Cine furnizeaza cele mai multe arme regimurilor dictatoriale din Africa?

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 22:03
2828 citiri
Cine furnizeaza cele mai multe arme regimurilor dictatoriale din Africa?
Foto: Deutsche Welle

Deseori, China este acuzata ca submineaza procesul democratic din multe tari africane, livrand arme regimurilor dictatoriale din aceste tari. Autorii norvegieni ai unui studiu, care monitorizeaza tranzactiile de arme din lume, au ajuns la concluzii surprinzatoare pentru democratiile lumii.

Pentru o lunga perioada de timp, tarile aflate in proces de tranzitie au fost sustinute din exterior pentru a se indrepta catre statul democratic occidental. Odata cu intrarea Chinei in grupul superputerilor mondiale, un nou jucator important a ocupat scena economica a lumii. Aceasta tara asiatica a fost, ani de-a randul, preferata dictatorilor africani, fiind un partener care nu punea multe intrebari incomode, cum ar fi cele legate de incalcarea drepturilor omului.

Cand cifrele vorbesc

Doi oameni de stiinta, de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnica, si-au propus sa verifice daca lucrurile stau intr-adevar asa cum sunt prezentate de atata timp. Ei au comparat vanzarile de arme realizate de SUA si China intre anii 1989 si 2008, prezentate de Institutul pentru Studii Pacifiste din Stockholm. Iata ce declara unul dintre autori despre rezultatele studiului, prezentate de Deutsche Welle

"Am descoperit despre China ca are mult mai putine tranzactii cu regimurile dictatoriale din Africa, care implica armament de razboi. Uimitor este ca SUA intrec China la acest capitol. S-a dovedit ca statul chinez desfasoara activitati de acest gen cu regimuri caracterizate printr-o democratie vizibila, cum ar fi, de exemplu, Zambia. In acelasi timp, SUA vinde arme catre Egipt care nu poate fi alaturata tarilor caracterizate de un regim politic democratic.

In perioada 1989-2008, mai mult de 90 la suta din armele cumparate de Egipt proveneau din SUA. Regimul american considera Egiptul ca fiind un partener important in Orientul Mijlociu. Pentru americani este foarte important sa controleze si rutele comerciale ale canalului Suez.

La randul sau, China vinde arme catre toate tarile in care exista cerere, inclusiv in Sudan. Din acesta cauza este tinta criticilor occidentali. Deasemenea, cercetarea arata ca intre 2001-2008 Rusia a vandut de 5 ori mai mult armament catre Sudan decat China.

Eroare statistica?

Politologul Deborah Brotygham, de la Universitatea din Washington, considera ca studiul norvegian este nerealist si dezechilibrat. Ea critica faptul ca autorii studiului privesc doar partea comerciala a comertului cu armament, nefiind intereresati de potentialul distructiv al armelor comercializate.

"Din moment ce armele americanilor sunt mult mai scumpe decat cele chinezesti, statisticile sunt distorsionate", decalara politologul. Deborah sustine ca studiul include doar tranzactiile cu armament greu cum ar fi tancuri, elicoptere si avioane, dar nu si pe cel cu arme usoare ca pistoale automate sau pistoale de calibru mic. Daca acestea ar fi fost incluse in cadrul studiului, rezultatele ar fi fost cu totul altele.

"Daca vorbim despre pistolul automat de tip Kalashnikov-47 si munitia aferenta, vom gasi elemente inedite. Cu astfel de arme se poarta majoritatea razboaielor din Africa. Cu alte cuvinte ele sunt purtate cu ajutorul armelor chinezesti. Este adevarat ca ele nu sunt fabricate exclusiv in China, ci si in Ucraina sau alte republici foste sovietice. Acestia raman cei mai mari furnizori de arme catre tarile de pe continentul african", a completat politologul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#arme furnizori SUA, #SUA China arme, #africani arme dictatori , #China