Proteste in Hong Kong: 149 de arestari, aeroportul continua sa fie ocupat de manifestanti si toate zborurile anulate

Luni, 12 August 2019, ora 20:29
3651 citiri
Proteste in Hong Kong: 149 de arestari, aeroportul continua sa fie ocupat de manifestanti si toate zborurile anulate
Foto: Arhiva Hepta.ro

Politia din Hong Kong a anuntat luni ca a arestat 149 de persoane in protestele violente din ultimele zile, informeaza Xinhua.

Tang Ping-keung, adjunctul comisarului de politie, a declarat luni, intr-un briefing de presa, ca, in timpul ultimei serii de proteste, manifestanti radicali au actionat ilegal si au escaladat nivelul de violenta, prezentand amenintari la adresa sigurantei cetatenilor.

Cele 149 de persoane, arestate intre 9 si 12 august, cuprind 111 barbati si 38 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 53 de ani. Acestia au fost suspectati de infractiuni precum adunarea ilegala, agresarea politistilor, obstructia politiei in executarea sarcinilor de serviciu, detinere de arme ofensive si obiecte periculoase.

Tang a spus ca, pe 11 august, unele persoane s-au implicat in mitinguri neautorizate si au mers ulterior in diferite locuri din Hong Kong, au blocat drumurile principale si alte artere, au asediat sectii de politie si au avariat vehicule ale politiei.

Luni, protestatari imbracati in negru, culoarea miscarii pro-democratie care zguduie fosta colonie britanica redata in 1997 Chinei, iar unii purtand masti de gaze, s-au deplasat pe aeroportul din Hong Kong ocupand sala de sosiri. Multi au adaugat un nou accesoriu: o banderola pentru a-si acoperi un ochi in semn de solidaritate cu o femeie care a fost ranita grav la fata duminica seara, in timpul unui protest, relateaza AFP. Femeia ar fi fost lovita de proiectile aruncate de politie si si-ar fi pierdut vederea.

"Politistii din Hong Kong ne omoara", se putea citi pe un banner fluturat de un protestatar. "Hong Kong nu mai este un loc sigur", scria pe alta. Pe peretii, coloanele si barierele aeroportului, protestatarii au scris cu rosu "Ochi pentru ochi" in engleza si chineza.

Unii manifestanti au spus ca aeroportul a fost ales ca loc de protest deoarece au crezut ca politia nu va lansa gaze lacrimogene in prezenta vizitatorilor internationali, asa cum s-a intamplat pe strazile orasului.

Protestatarii au organizat de vineri un protest de trei zile de tip sit-in pe aeroport, distribuind calatorilor care soseau pliante cu privire la miscarea lor. Dar scena de luni, a patra zi de sit-in, a fost foarte diferita, cu o multime atat de compacta incat a fost nevoie de cincisprezece minute pentru a ajunge de la ultimul etaj la parter, unde se afla sala de sosiri, scrie AFP.

Cu sala de sosiri blocata, conducerea aeroportului a luat decizia extrem de rara de a-si anula toate zborurile. Inchiderea celui de-al optulea cel mai aglomerat aeroport international din lume (74 de milioane de pasageri in 2018) a fost anuntata intr-un moment in care guvernul central chinez si-a inasprit discursul, declarand ca vede "semne de terorism" in tulburarile din regiunea sa semi-autonoma retrocedata de Londra.

Aceste anunturi, facute la interval de 10 minute, marcheaza o noua escaladare a crizei politice care a inceput la inceputul lunii iunie, cea mai grava din Hong Kong de cand a trecut sub autoritatea Chinei.

Autoritatile au spus ca lucreaza pentru redeschiderea aeroportului marti dimineata la ora 06:00 (luni 22:00 GMT), dar sute de protestatari au ramas seara in holul de sosire, nedand niciun semn ca vor sa paraseasca aeroportul.

Compania aeriana Cathay Pacific, cu sediul in Hong Kong, si-a avertizat angajatii luni ca ar putea fi concediati daca vor sustine sau vor participa la manifestatiile "ilegale" din Hong Kong.

Citeste mai multe despre Hong Kong: Noi ciocniri violente intre politie si protestatari, cu gaze lacrimogene si cocteiluri Molotov (Video) .

Dupa violentele din timpul weekendului de pe strazile orasului, unde au avut loc ciocniri intre protestatari si politie si au fost folosite gaze lacrimogene, un oficial al administratiei americane a declarat luni ca Statele Unite continua sa monitorizeze evolutiile din Hong Kong si cer tuturor partilor sa se abtina de la violenta.

"Societatile sunt cel mai bine deservite atunci cand opiniile politice diverse sunt respectate si pot fi exprimate liber si pasnic. Statele Unite indeamna toate partile sa se abtina de la violenta", a declarat oficialul american citat de Reuters.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste arestari Hong Kong , #China