China va salva omenirea - sau o va distruge

Autor: Ana Ilie
Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 10:41
7701 citiri
China va salva omenirea - sau o va distruge

Din Tibet in deserturile Mongoliei Interioare, in lungul si latul Chinei, are loc un boom economic cu consecinte pentru intreaga lume. Statul chinez s-a imbarcat intr-un program masiv de distrugere ecologica, transformand riurile in otrava, terenurile fertile in deserturi si, in acest provces, declansand, probabil, cel mai puternic cutremur din istoria omenirii.

In lucrarea "When a Billion Chinese Jump: How China Will Save Mankind-or Destroy It" (Cand sar un miliard de chinezi: Cum va salva China omenirea - sau o va distruge, n.r.), autorul Jonathan Watts, corespondent al The Guardian, avertizeaza, potrivit Slate: "Problemele planetei nu sunt << made in China >>, insa au depasit aici punctul de unde nu mai exista intoarcere".

Se vorbeste mult despre "economia verde" catre care se indreapta China. Insa este o generalizare gresita asupra unei tari atat de mari si de complexe. Watts a parcurs insa China in lung si-n lat, scriind despre ce a intalnit in cale - si nu e frumos, nici imbucurator pentru omenire.

Spre exemplu, intr-un sat din provincia Guangdong, vin sa moara toate placile de baza din calculatoarele lumii. Acolo, copiii aleg toate partile care mai pot fi refolosite, insa, in timp, se imbolnavesc de la emisiile de gaze toxice. Pana si in clasa de scoala trebuie sa poarte masti pentru a se feri de muntii de gunoaie toxice. Cei care militeaza pentru incetarea acestei actiuni fatale sunt condusi la inchisoare, in asa fel incat ciclul sa continue.

Nu este singurul exemplu. Dupa douazeci de milioane de ani, delfinii din raul Yangtze au disparut- o specie intreaga, distrusa de om. Marile rauri din Asia incep sa moara, unul cate unul, in asa fel incat doua treimi din ele vor disparea pana in 2050 - deoarece ghetarii din Himalaya se topesc accelerat.

Constructia frenetica de baraje a condus la tragedii. Cel mai mare baraj din lume, o minune inginereasca, a inceput sa declanseze, imediat dupa terminare, alunecari de teren. Raurile care il alimenteaza nu au mai fost capabile sa elimine gunoaiele, asa ca apa a devenit carcinogenica, amenintand oamenii din 186 de orase. In fine, barajul ar fi stat, spun unii, la baza marelui cutremur din regiunea Sichuan, cand 68.000 de oameni au murit.

Comunistii, ce au altoit o specie proprie de capitalism in tara lor, au cel mai mare nivel de emisii de gaze de sera, cu toate ca un chinez obisnuit este vinovat doar de a saptea parte din emisiile unui american. Bineinteles, nu este ca si cum chinezii urmaresc in mod deliberat distrugerea propriei tari.

Watts scrie ca distrugerea este un efect secundar al unui impuls pozitiv, acela al unui popor care incearca sa se ridice din saracie. In urma cu doar 40 de ani, chinezii erau infometati. Acum, au cea mai accelerata crestere economica din lume, cu toate ca 700.000 de chinezi mor anual in urma poluarii extreme, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

E greu de crezut ca Beijingul va reusi sa indrepte dezastrul ecologic. Unul dintre motive ar fi ca Vestul si-a "curatat" tarile exportand poluarea in tarile sarace precum China. Unde ar urma sa exporte China poluarea?

Alternativa ar fi ca dezvoltarea Chinei sa fie alimentata cu surse de energie curata. Unii vizionari chinezi sustin ca daca s-ar acoperi o treime din deserturile Gansu si Xinjian cu celule fotovoltaice, s-ar acumula suficienta energie pentru a asigura necesarul Chinei, fara emisii poluante.

Exista propuneri similare pentru desterul Sahara pentru alimentarea Europei si deserturile americane pentru SUA - insa, deocamdata, niciun lider nu a fost suficient de vizionar pentru a le pune in practica. Pana atunci, omenirea si China raman dependente de combustibilii fosili, distrugand incet pamantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#China impact planeta, #China poluare, #china mediu, #ecologie china , #China