China se pregateste de razboi? Construieste sute de insule in Pacific, posibil pentru baze militare

Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 16:17
13109 citiri
China se pregateste de razboi? Construieste sute de insule in Pacific, posibil pentru baze militare
Foto: CNES

O tara care aspira la puterea globala e ocupata cu lucrarile in Pacific. E vorba despre China, care are pretentii la 85% din Marea Chinei de Sud si care construieste insule artificiale in zona. Exista insa temerea ca aceste vor gazdui baze militare. In plus, zona este extrem de disputata.

China merge insa mai departe cu constructiile, aducand cantitati imense de nisip si coral de pe fundul apei, informeaza National Post.

Formatiunile care se ridica din apa sunt parte dintr-un lant de 700 de insulite. Niciuna nu va avea mai mult de patru metri peste nivelul apei. Multe insule se afla insa aproape de Filipine, Malaezia, Vietnam si Brunei.

Potrivit unui comandant al flotei americane in Pacific, Harry Harris Jr., China de fapt construieste "un mare zid de nisip". Potrivit acestuia, China a creat deja peste patru kilometri patrati de uscat artificial, asa ca se pun intrebari serioase cu privire la intentiile Beijingului.

China acuza SUA de amestec, adaugand ca poate face ce-i place in zone care intotdeauna au facut parte din teritoriul sau suveran, inclusiv in reginea aflata aproape de coasta filipineza.

Beijingul isi bazeaza actiunile pe hartile stravechi chinezesti, sustinand ca ambarcatiunile chineze navigau in zona cu multa vreme inainte ca europenii sa descopere regiunea.

Numai ca Beijingul ignora tarile vecine, mai aproape de teritoriile disputate. Insulitele care urmeaza sa fie construite se afla in interiorul teritoriului de 320 de km al unor state ca Filipine, Malaezia si Vietnam.

Actiunile Chinei complica serios o situatie deja incalcita. Nu exista o definitie clara sau un consens in legile maritime legat de cand sau daca o stanca rasarita din apa poate deveni parte din teritoriul unei tari.

Se crede ca China isi construieste baze militare si facilitati radar in mijlocul oceanului. Unele publicatii estimeaza ca masa de uscat deja atinge trei kilometri lungime, fiind capabila sa gazduiasca trei aparate de zbor de dimensiuni mari, inclusiv lansatoare de bombe cu distanta mare de actiune si avioane pentru supraveghere.

Pozitia Chinei

Pozitia Chinei, exprimata joi de ministrul chinez de Externe, este aceea ca uscatul va fi un rai al navelor prinse de taifunurile din regiune. Acesta sustine ca zona va fi una de adaposturi, folositoare si echipelor de salvare si cautare, dar si serviciilor meteorologice, urmand sa fie utila nu doar Chinei, ci si vecinilor sai.

Desi nu exista nicio dovada in sprijinul ideii ca un razboi e iminent in Pacificul de Vest, insulele ce se nasc din apa si viteza cu care asta se intampla sugereaza ca aceasta tara incearca sa incline balanta puterii in Asia, impingand SUA din zona in care se afla inca din 1945.

Conflict in Marea Chinei de Est: Nave chineze in apele japoneze

In plus, Coreea de Sud si Japonia cumpara de zor avioane lupta F-35. Japonia dezvolta tehnica submarinelor in Australia, iar Vietnamul achizitioneaza submarine rusesti. India, care are disputele ei teritorilale cu China, recurge la tehnologia SUA, de transport si supraveghere, dar si la aparatele de zbor franceze.

Chiar si Filipine incepe sa-si puna armata pe picioare. Cumpara 36 FA-50 din Coreea de Sud si nave din Australia. In urmatoarele saptamani, un exercitiu militar major va avea loc, cuprinzand SUA si Filipine, chiar in zona disputata din Marea Chinei de Sud.

Cat despre China, care a facut exercitii aeriene luna trecuta, aceasta isi trimite in premiera submarine de atac nucleare, care sa patruleze din insula Hainan, ce se afla langa Marea Chinei de Sud, anunta chiar presa de stat din aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Chian insule Pacific baze militare, #China baze militare Pacific, #China insule artificiale Pacific, #dispute teritoriale Marea Chinei de Sud, #China pretentii teritoriale Marea Chinei , #China