Penurie de mirese in China - se nasc mai putine fete decat baieti

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 15:48
4742 citiri
Penurie de mirese in China - se nasc mai putine fete decat baieti

Spre deosebire de majoritatea tarilor lumii, unde numarul femeilor depaseste numarul barbatilor, in China fenomenul este invers.

Astfel, in anul 2011, la fiecare 1.000 fete s-au nascut 1.181 baieti, iar in anul anterior, la acelasi numar de fete, erau 1.195 baieti. In unele regiuni ale tarii, se nasc chiar 1.300 baieti la 1.000 fete, noteaza Infoniac.

Demografii apreciaza ca, daca acelasi trend va continua, in anul 2020 unul din cinci barbati nu-si va putea intemeia o familie. Excluzand abstinenta ca solutie, acestia sunt condamnati ori la relatii cu femeile de ocazie, ori la cautarea unor partenere in lumea larga, unde - asa cum spuneam - sunt excedentare femeile si nu barbatii.

Privind cu atentie harta, observam usor ca cea mai la indemana speranta a barbatilor nerezolvati este in vecina Rusie, unde la 1.000 baieti se nasc in medie 1.159 fete.

Cifra difera fireste de la o regiune la alta, dar nu-i greu pentru un tanar chinez sa-si incerce norocul, cautand o tanara nepetita in uriasa Rusie. Isi rezolva propria problema, dar o rezolva si pe a ei, in avantajul reciproc. Casa de piatra!

Desi problema pare in principiu rezolvata, demografii observa ca solutia este numai partiala. Conform statisticilor, Rusia numara astazi 10 milioane de femei nemaritate, in timp ce numarul de barbati neinsurati din China este mult mai mare, iar la nivelul anului 2020 se estimeaza sa fie cateva sute de milioane.

Problema preocupa expertii chinezi, dar ii preocupa fireste si pe cei rusi. Unul din acestia, doctorul in psihologie Igor Janusz, sustine intr-un articol ca problema dezechilibrului intre sexe este creata artificial, ca urmare masurilor adoptate de guvernul chinez pentru scaderea natalitatii si evitarea unei explozii demografice in viitor.

Noua lege obliga femeile din China sa nu nasca mai mult de un copil, oferindu-le consilierea necesara, precum si anticonceptionale gratuite. Daca-l nasc pe al doilea, sunt supuse unui impozit usturator.

Pe de alta parte, nu numai in China, mandria oricarei familii este sa aiba un fiu. Ca urmare, femeile care afla la controlul ecografic ca urmeaza sa nasca o fetita, avorteaza. Avortul nu este interzis in China, dimpotriva, este gratuit si incurajat. Astfel, creste ponderea baietilor nascuti.

Autoritatile, afland aceasta situatie, au interzis de la o vreme medicilor sa efectueze examenul ecografic al gravidelor. Organizatiile internationale considera ca masura este antiumanitara, dar se pare ca ea isi cam atinge scopul.

Fireste, ca orice masura administrativa, poate avea succes sau nu. Pe de o parte, e greu sa controlezi ce se petrece in cabinetul medicului intre patru ochi cu pacienta, pe de alta parte, femeile mai instarite isi pot face ecografia in tarile vecine - si indeosebi la rusi.

Este cert ca trendul dezechilibrului dintre baieti si fete scade, dar nu stie nimeni cu cat. Daca scade numai cu putin, n-ar fi exclus ca tinerii chinezi, dupa ce epuizeaza disponibilul de tinere rusoaice, sa invadeze continentele, unde cam peste tot este mai mare numarul fetelor, decat al baietilor.

Printre diferitele perspective pe care nici Nostradamus n-a stiut sa le prevesteasca pentru omenire, exista si aceea a incurscririi cu chinezii. In definitiv, orice familie ar fi mai bucuroasa sa aiba un ginere asiatic, decat niciunul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#explozie demografica in China, #nasteri baieti China, #natalitate femei China , #China