China schimba Constitutia pentru presedinte: Xi Jinping va deveni imparat pe viata, Mao Zedong al secolului XXI

Duminica, 25 Februarie 2018, ora 17:25
11072 citiri
China schimba Constitutia pentru presedinte: Xi Jinping va deveni imparat pe viata, Mao Zedong al secolului XXI
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Xi Jinping, care conduce China - cu o mana de fier - de peste cinci ani, urmeaza sa ramana la conducerea gigantului asiatic atat cat va dori, in contextul in care Partidul Comunist Chinez (PCC) a anuntat duminica faptul ca vrea sa elimine limita de doua mandate prezidentiale prevazua de Constitutie.

Comitetul Central, un fel de "parlament" al PCC, a propus sa se stearga din Constitutie prevederea potrivit careia un presedinte "nu poate exercita mai mult de doua mandate consecutive" de cinci ani, a anuntat agentia China Noua.

Xi, presedintele Republicii Populare Chineze din 2013, ar urma sa-si incheie functia in 2023.

"Cred ca va deveni imparat pe viata si Mao Zedongul secolului al XXI-lea", a comentat politologul Willy Lam, de la Universitatea chineza din Hong Kong, referindu-se la atotputernicul fondator al regimului comunist, in 1949.

"Daca sanatatea i-o permite, el doreste sa ramana la putere 20 de ani, adica pana in 2032 in calitate de secretar general al Paritdului, iar pana in 2033 in calitate de presedinte al statului", a adaugat Lam, citand surse apropiate puterii de la Beijing.

Xi va avea 80 de ani in 2033.

PCC a propus totodata sa se includa "gandirea lui Xi Jinping" in Constitutia tarii, potrivit Chinei Noi.

Aceste dispozitii urmeaza sa fie supuse aprobarii parlamentarilor chinezi in cadrul sesiunii anuale plenare a Adunarii Nationale Populare (ANP), ale carei lucrari se deschid pe 5 martie.

Cautand sa se mentina pe termen nedeterminat la putere, Xi Jinping "se putinizeaza, devine mai putin democratic" decat presedintele rus Vladimir Putin, observa sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptista din Hong Kong.

Dupa ce si-a plasat, de cinci ani, oamenii in esaloanele cele mai inalte ale puterii, el ar urma sa obtina, potrivit lui Cabestan, postul de presedinte al ANP pentru un personaj care ii este foarte apropiat, Li Zhanshu, "eminenta (sa) gri", care a devenit anul trecut numarul trei al regimului, dupa premierul Li Keqiang.

Mao reloaded

"El se asigura, astfel, ca reforma constitutionala va fi adoptata fara vreo lupta", preconizeaza sinologul, notand existenta unei opozitii interne a regimului.

La cel de-al XIX-lea congres cincinal al PCC, care a avut loc in octombrie, Xi a obtinut deja ca "Gandirea cu privire la socialismul chinez al noii ere" sa fie inclusa in statutul partidului, o onoare rezervata pana acum, in timpul vietii, numai lui Mao Zedong.

Xi Jinping le-a promis atunci compatriotilor sai nasterea unei "noi ere" care va culmina in 2060 cu o China prospera, moderna si respectata pe scena internationala, dar cu partidul comunist in continuare la putere.

De cand a preluat sefia partidului, la sfarsitul lui 2012, Xi Jinping a concentrat puterile in persoana sa cum n-a mai facut vreun conducator chinez de cel putin un sfert de secol.

El a angajat o lupta impotriva coruptiei, in care au fost sanctionate un milion de cadre, insa in care toata lumea vede doar un mijloc prin care presedintele se debaraseaza de orice opozitie interna.

Puterea sa a fost insotita de o cvasirevenire la cultul personalitatii presedintelui, omniprezent in presa, si de o consolidare a reprimarii presei, aparatorilor democratiei si drepturilor omului.

Xi a promis in octombrie sa lupte impotriva oricui ar "submina" puterea PCC si sistemului socialist.

"Asistam la intoarcerea erei Mao Zedong, cand o singura persoana decidea pentru sute de milioane", comenteaza Willy Lam. "Nu exista contraputeri. Este foarte periculos, deoarece Xi Jinping risca sa comita greseli, iar nimeni nu va indrazni sa-l contrazica".

Intr-o reuniune, sambata, a Biroului Politic al partidului unic, Xi Jinping a apreciat ca "nicio organizatie ori individ nu are privilegiul sa fie mai presus de Constitutie si lege", scrie China Noua.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Xi Jinping presedinte China viata, #China constitutie schimbata presedinte , #China