Se ingroasa gluma: Taiwanul, a treia piesa in disputa China-Japonia (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 15:34
6271 citiri
Se ingroasa gluma: Taiwanul, a treia piesa in disputa China-Japonia (Video)

Disputa teritoriala dintre China si Japonia, pe marginea unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est, a capatat o noua dimensiune, marti, dupa ce Taiwanul a reamintit intregii lumi ca si el are pretentii la bucatile de piatra numite de Japonia Senkaku, de China Diaoyu si de Taipei Tiaoyutai.

Cateva zeci de nave taiwaneze, de pescuit, dar si de supraveghere, au patruns in apele teritoriale ale Japoniei din jurul insulelor Senkaku, starnind o confruntare cu japonezii, care le-au alungat cu ajutorul tunurilor cu apa.

Miscarea taiwanezilor de marti ii serveste intrutotul Chinei, care foloseste, in discutiile cu Japonia, si argumentul ca insulele ii apartin deoarece istoria de sute de ani a locurilor arata ca este zona de pescuit a taiwanezilor.

Relatiile sino-japoneze s-au deteriorat rapid in ultimele saptamani, dupa ce guvernul nipon a nationalizat trei dintre cele cinci insule, la 11 septembrie, achizitionand-le de la proprietarul japonez, care le inchiria pana atunci guvernului de la Tokyo.

Intruziunea vaselor taiwaneze vine la doar o zi dupa ce cateva vase chineze de supraveghere au patruns in apele teritoriale japoneze pentru a treia oara de la 11 septembrie incoace, sporind tensiunea in regiune. Pescarii taiwanezi ssutin ca initiativa de nationalizare a Japoniei le pune in pericol capturile de peste din apele de langa insulele Senkaku.

De facto, Taiwanul este un stat independent, desi nu si-a proclamat independenta de Republica Populara Chineza. Japonia si Taiwanul nu au relatii diplomatice oficiale, insa le leaga o relatie de prietenie, asa ca Japonia a protestat la Taipei, la doar o zi dupa ce a protestat la Beijing fata de intruziunea chineza.

Japonia si Taiwanul isi disputa de mult timp drepturile de pescuit in zona, in conditiile in care atat Taiwanul cat si China sustin ca au mostenit suveranitatea istorica a Chinei asupra insulelor.

Inflamarea disputei teritoriale are loc intr-un moment destul de prost atat pentru China cat si pentru Japonia. In Japonia vor avea loc alegeri intr-o luna, iar premierul Yoshihiko Noda trebuie sa arate ca nu este slab in relatie cu China. In China, partidul Comunist este preocupat de alternanta la putere, care va avea loc toamna aceasta.

Nu trebuie uitat ca insulele au mai fost punctul unei dispute diplomatice serioase intre cele doua state in 2010 si prilej de cearta in ultimele decenii. Perspectivele unui conflict sunt indepartate, dar nu imposibile.

Pe langa problemele interne ale celor doua cele mai mari economii din Asia, nici Taiwanul nu-si permite nici sa deterioreze relatiile cu Japonia, important partener comercial si prieten in regiune.

In acelasi timp insa, nu poate sa se alieze cu Beijingul pentru a pretinde insulele, intrucat si-ar afecta pretentiile de independenta si suveranitate si ar deranja SUA si Japonia.

Asa ca al treilea actor al disputei a gasit o solutie diplomatica, cerand ca Japonia si China sa fie de acord cu un cod de conduita in regiune ce ar conduce la impartirea in mod egal a resurselor din zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#China disputa teritoriala Japonia, #Taiwan disputa Japonia, #Japonia insule disputate , #China