Revolutia umbrelelor la Hong Kong: Cine sunt cei care i-au atacat pe protestatari

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 00:44
2825 citiri
Revolutia umbrelelor la Hong Kong: Cine sunt cei care i-au atacat pe protestatari
Foto: The Daily Star

Violentele au izbucnit in forta luni dupa amiaza in Hong Kong, unde zeci de barbati mascati au lansat un atac asupra demonstrantilor pro-democratie care ocupa strazile orasului.

Martorii au descris scenele haotice survenite dupa ce atacatorii, multi dintre ei avand masti chirugicale pe fata au aparut in zona numita "Occupy Central", langa unul din cartierele de afaceri ale orasului, arata The Telegraph.

Lucrurile au degenerat cand agresorii au incercat sa indeparteze baricadele de metal pe care protestatarii le folosesc sa isi pastreze pozitia langa zona administrativa a Hong Kong-ului.

Pe imaginile furnizate de televiziuni se vede cum unul dintre atacatori are un cutit de buzunar. Multi dintre agresori aveau si alte obiecte ascutite, arata un site de stiri.

Liderul din Hong Kong: Protestatarii n-au aproape nicio sansa de reusita

Kris Cheng, un scriitor hong konghez care a fost prezent in momentul atacului, a povestit ca demonstrantii au format un lant uman pentru a se proteja de agresori. "Nimeni nu stie cine sunt acesti barbati mascati, dar oamenii cred ca sunt trimisi de triade", a povestit Cheng.

In cursul diminetii, politia din Hong Kong a admis ca aproximativ 200 de membrii ai celor mai cunoscute doua triade din oras s-au infiltrat printre protestatari, posibil pentru a declansa violente care ar urma sa ii discrediteze pe demonstranti.

"Politia a incercat sa ii stapanesca, dar a fost depasita numeric. Acesta e un mare nod financiar international. Nu pot sa cred ca au facut asta in vazul atator straini si corporatisti", a spus Chu Wai-ho, un protestatar care a fost martor la violentele de luni.

Multi dintre agresori vorbeau dialectul chinezesc mandarin din China continentala, si nu cantoneza din Hong Kong, potrivit martorilor. Tom Grundy, un jurnalist britanic, a scris pe Twitter ca unul dintre atacatori a strigat "Stranilor, afara din China!".

Printre atacatori par sa fi fost si oameni simpli din Hong Kong, cum ar fi taximetristi si camionagii care sunt suparati de impactul protestelor asupra locurilor lor de munca. Ei au strigat "Eliberati drumurile" si au purtat pancarte pe care scria "Protejati-ne locurile de munca, dati-ne inapoi drumurile" si "Destul!".

Protestatarii spera ca liderii Partidului Comunist sa le permita sa isi aleaga proprii candidati pentru conducerea orasului in loc ca Beijingul sa decida ce oameni sunt potriviti.

Actualul conducator al orasului, CY Leung, a spus insa duminica ca sunt "sanse aproape de zero" ca acest lucru sa se intample si a avertizat ca protestele au "scapat de sub control". Luni, la ora sase de dimineata, politia a inceput sa demonteze baricadele care inconjurau cele trei locuri de protest, desi multe au fost ulterior refacute.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Hong Kong triade atac protestatari, #Hong Kong triade atac demonstranti, #Hong Kong triade demonstranti democratie , #China