Coreea de Nord, incoltita din toate partile

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 23:16
5170 citiri
Coreea de Nord, incoltita din toate partile
Foto: AFP

Rusia si China au solicitat, luni, regimului nord-coreean sa anuleze lansarea unei rachete menita sa pozitioneze un satelit pe orbita Pamantului. Moscova sustine ca lansarea violeaza restrictiile impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

Agentia oficiala de stiri a Coreei de Nord a anuntat, sambata, decizia liderilor tarii de a incerca din nou sa plaseze un satelit in spatiu, dupa esecul din aprilie 2012. Intentiile regimului nord-coreean au starnit proteste puternice din partea Coreei de Sud, Japoniei si Statelor Unite. Luni, Rusia si China s-au alaturat si ele corului international.

"Facem un apel de urgenta la adresa guvernului nord-coreean sa-si reconsidere decizia de a lansa o racheta", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, citat de Reuters. Rusia aminteste de rezolutia Consiliului de Securitate a ONU care interzice Coreei de Nord sa lanseze rachete cu raza mare de actiune, folosind tehnologii balistice.

China nu si-a manifestat dezaprobarea intr-o maniera atat de direct, insa a cerut "tuturor partilor" sa nu intreprinda nimic care ar "agrava problema".

"China crede ca mentinerea pacii si stabilitatii in Peninsula Coreeana si in Nord-Estul Asiei este in concordanta cu interesele tututor partilor si este responsabilitatea comuna a tuturor partilor. In contextul situatiei actuale, speram ca toate partile isi vor mentine calmul si vor evita actiunile care pot inrautati problema", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei.

In acelasi timp, la Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a condamnat planurile regimului de la Phenian, declarand ca lansarea rachetei reprezinta o amenintare la adresa regiunii Asia-Pacific.

Coreea de Nord a reactionat solicitarilor, sustinand ca rachetele sale au scopul de a amplasa sateliti numai in scopuri pasnice. Lansarea are loc cu putin timp inaintea alegerilor prezidentiale din Coreea de Sud, programate pentru 19 decembrie.

Coreea de Nord incearca de ani de zile sa influenteze evenimentele majore din Sud, recurgand inclusiv la atacuri armate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Coreea Nord racheta, #Rusia China Coreea Nord racheta, #lansare racheta Coreea Nord , #China