O tara atee: China va avea cei mai multi crestini din lume

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 10:10
13465 citiri
O tara atee: China va avea cei mai multi crestini din lume
Foto: The Telegraph

Numarul crestinilor din China este intr-o crestere constanta, estimandu-se ca pana in anul 2030 ponderea bisericilor din aceasta tara comunista ar putea fi mai mare decat in SUA.

La cea mai mare biserica din China, in ziua Pastelui, mii de credinciosi au participat la slujba pentru a depune juramantul de credinta nu catre Partidul Comunist, ci catre Cruce.

Biserica Liushi, cu 5.000 de locuri, are de peste doua ori capacitatea catedralei Westminster si un crucifix de 62 de metri, inaugurat anul trecut, care poate fi vazut de la cativa kilometri departare.

Cladirea care a costat peste 8 milioane de lire sterline este unul dintre nenumaratele simboluri care descriu schimbarile ametitoare care se petrec in China comunista, care evolueaza intr-una dintre cele mai mari congregatii crestine de pe pamant.

"Este un lucru minunat sa fii urmas si discipol al lui Isus Hristos. Acest lucru ne da o mare incredere. Daca toata lumea din China ar crede in Isus, atunci nu am mai avea nevoie de sectiile de politie. Nu ar exista oameni rai si prin urmare, nici crime", afirma Jin Hongxin, un pelerin in varsta de 40 de ani, pentru The Telegraph.

Oficial, Republica Populara Chineza este o tara atee, dar in realitate se observa o schimbare rapida, multi din cei peste 1,3 miliarde de cetateni cautand un confort si o semnificatie spirituala pe care nici comunismul si nici capitalismul nu le poate oferi.

De la moartea lui Mao in 1976, care a insemnat sfarsitul Revolutiei Culturale, deschiderea de noi biserici, in special cele crestine, au facut ca aceasta congregatie sa creasca foarte mult.

Dupa patru decenii, cei mai multi analisti cred ca Republica Populara Chineza este gata sa devina nu doar numarul unu in economia mondiala, ci si cea mai numeroasa natiune crestina

"Dupa calculele noastre, China va deveni cea mai mare tara crestina din lume foarte curand. Acesta se va intampla in mai putin de o generatie. Nu multi oameni sunt pregatiti pentru aceasta schimbare", a declarat Fenggang Yang, profesor de sociologie la Universitatea Purdue.

Comunitatea protestanta din China, care a avut doar un milion de membri in 1949, a depasit deja ca numar comunitatile tarilor care au cunoscut in ultimele decenii o crestere in acest domeniu.

In 2010 erau mai mult de 58 de milioane de protestanti in China, comparativ cu 40 de milioane in Brazilia si 36 de milioane in Africa de Sud, potrivit Pew Research Centre's Forum on Religion and Public Life.

Prof. Yang, un expert in probleme de religie din China, este de parere ca numarul va creste pana la aproximativ 160 de milioane pana in 2025. Asta ar situa China probabil chiar inaintea Statelor Unite, care avea aproximativ 159 de milioane de protestanti in 2010, dar cu multe biserici in declin puternic.

"Pana in 2030, populatia crestina totala din China, inclusiv catolici, ar depasi 247 de milioane, plasandu-se peste Mexic, Brazilia si Statele Unite, ca cea mai mare congregatie crestina din lume", a prezis Yang.

"Mao a sustinut ca putea elimina religia din viata sociala. El chiar a crezut ca a realizat acest lucru. Este ironic, dar ceea ce a incercat sa faca, este de fapt un esec in aceasta privinta" a concluzionat profesorul Yang.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#China mare natiune crestina, #crestere numarul crestinilor China, #tara atee devine crestina , #China