Premiera mondiala: talciocul matrimonial din Shanghai

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 17:37
5963 citiri
Premiera mondiala: talciocul matrimonial din Shanghai
Foto: Big Picture

Despre China se stie ca trece printr-o grava criza demografica. Cresterea exponentiala a populatiei din secolul trecut a obligat guvernul sa restrictioneze nasterile, prin aplicarea de amenzi cuplurilor care nasc al doilea sau al treilea copil.

In aceste conditii, orice familie doreste ca singurul nascut din familie sa fie neaparat baiat, iar femeile urmaresc in ascuns testul ecografic privind sexul fatului, intrucat legea le interzice medicilor sa-l comunice oficial viitoarei mame.

Dar si medicii sunt oameni. Secretul odata divulgat, femeia recurge la avort, acesta nefiind interzis, ba chiar incurajat, in conditiile cand tot legea limiteaza nasterile. Asa se face ca generatia tanara de chinezi inregistreaza un numar mare de fete si unul mic de baieti.

Ajunsi la pubertate, baietii isi gasesc cu usurinta perechea, in timp ce fetele sunt adesea in situatia sa astepte. Ponderea nasterilor din ultimele doua decenii de circa 125 fete la 100 baieti ne da imagina plastica a faptelor: la fiecare 100 de baieti insurati, raman 25 de fete nemaritate.

In aceasta conjunctura, apare un fapt inedit in cel mai populat oras al tarii, Shanghai: targul matrimonial. In limbajul nostru, este un fel de talcioc al casatoriilor, organizat in fiecare weekend in Piata Poporului - punctul central al metopolei, comenteaza Big Picture.

De targ se ingrijesc parintii, nu copiii. Acestia isi aduc tabureti plianti si un anunt matrimonial scris atragator, pe care il asaza chiar in fata taburetului sau pe un zid din apropiere.

Anunturile sunt standard, continand numele persoanei aflata in cautarea perechii (in China, numele este adesea un criteriu hotarator in alegerea consoartei), apoi varsta, inaltimea, greutatea, zestrea si venitul propriu.

Daca a sosit petitorul, parintii nu pleaca. Ei pastreaza anuntul, pe care mentioneaza ceva in genul "vandut". Un anunt adjudecat devine mai ispititor decat altele si mai poate sa apara cineva "pe lista de asteptare", pentru cazul cand petitorul initial se razgandeste.

Inevitabil, pe marginea acestei activitati au aparut si afacerile. Daca parintii nu vor sa-si piarda timpul sezand pe taburetul pliant si nici sa trateze direct cu potentialul ginere, se pot adresa unei agentii de profil. Agentia face toate serviciile, dar nu garanteaza rezultatele care, totusi, depind de oferta.

In plus, agentiile actioneaza profesionist. In schimbul unui comision corespunzator, ele sunt gata sa caute miri in tarile vecine, unde adesea este excedent de baieti neinsurati, gata sa accepte partenera chiar si pe nevazute.

Multe fete din China - uneori si baieti - si-au gasit perechea in Siberia vecina, unde natalitatea nu e limitata, tinerii abia asteapta sa le pice o oferta din vecini si, ca o ironie a soartei, se nasc multi baieti.

Asa se face ca o parte din fetele tinere chineze iau drumul strainatatii, unde oferta de holtei ispiteste. Altele, insa, care nu si-au gasit holteiul, se vad nevoite sa adopte calea prostitutiei, creind o problema sociala grea in tara lor de bastina.

In ultimul timp, chiar si guvernul chinez a inteles ca o politica rigida nu da roade bune in domeniul social si a hotarat sa relaxeze politica unui singur copil. O lege din 16 noiembrie 2013 permite in anumite conditii unor categorii de parinti sa aiba si un al doilea copil, fara sa fie amendati pentru fapta lor.

Daca masura este buna sau nu, asta nu vom putea constata decat dupa vreo doua decenii. Pana atunci, se prevede inflorirea talciocului din Shanghai.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#China demografie, #natalitatea China, #China targ matrimonial, #agentii matrimoniale China , #China