China, intre noua URSS si noua America

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 17:32
3320 citiri
China, intre noua URSS si noua America
Foto: US News

Un raport recent publicat de Centrul pentru studii strategice si internationale din Statele Unite referitor la China, ca mare forta economica si politica in Asia, ridica intrebarea: ce fel de putere vrea sa fie?

Concluziile raportului subliniaza faptul ca este putin probabil sa se dezvolte un al doilea Razboi Rece intre Statele Unite si China, iar tara asiatica nu va fi urmatoarea Uniunea Sovietica, potrivit US News.

Raportul "Descifrarea strategiei marii puteri emergente a Chinei in Asia" a fost intocmit de catre Christopher K. Johnson, analist pe probleme asiatice din cadrul CSIS.

Analiza a prezentat modul in care actualul Secretar general al Partidului Comunist chinez, Xi Jinping si-a consolidat autoritatea asupra unor domenii guvernamentale, in special serviciile militare si de informatii, pe care predecesorii sai nu le-au controlat in mod direct.

Johnson a definit politca externa chineza ca una "robusta, iscusita si activa". Raportul a evidentiat importanta distantarii presedintelui Xi de traditia pasiva a Chinei din trecut pe scena mondiala.

Conducerea Partidului Comunist din China a favorizat in mod traditional, ceea ce Statele Unite au numit-o "izolationism". Schimbarea adusa de Xi in politica reflecta o dezbatere in randul elitelor din China.

Intrebarea este ce fel de politica externa realizeaza China. Unii analisti din SUA se pregatesc pentru o confruntare cu o mare putere de-a lungul unui Razboi Rece. Exista, totusi, mai multe diferente decat asemanari intre starea actuala a relatiilor chino-americane si modelul Razboiului Rece.

Relatiile dintre cele doua tari nu sunt construite pe lupta asupra unor teritorii, care sa provina dintr-un conflict anterior, asa cum s-a intamplat intre Statele Unite si Uniunea Sovietica, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#China putere economica politica, #China mare putere mondiala, #politica externa china, #Razboi Rece SUA China , #China