China se pregateste de Al Treilea Razboi Mondial... (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 23:56
28280 citiri
China se pregateste de Al Treilea Razboi Mondial... (Opinii)
Foto: Arhiva

...iar celelalte puteri mondiale lasa capul plecat, din moment ce au facut greseala sa intinda mana spre puterea de la Rasarit, ca sa cerseasca bani, in vremuri de criza. Se stie prea bine ca in China niciun oficial nu deschide gura ca sa se afle in treaba. Cu atat mai mult pe probleme de politica externa, daca nu are ingaduinta de la cel mai inalt nivel de a exprima un punct de vedere.

Iar daca un general din armata chineza declara ca tara sa nu va ezita sa apere Iranul, pe fondul tensiunilor tot mai crescute din zona, chiar cu riscul de a declansa astfel cel de-Al Treilea Razboi Mondial, trebuie sa intelegem ca aceasta e punctul de vedere oficial al Chinei. Altfel, ar trebui sa aflam ca generalul a fost condamnat si aruncat in inchisoare, daca nu chiar executat. Nu a patit nimic. Si nici vreun alt oficial nu a negat zicerile sale.

Deci, Iranul are libertatea sa isi vada de treburi linistit in continuare, oricare ar fi lucrurile pe care le fabrica - bombe atomice, arme neconventionale si extinderea armatei la granitele statului. Israelul, puternic sustinut de SUA, si-a declarat mai mult decat ingrijorarea fata de dezvoltarea centrelor de productie nucleara din Iran, luand in calcul chiar si o interventie militara, pentru a stopa fabricarea unei eventuale bombe atomice de catre Teheran.

Statele Unite si-au intensificat deja prezenta militara in regiune, iar Rusia si-a exprimat raspicat hotararea de a-si folosi dreptul de veto in cadrul ONU pentru a nu mai fi adoptate si alte sanctiuni economice impotriva Iranului. Rusia nu mai este insa ce-a fost odata, iar armata rusa a ajuns astazi mai degraba o umbra a maretiei de altadata. Moscova si-a gasit insa in pozitia ferma a Chinei inca o ocazie de a-si afirma ideile.

Daca la toata nebunia care exista in zona mai punem si recentul scandal dintre Teheran si Londra, in urma incendierii ambasadei britanice din capitala Iranului, si reactia violenta a Marii Britanii, avem toate premisele declansarii unui nou conflict armat. Dintre toate reactiile, cea mai bizara si mai halucinanta e cea a Chinei. E de inteles, desigur, nevoia de a-si apara un partener economic de la care cumpara titei anual de zeci de miliarde de dolari.

E insa paradoxala lejeritatea cu care priveste eventualitatea unui razboi mondial, in conditiile in care e posibil ca in urma lui sa nu mai ramana nimic in picioare. China isi tradeaza astfel viziunea politica gaunoasa si isi joaca prea repede si prea transant aparentul avans economic fata de restul marilor economii mondiale. Desigur, cand stii ca la poarta-ti bat nenumarate guverne ale celor mai puternice state, care ravnesc toate la banii si bogatiile tale, asta te face sa te simti si mai puternic. Fie si asa, e totusi o lipsa de maturitate sa iti imaginezi ca vei avea ceva de castigat in urma unui conflict mondial general.

China pare sa uite ca globalizarea a facut-o super puterea economica din prezent si ca, in lipsa unei stabilitati mondiale, risca sa-i moara, din nou, de foame zeci si sute de milioane de oameni, asa cum s-a intamplat in urma cu doar 20-30 de ani. Nonsalanta cu care China vorbeste despre cel de-Al Treilea Razboi Mondial ar trebui in primul rand sa deschida ochii Europei si Statelor Unite, sa nu uite asa usor ce inseamna sa te ploconesti si indatorezi unei tari totalitare, care nu impartaseste aceleasi valori ca si tine.

Sfidarea Chinei reprezinta in realitate cat de putin pret pune ea pe valorile fundamentale care astazi coordoneaza politicile statelor Europei si celorlalte mari puteri mondiale. E sfidarea celui care vrea sa domine cu orice pret. Si care e dispus sa nu stea prea mult pe ganduri inainte de a declansa iadul pe pamant.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#China pregatiri razboi, #treilea razboi mondial, #criza economica mondiala , #China
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Mai, Lekk, de ce nu te ocupi tu de ... vedete...
Poza maxi
maxi
rank 5