Americanii au comis crime de razboi inclusiv in Romania - acuza procurorul-sef al Tribunalului Penal International

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 07:33
7114 citiri
Americanii au comis crime de razboi inclusiv in Romania - acuza procurorul-sef al Tribunalului Penal International
Foto: Facebook/International Criminal Court

CIA si Armata americana ar fi comis crime de razboi in Afganistan, dar si in inchisori din tari europene, inclusiv Romania, potrivit procurorului-sef al Tribunalului Penal International (TPI).

Fortele armate americane si CIA - serviciul de informatii externe al SUA - au comis crime de razboi, in 2002-2004, in special tortura si tratamente inumane, a afirmat, luni, Fatou Bensouda.

"Exista motive rezonabile care ne permit sa credem ca, in cursul interogatoriilor acestor detinuti, membri ai fortelor armate americane si ai CIA au recurs la metode care constituie crime de razboi", a scris reprezentanta Gambiei la TPI in raportul sau privind investigatiile premergatoare deschiderii unei anchete, citat de AFP.

Militarii din Statele Unite au torturat sau supus la tratamente inumane si degradante cel putin 61 de detinuti, in Afganistan, iar CIA a comis acte similare asupra a cel putin 27 de detinuti, in perioada 2002-2008, in Afganistan si in alte tari, printre care Lituania, Polonia si Romania, semnatare ale Statutului de la Roma, prin care a fost infiintat TPI.

Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

New York Times: Prizonierii CIA detinuti inclusiv in Romania au dezvoltat boli psihice

Un barbat sustine ca a fost torturat intr-un mod inimaginabil intr-o inchisoare secreta a CIA din Bucuresti

"Nu este vorba doar de cazuri izolate", sustine procurorul, ci de acte "comise prin aplicarea unei politici sau mai multor politici cu scopul de a obtine informatii prin tehnici de interogatoriu bazate pe metode inumane sau violente, menite sa serveasca obiectivelor americane in conflictul din Afganistan".

Asa-numitele metode de interogatoriu "ameliorate" au fost autorizate de presedintele american George W. Bush dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 si interzise de succesorul sau, Barack Omaba, in ianuarie 2009, reaminteste AFP.

Raportul intocmit de Bensouda afirma ca de infractiuni similare se fac vinovati si talibanii si fortele guvernamentale afgane.

Gambia a notificat Organizatia Natiunilor Unite cu privire la retragerea sa din TPI, incepand cu 10 noiembrie 2017, a anuntat luni purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq. Gambia este a treia tara africana care face acest pas, dupa Africa de Sud si Burundi, informeaza Reuters.

In octombrie, ministrul gambian al Informatiilor, Sheriff Bojang, afirma ca initialele ICC inseamna, mai degraba decat International Criminal Court (Tribunalul Penal International), International Caucasian Court, adica instanta internationala a albilor "pentru persecutarea si umilirea oamenilor de culoare, in special a africanilor".

TPI, cu sediul la Haga, are 124 de state membre. Instanta si-a inceput activitatea in iulie 2002 si este prima din lume autorizata permanent sa judece genocidele, crimele de razboi si crimele contra umanitatii.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#CIA SUA crime razboi inchisori Romania, #CIA tortura Romania , #CIA