China renunta la politica unui singur copil: Piata prezervativelor o ia la vale

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:22
3376 citiri
China renunta la politica unui singur copil: Piata prezervativelor o ia la vale
Foto: Hepta.ro

Sfarsitul politicii copilului unic in China a majorat valoarea actiunilor companiilor care fabrica produse pentru bebelusi, scutece, lapte praf, in timp ce producatorii de prezervative au inregistrat scaderi.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a anuntat oficial joi incetarea politicii copilului unic si a informat ca toate cuplurile chineze vor avea dreptul sa aiba doi copii. Aceasta decizie istorica survine in urma unei relaxari a politicii copilului unic, survenita in urma cu doi ani, cand Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi sa aiba doi copii daca unul dintre parinti era copil unic, transmite AP.

Investitorii se bazeaza pe o crestere accentuata a vanzarilor companiilor care produc articole pentru nou-nascuti si copii, in timp ce analistii de la Credit Suisse estimeaza o majorare a cheltuielilor anuale de consum cu 4 - 6%, aproximativ 120 - 140 miliarde de yuani (19 - 38 miliarde de dolari). Costurile anuale pentru cresterea unui copil in China se ridica la 40.000 de yuani (6.330 dolari), conform analistilor de la Credit Suisse. Acestia sustin ca majorarea cheltuielilor de consum va reprezenta un avans de 4-6% al vanzarilor totale de retail in China.

Una din companiile care a castigat cel mai mult pe pietele financiare a fost China Child Care Corp, care fabrica produse de ingrijire pentru copii. Actiunile companiei au urcat cu 40% la Bursa de la Hong Kong. Pe de alta parte, titlurile producatorului nipon de prezervative Okamoto Industries au scazut cu 10% la Bursa de la Tokyo.

Producatorii de lapte praf pentru sugari din Hong Kong si China au inregistrat cresteri semnificative la burse. Si firmele din Japonia au fost printre beneficiare. La Bursa de la Tokyo, actiunile producatorului de biberoane Pigeon Corp au urcat cu 10,7% iar titlurile producatorilor de scutece Unicharm si Kao au inregistrat crestere de aproximativ 4%.

Dupa zeci de ani, China renunta la politica unicului copil

Si dolarul neo-zeelandez s-a apreciat semnificativ vineri, investitorii apreciind ca tara va beneficia de noua politica din China, datorita exporturilor masive de lapte praf si produse lactate.

O crestere cu aproape 60 de milioane de locuitori pana in 2030

Sfarsitul politicii copilului unic in China ar putea face ca populatia din aceasta tara sa ajunga la 1,450 de miliarde de locuitori in 2030, fata de estimarea facuta de Natiunile Unite, de 1,393 de miliarde de locuitori, ceea ce presupune o crestere a populatiei cu 57 de milioane pana in 2030, informeaza EFE.

Intre 90 si 100 de milioane de familii vor beneficia de incheierea politicii copilului unic. Expertii considera ca in zonele rurale, unde traiesc 60% din aceste familii, se vor naste mai multi copii decat in zonele urbane, unde costurile ridicate ale educatiei si sanatatii ar putea descuraja multe cupluri sa aiba si al doilea copil.

Totodata, autoritatea pentru planificare familiala din China a anuntat vineri - potrivit Reuters - ca executivul de la Beijing va lasa la latitudinea fiecarei provincii modul de implementare a noii politici care va permite cuplurilor sa aiba doi copii. Comisia Nationala pentru Sanatate si Planificare Familiala a transmis printr-un comunicat distribuit online ca familiile care se califica pentru un al doilea copil tot trebuie sa ceara aprobarea autoritatilor, insa a precizat ca procedurile vor fi simplificate.

In ciuda masurii anuntate joi de guvern de la Beijing, se mentine previziunea potrivit careia, in scurt timp, China va inceta sa mai fie cea mai populata tara din lume, urmand sa fie depasita de India. Fondul pentru populatie al ONU estimeaza ca, la orizontul anului 2030, India va avea peste 1,520 de miliarde de locuitori.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#China politica copil unic, #China pierderi producatori prezervative , #China