UPDATE: Candidatul apropiat de China a castigat alegerile prezidentiale din Taiwan

Sambata, 22 Martie 2008, ora 11:34
1217 citiri
UPDATE: Candidatul apropiat de China a castigat alegerile prezidentiale din Taiwan

Candidatul opozitiei la alegerile prezidentiale din Taiwan, partizan al unei apropieri de Beijing, a castigat alegerile, a anuntat Comisia electorala dupa numararea a 50% dintre buletinele de vot, transmite AFP.

Ma Ying-jeou, membru al partidului Kuomintang (KMT), pledeaza pentru o apropiere de China rivala si reforme economice in insula.

Potrivit cifrelor oficiale, el ar avea un avans de 18% in fata rivalului sau Frank Hsieh, sustinator al independentei.

Sectiile de vot s-au deschis sambata la ora locala 8.00 si s-au inchis la ora 16.00 (2.00-10.00, ora Romaniei).

Taiwanul si-a declarat independenta in urma cu 60 de ani, dar nu este recunoscut de China.

Scrutinul de sambata a fost dublat de doua referendumuri, ale caror rezultate nu sunt cunoscute pentru moment. Primul, a carui initiativa apartine partidului aflat la guvernare, le cere alegatorilor sa se pronunte asupra unei ipotetice aderari a insulei la ONU sub denumirea de Taiwan. Al doilea, propus de partidul de opozitie KTM, intreaba alegatorii daca tara ar trebui sa adere la ONU si sub ce denumire.

Republica China (ROC), denumirea oficiala a Taiwanului, si-a pierdut in 1971 locul in ONU in favoarea Republicii Populare Chineze. Toate tentativele de revenire a Taiwanului in cadrul ONU au fost blocate sistematic de China.

Aceste consultari, care au nevoie de cel putin 50% din voturi pentru a fi validate, au o valoare pur simbolica, deoarece China nu si-a schimbat pozitia in acest dosar. Cu toate acestea, referendumurile au fost criticate de o parte a comunitatii internationale, in frunte cu Statele Unite, care le vad ca pe o initiativa ce va exacerba tensiunile in regiune. Si Uniunea Europeana si Japonia si-au exprimat ingrijorarea, iar Rusia le-a denuntat ca pe o "aventura politica". La randul sau, Beijing percepe initiativa ca pe o declaratie oficiala de independenta.

Doua portavioane americane se afla in prezent in Pacificul de Vest in cadrul unor exercitii de rutina, afirma Pentagonul.

In 1996, la primele alegeri prezidentiale prin sufragiu universal din Taiwan, China a lansat rachete in stramtoare pentru a intimida alegatorii. Washingtonul a trimis atunci doua portavioane.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Taiwan, #alegeri, #referendum, #presedinte, #ONU , #China