Revolutia umbrelelor la Hong Kong: Protestatarii fac primul pas inapoi

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:20
1845 citiri
Revolutia umbrelelor la Hong Kong: Protestatarii fac primul pas inapoi

Protestatarii din Hong Kong au acceptat sa negocieze cu Guvernul, dupa o saptamana de manifestatii de strada.

Liderul orasului, CY Leung, a facut oferta ca manifestantii sa stea la discutii cu adjunctul sau, insa a respins categoric cererea acestora de a-si inainta demisia, scrie BBC.

Beijingul il sustine pe deplin pe Leung si a numit protestele ilegale si "destinate esecului".

Vineri, in Hong Kong au fost inchise temporar cladirile guvernamentale din zona unde se desfasoara protestele. Angajatii au lucrat de acasa deoarece drumurile in oras sunt blocate de manifestatie.

Desi mai mici, protestele de vineri continua sa paralizeze parti ale orasului si pe alocuri s-au semnalat ciocniri cu politia.

Liderii protestatarilor s-au intalnit in centru pentru a decide care sunt urmatorii pasi. Deocamdata insa, cu toate ca au fost de acord cu negocierile, nu se stie cand vor avea loc acestea. Oamenii sunt decisi sa continua sa ocupe strazile, pana la demisia lui Leung.

Revolutia umbrelelor la Hong Kong Protestatarii, somati sa plece acasa

Protestatarii doresc demisia lui Leung, insa acesta respinge solicitarea lor. In opinia sa, indepartarea sa de la sefia Hong Kongului va insemna ca succesorul sau va fi ales de un comitet, asa cum s-a intamplat in 2012, si nu de catre votanti.

Oamenii cer ca liderul orasului sa fie ales prin intermediul unui scrutin deplin democratic in 2017. Hong Kongului, fosta colonie britanica redata Chinei in 1997, i s-a promis ca pana in 1997 va avea sufragiu universal. Insa planul Chinei pentru viitoarele alegeri implica doar candidatii selectati de un comitet apropiat Beijingului, care sa participe la cursa electorala.

Protest la Hong Kong: "Revolutia umbrelelor" si o data limita pentru Guvern (Video)

Proteste pentru democratie, in China: Zeci de mii de oameni au iesit in strada (Video)

Protestul a capatat si un nume: "revolutia umbrelelor", dupa accesoriul purtat de manifestanti pentru a se apara de gazele lacrimogene si sprayul cu piper utilizat de fortele de interventie duminica seara.

Miza "revolutiei umbrelelor" nu este doar scrutinul pentru alegerea noului sef al Hong Kongului, cu viitorul fostei colonii britanice ca oras semi-autonom si perspectiva ca miscarea pro-democratie sa se raspandeasca si in China continentala.

Proteste la Hong Kong: Mii de oameni sfideaza autoritatile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#proteste Hong Kong, #manifestatie Hong Kong negocieri , #China
Comentarii