Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine sunt cei 5 "maestri" chinezi ai cyber-spionajului urmariti de SUA

Joi, 22 Mai 2014, ora 15:02
6010 citiri
Cine sunt cei 5 "maestri" chinezi ai cyber-spionajului urmariti de SUA
Foto: Vancouver Sun

In timpul liber, Wen Xinyu, un tanar in varsta de 30 de ani, citeste filozofie occidentala, se joaca Angry Birds pe iPad si asculta muzica celor de la Beyond, o formatie rock din Hong Kong.

Dar jobul sau de zi cu zi a atras atentia FBI-ului. Wen, cunoscut in lumea online drept WinXYHappy, este un hacker al armatei chineze care a reusit sa fure enorm de multe documente comerciale secrete de la cele mai mari companii americane, scrie The Vancouver Sun.

Acuzatiile de cyberspionaj au dus la o incordare diplomatica cu Beijingul, care acuza Statele Unite de "ipocrizie". De cand SUA au facut publice acuzatiile luni, Wen si alti patru chinezi care lucreaza in cadrul Unitatii 61398, un centru de cyberspionaj din suburbia Shangai-ului, si-au sters urmele de pe Internet, distrugandu-si profilele, blogurile si comentariile.

Presa din China numeste SUA "canalie" si "huligan de inalt nivel"

Wen, care apare intr-o singura poza, purtand un tricou portocaliu, era de departe cel mai activ dintre cei cinci, adesea colaborand si cu altii in diferite proiecte. Contul sau de pe Weibo, versiunea chinezeasca de Twitter, arata ca lui ii placeau "filmele, calatoriile si muzica".

Pe un forum de hackeri, unde cineva descrie modalitatea de a fura parole pentru computerele cu sisteme Windows, Wen a postat un mesaj de multumire. "Minunat! Intamplator aveam nevoie de treaba asta. Multumesc!".

La inceputul acestui an, Wen a cerut ajutorul pentru crearea unor programe facute sa "monitorizeze, sa se conecteze, sa transmita informatii, sa copieze documente si sa se deconteze" din Win Inet, interfata de programare a aplicatiei de Internet a Windows.

"Catre toti maestrii! Aveti incercari de intrare in servere pe care as putea sa le studiez timp de cateva zile? Nu cer toate codurile. Stiu ca aveti si voi secretele voastre. Vreau doar sa stiu ce functii trebuie sa folosesc", a scris el pe un forum.

Unul dintre celelalte nume aflate pe lista SUA, Ugly Gorilla, pe numele sau real Wang Dong, si-a pus semnatura "UG" pe cateva programe de hacking sau virusi electronici facuti de el.

Anchetatorii cred ca el este activ din 2005, cand l-a intrebat pe un forum pe Zhang Zhaozhong, un amiral chinez in rezerva, daca exista si cybersoldati chinezi, asa cum are si SUA.

Despre ceilalti trei hackeri chinezi exista si mai putine informatii. Sun Kailiang, cu semnatura Jack Sun, si Gu Chunhui, cunoscut si sub numele KandyGoo, si-au sters urmele din toate comentariile si postarile online. Din Huang Zhenyu au mai ramas doar cateva comentarii tehnice de cateva forumuri de hackeri.

Anul trecut, pe un blog tinut de un expert in computere, despre care se crede ca a lucrat in Unitatea 61398, au aparut informatii conform carora in cladirea unde lucrau cei cinci se intra numai in uniforma, iar personalul dormea noaptea in mai multe dormitoare.

SUA au emis un act de acuzare de 56 de pagini impotriva celor cinci cyberspioni, despre care spune ca intre anii 2006 si 2014, au furat tehnologie americana, de la panouri solare, la centrale nucleare, in beneficiul companiilor detinute de statul chinez.

China a raspuns cu furie la aceste acuzatii. Presa chineza a acuzat miercuri SUA ca este "un huligan la cel mai inalt nivel" si "o canalie de joasa speta".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#China cyberspioni chinezi hacker, #China chinezi acuzati furt tehnologic, #China maestri spionaj Internet , #China
Comentarii
Poza curat-murdar
curat-murdar
rank 5
Vai ce chineji rai! Sa se ia, asa, de viata americanilor fara motiv!