Protest la Hong Kong: "Revolutia umbrelelor" si o data limita pentru Guvern (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 10:29
2593 citiri
Protest la Hong Kong: "Revolutia umbrelelor" si o data limita pentru Guvern (Video)

Protestatarii pro-democratie se afla si marti pe strazile din Hong Kong, unde continua sa ceara alegeri libere.

La Hong Kong creste confruntarea cu China cu privire la viitorul centrului financiar, scrie USA Today.

Liderii protestatarilor au dat un termen limita Guvernului sa raspunda cererilor lor. Pana miercuri, liderii Hong Kongului trebuie sa aiba un raspuns, altfel manifestantii vor anunta noi planuri de nesupunere civica. Miercuri, 1 octombrie, este Ziua Nationala a Chinei.

Protestul a capatat si un nume: "revolutia umbrela", dupa accesoriul purtat de manifestanti pentru a se apara de gazele lacrimogene si sprayul cu piper utilizat de fortele de interventie duminica seara.

Miza "revolutiei umbrelelor" nu este doar scrutinul pentru alegerea noului sef al Hong Kongului, cu viitorul fostei colonii britanice ca oras semi-autonom si perspectiva ca miscarea pro-democratie sa se raspandeasca si in China continentala.

In Washington, Casa Alba si-a masurat cuvintele adresate Chinei si s-a multimit sa ceara autoritatilor sa "dea dovada de restrangere".

Proteste la Hong Kong: Mii de oameni sfideaza autoritatile

Mii de persoane au sfidat cererea autoritatilor de a se dispersa si au continuat sa protesteze si luni in Hong Kong. Tot mai multi oameni s-au alaturat studentilor protestatari in spatele baricadeor improvizate pe strazi.

Dupa trei zile de proteste ale studentilor, care cer alegeri democratice in teritoriul chinez semi-autonom, politia a folosit, duminica, gaze lacrimogene si bastoane pentru a dispersa multimea.

Faptul ca Guvernul a anuntat ca retrage trupele de interventie de pe strazi a contribuit, de asemenea, la sporirea numarului de cetateni care se alatura demonstratiilor. Multi dintre cei ce au venit abia luni la proteste spun ca au decis sa ia atitudine fata de actiunile excesive ale politiei, de duminica.

Proteste pentru democratie, in China: Zeci de mii de oameni au iesit in strada (Video)

Multi sunt decisi sa stea pe strazi pana cand liderul orasului, Leung Chun-ying, demisioneaza si da curs solicitarilor de a alege un succesor prin alegeri democratice.

Oamenii cer ca liderul orasului sa fie ales prin alegeri deplin democratice in 2017. Hong Kongului, fosta colonie britanica redata Chinei in 1997, i s-a promis ca pana in 1997 va avea sufragiu universal. Insa planul Chinei pentru aceste alegeri implica doar candidatii selectati de un comitet apropiat Beijingului, care sa participe la cursa electorala.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#proteste Hong Kong, #manifestanti Hong Kong , #China
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Mama lor de dizidenti!