Gest disperat al detinutilor chinezi: Cum cer sa fie salvati din lagarele de munca

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 14:30
3497 citiri
Gest disperat al detinutilor chinezi: Cum cer sa fie salvati din lagarele de munca
Foto: CNN

O familie de americani a gasit intr-un set de decoratiuni de Halloween o scrisoare-SOS de la un detinut politic dintr-un lagar de munca din China.

Detinutul, care a stat 2 ani si 6 luni in lagarul de munca Masanjia, fusese inchis pentru ca era membru al cultului religios Falun Gong, si a scris 20 de scrisori in care descria conditiile cumplite din lagar, pe care le-a pus in cutiile cu dovleci de Halloween si alte decoratiuni care se fabrica in aceste centre, arata CNN.

Julie Keith, o femeie din orasul Damascus, statul Oregon, a cumparat pentru 29 de dolari un set de decoratiuni de Halloween in care se gaseau dovleci si pietre de mormant. Dupa ce le folosea, obisnuia sa le arunce.

"Acum ma simt obligata sa le pastrez si sa le folosesc in fiecare an. Imi pare rau pentru oamenii care trebuie sa indure astfel de torturi ca sa faca decoratiunile astea prostesti", a spus ea.

Cand a desfacut pachetul, in 2011, din el a cazut o scrisoare. Intr-o engleza stricata amestecata cu cuvinte in chineza, autorul cerea disperat ajutorul: "Daca se intampla sa cumparati produsul, va rog sa retrimiteti scrisoarea catre Organizatia Internationala pentru Drepturile Omului.

Miile de oameni de aici va vor multumi si va vor tine minte pentru toata viata", scria in document. Scrisoarea descria abuzurile fizice si verbale la care sunt supusi detinutii, orele de munca grea, si torturile pe care detinutii le indurau, totul petrecandu-se intr-un loc numit Lagarul de Munca Masanjia, din China.

Julie Keith a semnalat scrisoarea mai multor organizatii pentru drepturile omului, dar nu a primit raspunsul asteptat. In cele din urma a postat scrisoarea pe Facebook, fiind ulterior remarcata de un ziar din Oregon care a facut din subiect articol de prima pagina.

Recent, un om a intrat in biroul CNN din Beijing si s-a prezentat drept cel care a trimis scrisorea. El a povestit cum le-a scris si cum i-a venit ideea sa le puna in produsele de Halloween.

Zhang, asa cum a vrut sa fie numit, face parte din cultul Falun Gong, scos in afara legii in 1999 si considerat de guvernul chinez drept o secta malefica. Zhang a fost retinut de politie cu cateva luni inainte de Jocurile Olimpice din 2008 si condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare in lagarul de munca Masanjia.

El a povestit despre bataile permanete, deprivarea de somn si tortura indreptata mai ales impotriva celor care refuzau sa se caiasca. Fiind absolvent de liceu, cunostea limba engleza.

"Sa scriu in engleza era foarte greu, pentru ca nu exersasem niciodata. De aceea am introdus si cuvinte in chineza, pentru a fi sigur ca mesajul meu nu va fi inteles gresit, din cauza greselilor in limba engleza", a povestit el.

Zhang a introdus 20 de scrisori in pachetele cu decoratiuni de Halloween pe care le faceau in lagarul de munca. Una dintre ele a ajuns unde trebuie. Lagarul de munca adapostea 5000 de oameni si producea bunuri care aduceau statului chinez 16 milioane de dolari in fiecare an. In China exista cel putin 320 de astfel de lagare, in care se gasesc cel putin 200.000 de oameni. Lagarul Masanjia insa a fost inchis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#China detinuti lagare scrisori, #China detinuti scrisori Halloween, #China lagare munca SOS , #China