe celelalte planuri.

Ascunsa de pretextul ca dezvolta relatii economice de peste 30 de miliarde de dolari cu Teheranul, China si-a putut permite sa sara in apararea statului totalitar fara niciun complex. La fel de usor de inteles este si mutenia care a urmat la nivel global. Dupa ce au facut coada la poarta Chinei pentru bani, favoruri economice si investitii, care mare putere economica a Occidentului sa-si mai permita a o pune la punct, pe motiv ca ia apararea unui regim politic totalitar, care mai si dezvolta pe deasupra tehnologie si armament nuclear?

Cea mai buna dovada pentru impresia "artistica" pe care au avut-o cuvintele Chinei e reactia SUA, dupa ce Teheranul s-a laudat ca a doborat un avion american de recunoastere. Silence, please. Nimic dinspre Washington. Incurajate parca de mutenia Statelor Unite, dar si la adapostul declaratiilor Chinei, Garzile Revolutionare din Iran au declarat ca se pregatesc si ele de razboi, in conditiile in care Occidentul a facut in ultimul timp eforturi tot mai mari pentru a stopa programul nuclear iranian.

Daca la astea mai adaugam si conflictele deja exsitente intre Teheran si Londra, in urma incendierii ambasadei britanice din capitala Iranului, si relatiile tot mai incordate cu Israelul, care si-a jurat ca nu va permite niciodata (indiferent de cost) republicii islamice sa isi duca programul nuclear la bun sfarsit, avem o imagine cat de cat mai clara asupra contextului international. S-ar fi putut crede ca exista toate premisele clasice pentru care un nou razboi sa inceapa in zona. La fel a fost si in cazul Afganistanului, la fel a fost si in Irak.

De unde inainte de declaratiile Chinei exista o intensificare a zvonurilor privind o actiune concertata a mai multor puteri occidentale impotriva Iranului, acestea au palit dupa parada trufasa a Beijingului care a speriat si asa fragilul Occident.

Tinta directa a declaratiilor belicoase ale Chinei sunt Statele Unite si pozitia de lider mondial si la capitolul militar, nu doar economic. Pentru a se asigura ca mesajul a fost inteles peste Ocean, presedintele Chinei a cerut marti Marinei sa fie gata de lupta si sa continue modernizarea pentru a "salvgarda securitatea nationala si pacea mondiala".

Mai clar de atat nici ca se putea. China vrea sa ia locul de "jandarm" mondial al Statelor Unite si sa isi dicteze direct interesele economice si militare, asa cum a facut-o pana acum Washingtonul. Pentru inceput a ales zona Orientului (mijlociu si indepartat). E doar o chestiune de timp pana cand hegemonia nu se va extinde la nivel global.

Asta daca nu cumva China va deveni constienta, intre timp, de faptul ca tocmai globalizarea a ajutat-o sa devina ceea ce este in prezent. Si ca un razboi mondial nu va avea niciun lider, nu va rezolva nicio criza si, mai ales, nu va avea niciun castigator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Chian amenintari razboi, #razboi mondial China SUA, #Iranal SUA rachete , #China