Proteste la Hong Kong: Demonstrantii au incercuit sediul Guvernului

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 20:21
2745 citiri
Proteste la Hong Kong: Demonstrantii au incercuit sediul Guvernului
Foto: BBC

Protestatarii din Hong Kong au incercuit doua cladiri-cheie guvernamentale, inclusiv pe cea in care se afla biroul liderului de la Hong Kong, CY Leung, caruia ii cer demisia. Acesta refuza insa sa dea satisfactie multimii, chiar daca guvernul sau a anuntat ca vrea sa stea de vorba cu protestatarii.

Pentru moment, un cordon de politie protejeaza cladirile, protestatarii fiind avertizati sa nu sparga acest cordon, informeaza BBC.

Liderul orasului-stat a anuntat ca nu doreste sa-si dea demisia, insa a declarat ca guvernul sau va sta de vorba cu liderii studentilor cat de curand. "Guvernul din Hong Kong este intotdeauna dispus sa discute reformele (politice) ", a declarat acesta.

Leung spune ca protestele din zona cladirilor guvernamentale au fost pana acum "rationale si retinute", spunand ca spera ca situatia sa ramana asa. Totusi, a spus ca multimea de afara este impotriva legii si ca orice incercare de a ocupa cladirile oficiale va fi intampinata cu un raspuns din partea politiei.

Fotografii postate pe Internet arata ca politistii isi fac stocuri de gloante de cauciuc pentru a dispersa protestatarii.

Avertismentele date multimii de catre politie si oficiali nu au avut pana acum niciun rezultat. Totusi, numarul celor iesiti in strada este mai mic decat zilele trecute, fapt pus pe seama extenuarii, fiind a cincea zi de proteste.

China, primul avertisment pentru manifestantii din Hong Kong

Cum protestatarii au anuntat ca vor patrunde in cladirile guvernamentale, purtatorul de cuvant al politiei a anuntat ca daca acest lucru se va ocupa, vor fi probleme de siguranta pentru cei in cauza, pentru ca "Politia nu poate sta si privi".

Oamenii cer ca liderul orasului sa fie ales prin intermediul unui scrutin deplin democratic in 2017. Locuitorilor din Hong Kongul, fosta colonie britanica redata Chinei in 1997, li s-a promis ca vor avea sufragiu universal. Insa planul Chinei pentru viitoarele alegeri implica doar candidati selectati de un comitet apropiat Beijingului, care sa participe la cursa electorala.

Protest la Hong Kong: "Revolutia umbrelelor" si o data limita pentru Guvern (Video)

Miza "revolutiei umbrelelor" nu este doar scrutinul pentru alegerea noului sef al Hong Kongului, ci viitorul fostei colonii britanice ca oras semi-autonom si perspectiva ca miscarea pro-democratie sa se raspandeasca si in China continentala.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#guvern incercuit Hong Kong, #demisie lider Hong Kong, #proteste Hong Kong, #discutii guvern protestatari Hong Kong , #China